Τοπικά

Αντικρούει τη ΔΕΥΑΜΒ ο χημικός – μηχανικός Αλ. Γούναρης: «Με χειρότερες καιρικές συνθήκες στο παρελθόν δεν υπήρξε πρόβλημα»

Αντικρούει τα επιχειρήματα της ΔΕΥΑΜΒ για τις αιτίες που προκάλεσαν το τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης στο Βόλο εν μέσω χιονιά, ο χημικός – μηχανικός Αλέξανδρος Γούναρης, αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Μιλώντας στην Θ TV ο κ. Γούναρης δήλωσε ότι οι εξηγήσεις της ΔΕΥΑΜΒ δεν ευσταθούν, επιμένοντας ιδιαίτερα στον ισχυρισμό περί υπερκατανάλωσης, που, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, υπαγόρευσε τις διακοπές νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Ο κ. Γούναρης υποστήριξε ουσιαστικά ότι η ΔΕΥΑΜΒ απέτυχε στη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο αντίστοιχες συνθήκες στο παρελθόν δεν στάθηκαν εμπόδιο στην ομαλή υδροδότηση της πόλης.
Επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι το 2001 είχαν σημειωθεί τρεις ισχυρές συνεχόμενες χιονοπτώσεις, από τα Χριστούγεννα ως την πρώτη εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, με τη θερμοκρασία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου να φτάνει τους -18 βαθμούς Κελσίου.
«Άρα υπήρξαν πιο ακραίες συνθήκες και πιο παρατεταμένοι παγετοί. Η χρονική διάρκεια του παγετού δεν συνδέεται με τις βλάβες στα δίκτυα. Αν μια στιγμή κατεβεί η θερμοκρασία και παγώσει το νερό, η ζημιά που θα κάνει ο πάγος, όταν δεν μπορεί να εκτονωθεί στο δίκτυο, είναι η ίδια με τη ζημιά που θα κάνει μετά από 15 ή 20 ημέρες συνεχόμενου παγετού», ανέφερε ο κ. Γούναρης και συνέχισε:
«Το 2005 είχαμε πάλι τα ίδια φαινόμενα με 30 εκατοστά χιόνι στον Βόλο και παγετό που διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες. Δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο και επειδή δεν είχαμε αντίστοιχα προβλήματα το προηγούμενο διάστημα, αποκλείουμε ως αιτία την παράμετρο κακού σχεδιασμού του δικτύου. Δεν φταίει δηλαδή ότι έχουμε ένα κακά σχεδιασμένο δίκτυο που είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες».

Διαχείριση δικτύου
Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε όταν έχουμε συνθήκες παγετού στα δίκτυα ύδρευσης είναι η συνεχής ροή του νερού μέσα σε αυτά κατά πρώτο λόγο και η διατήρηση υψηλών πιέσεων κατά δεύτερο λόγο, γιατί όσο αυξάνει η πίεση του νερού, τόσο μειώνεται το σημείο πήξεώς του.
Στα δίκτυα ύδρευσης υπάρχουν τερματικά όπου πρέπει να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του νερού, ειδικά στα σημεία – βρόγχους που θεωρούνται κλειστά σημεία και πρέπει να υπάρχει πίεση.
Η χρήση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα βοηθάει ακόμη περισσότερο στο να μην παγώσει το νερό.
Η τακτική να είναι οι βρύσες ανοιχτές, να στάζουν ή να τρέχει πολύ λίγο νερό, για την προστασία των οικιακών δικτύων, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν φροντίσει να είναι μονωμένοι οι σωλήνες ή να έχουν αντιψυκτικό στους ηλιακούς, είναι η μόνη παγκοσμίως ενδεδειγμένη τακτική.
«Αυτή η πολιτική πόσο νερό μπορεί να καταναλώσει; Αυτό είναι ένα ερώτημα για να δούμε αν μπορούν να αδειάσουν τα δίκτυα ύδρευσης.
Η ελάχιστη ροή μιας βρύσης είναι 3ml το δευτερόλεπτο (σταγόνα) και αυτό σημαίνει μια απώλεια νερού 4,3 λίτρα την ημέρα, που ισοδυναμεί με τρία εμφιαλωμένα μπουκάλια.
1,5 λίτρο νερό την ώρα καταναλώνονται αν η βρύση έχει μια ελάχιστη ροή που ισούται με τρεις κουβάδες απώλειας, ενώ αν είναι στο τέρμα ανοιχτές οι βρύσες η απώλεια είναι 2 βαρέλια νερό την ημέρα ανά νοικοκυριό.
Αν το ένα στα 4 νοικοκυριά εφαρμόσουν την τακτική αυτή, η απώλεια νερού είναι 1.800 κυβικά την ημέρα, με απώλεια 5%, ενώ αν όλοι ανοίξαμε τις βρύσες στο τέρμα η απώλεια θα ήταν 7.200 κυβικά την ημέρα δηλαδή 20% της κατανάλωσης.
«Οι αφανείς διαρροές του δικτύου ύδρευσης είναι στο 15-20% σε μια περίοδο που δεν ποτίζουμε κλπ.
Αν το 25% ακολουθήσει την τακτική αυτή ή αν οι πολίτες ακολούθησαν το ακραίο σενάριο και άφησαν τέρμα τις βρύσες, δεν δικαιολογεί το άδειασμα των δεξαμενών.
Ακόμα και το ακραίο σενάριο ισούται με την χρήση ενός πυροσβεστικού κρουνού για 30 λεπτά. Τα δίκτυα ύδρευσης έχουν προβλέψει και τις απώλειες λόγω διαρροών που είναι της τάξης πάνω από 15% ενώ κάτω από 10% είναι ασύμφορο να ψάξει κανείς να βρει τις απώλειες σε ένα δίκτυο.

Αιτία
Το τι έχει συμβεί θα πρέπει να διερευνηθεί από τα άτομα των υπηρεσιών ύδρευσης.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαχείριση του δικτύου σε υφιστάμενες καταστάσεις και όχι μόνο στον Βόλο. Ελέχθησαν κάποιες ανακρίβειες.
Ακόμα και αν συνέβαινε το ακραίο σενάριο με απώλειες 20%, δεν θα έπρεπε να είναι οριακά οι δεξαμενές και να είχαν νερό από γεωτρήσεις. «Αν δεν δουλεύουν οι γεωτρήσεις είναι μια εξήγηση ή αν δεν λειτουργούσαν οι μονάδες αφαλάτωσης. Από συναδέλφους μηχανικούς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πολύς αέρας στο δίκτυο. Αυτό δεν είναι μόνο καταστροφικό για το δίκτυο αλλά δημιουργείται το hummer effect καθώς προκαλείται δόνηση στον σωλήνα και υπάρχουν βλάβες στα υδραυλικά εξαρτήματα και διαρροές.
Ο αέρας στο δίκτυο μπορεί να μπει από βλάβες και διαρροές, είτε όταν σπάσει τμήμα του δικτύου από πάγο ή άλλη αιτία, είτε αν αδειάσουν κάποιες δεξαμενές και δεν μπορεί να αναπληρωθεί το νερό.
Με την χαμηλή πίεση στο νερό ίσως προσπάθησαν να αποφύγουν την ανεπάρκεια του νερού.
Στην ΔΕΥΑΜΒ εργάζονται αξιόλογοι άνθρωποι από πλευράς μηχανικών και εργατικού δυναμικού που γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. «Εμείς ως ΤΕΕ είμαστε έτοιμοι. Είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι του κράτους. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».
Οι διοικήσεις τέτοιων επιχειρήσεων ύδρευσης πρέπει να απαρτίζονται από άτομα που έχουν γνώσεις. Πρέπει να έχουν ικανά στελέχη που να γνωρίζουν το αντικείμενο, να ενημερώνουν τον πρόεδρο.
Δεν μας κάλυψαν οι ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ, γι’ αυτό είμαστε εδώ να αναλύσουμε το θέμα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι παρόν για να συμβάλει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το