Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Φόρτωσαν 250 περιοχές σε κάθε εκτιμητή

Στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης τα οποία έχουν και αυξημένο πολιτικό κίνδυνο και μεγάλη τεχνική δυσκολία συμπεριέλαβε η κυβέρνηση το θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μέχρι την επόμενη Πέμπτη (15 Μαρτίου) οι περίπου 300 εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να καταθέσουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Στο υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν ήδη στη σύσταση 3μελούς δευτερεβάθμιας επιτροπής η θα αναλάβει τη δύσκολη δουλειά. Να προσαρμόσει τις προτάσεις που θα κάνουν οι εκτιμητές στα «πολιτικά δεδομένα» της κυβέρνησης. Ο τρόμος του οικονομικού επιτελείου είναι να αναγκαστεί να επιφέρει αυξήσεις φόρων στις «λαϊκές γειτονιές» και μειώσεις επιβαρύνσεων στις ακριβές περιοχές όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Φιλοθέη.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει το… πικρό ποτήρι των αντικειμενικών αξιών μεταθέτοντας την υποχρέωση για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη. Η επιθυμία αυτή όμως χτυπάει στον τοίχο των δανειστών οι οποίοι δεν δέχονται νέα αναβολή. Το μόνο αίτημα που αναμένεται να γίνει δεκτό είναι να μην ανακοινωθούν οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του μήνα όπως προβλέπει το μνημόνιο αλλά να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός ή και δύο μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει δύο πράγματα:

· Πρώτον ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για τον φετινό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και
· Δεύτερον ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στο ποσό βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι αλλαγές

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η επιχείρηση αλλαγής των τιμών ζώνης (διότι οι συντελεστές παλαιότητας αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας δεν πρόκειται να μεταβληθούν) θα γίνει στο πόδι. Επί περίπου δύο μήνες, προσπαθούσαν να βρουν εκτιμητές για να κάνουν τη δουλειά αλλά τουλάχιστον οι μισοί από όσους εμφανίζονται στην επίσημη λίστα, γύρισαν την πλάτη στο υπουργείο. Για να κλείσουν τη δουλειά, αναγκάστηκαν στο υπουργείο να φορτώσουν έως και 250 περιοχές σε κάθε εκτιμητή ο οποίος και είχε 20 ημέρες περιθώριο στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει το έργο του. Είναι προφανές ότι μέχρι την Πέμπτη, θα δοθούν τιμές οι οποίες θα έχουν προσδιοριστεί πρόχειρα και με στοιχεία που έχουν βρεθεί δεξιά και αριστερά από τους εκτιμητές χωρίς να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα στην αγορά. Τι θα πρέπει να κάνει στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών;

1. Να «κλειδώσει» τις νέες αξίες με τη βοήθεια της δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία δεν θα μπορεί να λειτοργήσει μόνο με επιστημονικό τεχνοκρατικό κριτήριο αλλά και με πολιτικό. Και αυτό διότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στις φτωχογειτονιές κάτι το οποίο όμως δεν είναι εύκολο δεδομένου ότι ακόμη και μέσα στην κρίση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τιμές ζώνης της τάξεως των 500-600 ευρώ που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα.
2. Να υπολογίσει τις δημοσιονομικές συνέπειες από τις αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξουν και οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου ώστε να προκύψει και πάλι ως τελικό ποσό εκκαθάρισης τα 3μ1-3,2 δις. ευρώ.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το