Τοπικά

Αντικαταθλιπτικά και λόγω θεομηνιών – Αύξηση της χρήσης των φαρμάκων στον Βόλο

Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από ψυχικές διαταραχές, οι πιο συνηθισμένες εκ των οποίων είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Στη χώρα μας παρατηρείται αυξητική τάση που ακολουθεί την πορεία των κρατών της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ 32 χωρών σε επίσημη έρευνα του ΟΟΣΑ για το έτος 2021, καθώς οι Έλληνες καταναλώνουν 70,6 δόσεις αντικαταθλιπτικών ανά 1.000 κατοίκους.

Η οικονομική κρίση, η πανδημία, συνεχιζόμενες εντάσεις σε διεθνές επίπεδο αύξησαν τα ποσοστά χρήσης ήπιων αντικαταθλιπτικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη, αλλά και το άγχος.

Σε ερώτηση της «Θ» στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνο Ματσιόλη, εάν παρατηρείται αυξητική τάση χρήσης τέτοιων φαρμακευτικών ουσιών στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, απάντησε θετικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάγκη συμπολιτών μας να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κατάθλιψη, εξαιτίας και της πανδημίας που πρόσφατα βιώσαμε και της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε την περιοχή μας.

Τα αντικαταθλιπτικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά και σε γενικευμένες διαταραχές άγχους, διαταραχές μετατραυματικού στρες, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, διαταραχές πανικού, διατροφικές διαταραχές, αϋπνία, πονοκεφάλους κ.ά. 

Σε ερώτηση για το αν οι φαρμακοποιοί προτείνουν φαρμακευτική αγωγή με ήπια αντικαταθλιπτικά, ο ίδιος τονίζει ότι αυτό απαγορεύεται, δεν συμβαίνει σε κανένα φαρμακείο στην πόλη μας και στην περιοχή της Μαγνησίας και γενικά η χορήγηση αυτών των φαρμάκων γίνεται πάντα με ιατρική συνταγή, με πολλή προσοχή και πάντα με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. 

Υπάρχουν περιπτώσεις, όταν κάποιος ασθενής υποβάλλεται σε μακροχρόνια θεραπεία και το γνωρίζουμε από προηγούμενη συνταγογράφηση τότε με ευθύνη του ασθενούς και πάλι γίνεται με την υπευθυνότητα που διακρίνει τον κλάδο και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του ασθενούς και της κάλυψης των αναγκών σε φαρμακευτική αγωγή με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του. Τονίζει ο ίδιος με αυστηρό τόνο ότι πάντοτε οι φαρμακοποιοί χορηγούν αυτές τις ουσίες σύμφωνα με την επίσημη συνταγογράφηση που λαμβάνουν από τον θεράποντα ιατρό του πελάτη τους και δεν υποδεικνύουν θεραπευτική αγωγή.

Σε ερώτηση εάν οι εναλλακτικές θεραπείες που συμπεριλαμβάνουν φυτικά φάρμακα είναι ασφαλείς και αποτελούν μια πρόταση για την ανακούφιση συμπτωμάτων άγχους αϋπνίας και άλλων ασθενειών που χρήζουν θεραπείας, ο κ. Ματσιόλης απαντά επίσης θετικά και συμπληρώνει ότι πάντα οι υποδείξεις των φαρμακοποιών και οι γνώσεις τους για τα φυτικά αντικαταθλιπτικά είναι ικανές να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς πελάτες τους και να λύσουν κάθε απορία που έχουν. Σε αντίθεση με τις διαδικτυακές πωλήσεις που πολλές φορές κρύβουν κινδύνους για την υγεία όλων μας. Ο φαρμακοποιός στέκεται δίπλα στον ασθενή και τον βοηθά να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει.

Γιατί έχει αυξηθεί η χρήση τέτοιων ουσιών; Ποιοι τα χρειάζονται περισσότερο; Είναι ασφαλής η χρήση τους και πότε μπορεί κάποιος να λαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή; Τι τελικά πρέπει να προσέχουμε όλοι μας προκείμενου και να θεραπευτούμε, αλλά και να προστατέψουμε τον εαυτό μας από πιθανό εθισμό και παρενέργειες από τη χρήση τους;

Για τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά η «Θ» συνάντησε τον ψυχίατρο κ. Νικόλαο Νικολάου για στοιχεία και πληροφορίες που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερο γιατί επιβάλλεται σε κάποιες περιπτώσεις να ζητούμε τη βοήθεια των ειδικών και όχι να υποβαλλόμαστε σε θεραπείες μόνοι μας, γεγονός που κρύβει κίνδυνους για την υγεία μας όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική.

Ο κ Νικολάου επισημαίνει ως πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πανδημία παρά το γεγονός του υποχρεωτικού εγκλεισμού και των δυσκολιών που συνεπάγεται, έφερε και κάποιο θετικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με την ουσιαστική συνειδητοποίηση των περισσότερων από εμάς σχετικά με την παρακολούθηση της ψυχικής μας υγείας και τη συνειδητοποίηση της φθαρτότητάς μας. Έδωσε κίνητρο στο να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια από ειδικούς ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές προκειμένου να αξιολογήσουν την ψυχική μας κατάσταση και να βοηθήσουν στην αποκατάστασή της.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, τονίζει ο κ Νικολάου, είναι ότι τα τελευταία 20-25 χρόνια από το 2000 και μετά ο επιπολασμός της κατάθλιψης έχει περίπου διπλασιασθεί, γεγονός που δείχνει μια παγίωση της χρήσης αντικαταθλιπτικών χαπιών και η οποία αποτελεί απότοκο της οικονομικής κρίσης και όλων γενικά των κρίσεων που βίωσε η χώρα μας αυτά τα χρόνια ενεργειακή, υγειονομική κ.λπ.

«Άθελά της η πανδημία μάς έσπρωξε στο να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας, να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία και να αναζητήσουμε λύσεις. Οι κλινικές συνεδρίες σε ψυχιάτρους και ψυχολόγους και στον Νομό Μαγνησίας έχουν αυξηθεί σημαντικά» τονίζει ο κ Νικολάου. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που βίωσαν επώδυνες καταστάσεις αναζήτησαν σε πρώτη φάση ψυχολόγους, έγινε εκτίμηση του προβλήματος και δόθηκαν οδηγίες για συνεδρίες και επίσκεψη σε ψυχίατρο για συνεκτίμηση και έναρξη αγωγής. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, όπως εξηγεί, ότι ο ρόλος του ψυχιάτρου συνδυάζεται με τον ρόλο του ψυχολόγου και πρέπει να αντιμετωπίζεται συνδυαστικά, διότι παρατηρείται πως είναι πιο αποτελεσματική μια πιο ολιστική θεραπεία χαπιών και συνεδριών με ψυχολόγο, τουλάχιστον ως προς την πρώτη εκτίμηση. 

Σημαντικός ο ρόλος της ενημέρωσης ως προς το τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τη χρήση των αντικαταθλιπτικών. Ο κ. Νικολάου εφιστά την προσοχή ως προς τα παρακάτω σημεία:

– Δεν λαμβάνουμε μόνοι μας αυτοσχεδιάζοντας με βάση την εμπειρία που πιθανόν έχουμε από γνωστούς ή συγγενείς αντικαταθλιπτική αγωγή για κανέναν λόγο.

– Η αγωγή με ψυχοτρόπες ουσίες πρέπει να συνταγογραφείται από εξειδικευμένο ψυχίατρο, συμπληρωματικά με την αγωγή που λαμβάνει κάποιος για άλλα νοσήματα μπορεί και γιατρός άλλης ειδικότητας να συνταγογραφήσει τέτοια αγωγή, αλλά πάντα αυτό γίνεται με πολλή προσοχή.

– Είναι πολύ σημαντικό όταν κάποια φάρμακα λαμβάνονται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να γίνεται αυτό υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού και μόνο.

Σχετικά με την ηλικία όσων απαιτείται να λάβουν θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα τους δώσουν την ψυχική τους υγεία επισημαίνει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία πλέον που χρησιμοποιείται τέτοιου είδους αγωγή, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο ηλικίες μεταξύ 25-40 και οι άνω των 60 να είναι πλέον πιο δεκτικοί και πιο καλά πληροφορημένοι για την αγωγή που λαμβάνουν.

Και οι νεότερες ηλικίες προσεγγίζουν την πόρτα του ψυχιάτρου τα τελευταία 5 χρόνια και αναζητούν βοήθεια. Κυρίως οι γυναίκες απευθύνονται πιο εύκολα και αναζητούν θεραπεία, οι άνδρες πιο δύσκολα προσεγγίζουν τον ψυχίατρο, διότι δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα προβλήματά τους και να προσπαθήσουν να τα επιλύσουν, προσθέτει ο ίδιος. 

Συγκριτικά με άλλες εποχές του έτους το καλοκαίρι οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν ως θεραπεία αντικαταθλιπτικά παραλείπουν δόσεις και δείχνουν μια ασυνέπεια ως προς τη λήψη της αγωγής πιθανότατα και λόγω της χαλάρωσης των διακοπών. Το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στον οργανισμό και καλό είναι να αποφεύγεται θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες του ιατρού. 

Εν κατακλείδι η πανδημία μάς έδωσε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συναισθήματα και να μιλήσουμε για τα «ζόρια», τα άγχη, τις ανησυχίες και τις φοβίες. Ανέδειξε την πλευρά του ευαίσθητου εαυτού μας που νοσεί και χρήζει παρακολούθησης και αγωγής για να επανέλθει το χαμόγελο και η αισιοδοξία. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει μια ζωή χωρίς τον φόβο, το άγχος, τη συνεχή ανησυχία και θα πρέπει να το διεκδικήσει προκειμένου να ισορροπήσει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρώτος αγώνας εντός έδρας ο αυριανός με τον ΠΑΟΚ Β’ για τη Νίκη

Το πρώτο της παιχνίδι στον Βόλο δίνει αύριο η Νίκη για τη 2η αγωνιστική του…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Μαγική εικόνα από το Πήλιο: Τρία δελφίνια εντυπωσιάζουν με τις χορευτικές τους κινήσεις

Τρία δελφίνια εθεάθησαν να παίζουν στα νερά του Μυλοπόταμου στο Πήλιο και να εντυπωσιάζουν με…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Διαμαρτυρία επαγγελματιών και κατοίκων του Κάλαμου – Συνάντηση με τον δήμαρχο, Δεσμεύσεις για έργα αποκατάστασης

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός να προχωρήσει στις…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Στάθης Ρόκας παραιτήθηκε από το Δ.Σ. του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937

Την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου υπέβαλε πριν από λίγες…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρώτο ραντεβού

Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι μας…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Διάσωση μεγάλου τραυματισμένου γερακιού από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε διάσωση ενός γερακιού που βρέθηκε στον επαρχιακό δρόμο Αργαλαστής- Ξινόβρυσης.…

29 Σεπτεμβρίου 2024