Τοπικά

Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε Βελεστίνο και Χλόη 

Σε εξέλιξη είναι η εργολαβία της ΔΕΥΑΡΦ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Βελεστίνο. Στο μεταξύ στη Χλόη ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης, μήκους 5 χιλιομέτρων, με τελευταίας τεχνολογίας σωλήνες PVC και πολυαιθυλενίου. Το έργο εκτελέστηκε με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡΦ και πλέον οι κάτοικοι της Χλόης υδροδοτούνται από το καινούριο δίκτυο.
Όσον αφορά το έργο στο Βελεστίνο, είναι σε εξέλιξη εδώ κι ένα μήνα και συνεργεία της ΔΕΥΑΡΦ προχωρούν σε τμηματικές διακοπές νερού, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους αμιαντοσωλήνες του δικτύου ύδρευσης με νέους PVC και πολυαιθυλενίου.
Η αντικατάσταση θα γίνει στο υδροδοτικό δίκτυο μήκους ενός χιλιομέτρου κι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.
Η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης έχει ως φυσικό αντικείμενο την αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου αμιαντοσωλήνων με αγωγούς από PE τρίτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και των παροχών προς τους καταναλωτές.

Όπως είναι γνωστό ο αμίαντος είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, ιδίως όταν απελευθερώνονται καρκινογόνες ίνες αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης. Με την ευρωπαϊκή Οδηγία 76/769/EΚ (1999) απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά και η χρήση ινών αμιάντου καθώς και προϊόντων που περιέχουν τέτοιες ίνες (αμιαντοτσιμεντοσωλήνες).
Η συγκεκριμένη εργολαβία της ΔΕΥΑΡΦ θα διαφυλάττει την ανθρώπινη υγεία από κινδύνους που εγκυμονούνται από τους αμιαντοσωλήνες, ιδίως σε περιπτώσεις βλάβης (σπάσιμο), καταπόνησης, διάβρωσης των σωλήνων αυτών.
Το έργο, που εκτελείται με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡΦ αφορά στην αντικατάσταση όλου του παλιού δικτύου αμιαντοσωλήνων και με την εκτέλεσή του θα διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των διαρροών και η εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού, ενώ εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της μείωσης της παροχής τους θερινούς μήνες, οπότε παρατηρείται υπερκατανάλωση.

Να σημειωθεί πως ο αμίαντος είναι ένα από τα σαφέστερα οριζόμενα καρκινογενή υλικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα, από το 2000 υπάρχει στην ΕΕ η οδηγία “Ευρώπη ελεύθερη αμιάντου”, που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το