Τοπικά

Αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στον Δήμο Αλοννήσου

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκε ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών που προωθεί ο Δήμος Αλοννήσου. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση όλων των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης (Πατητήρι, Παλιοχωραφίνα, νέο οικισμό, Ρουσούμ, Βότση και οικισμό της Παλιάς Αλοννήσου). Ο προϋπολογισμός του έργου που ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 3.300.000 ευρώ με ΦΠΑ και που αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αποτελεί χρηματοδότηση στο 100% της αξίας του, χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο τα οικονομικά του Δήμου. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει άνοιγμα προσφορών από τον αρμόδιο φορέα και μετά θα προχωρήσει η ανάθεση στον μειοδότη ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των Σποράδων και είναι σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση των υποδομών στην Αλόννησο, με πολλαπλά οφέλη μετά την αποπεράτωση. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του δικτύου που αποτελείται από σωλήνες αμιάντου θα αντικατασταθεί και παράλληλα θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες υδροδότησης που με την υφιστάμενη κατάσταση ξεπερνούν το 60% έως 70%. Μέσα από το μεγαλόπνοο αυτό έργο, θα παρέχεται στους δημότες νερό υψηλής ποιότητας, θα «ανακουφιστεί» σημαντικά το περιβάλλον και θα δοθεί πλέον η δυνατότητα της μείωσης του τιμολογίου του νερού σε Δημότες και επιχειρήσεις, ακόμη και μέχρι 50%.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (ΔΕΠΑΝ) καθώς ο Δήμος Αλοννήσου, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους Δήμους μικρού μεγέθους της χώρας, δεν διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια και την τεχνική υπηρεσία ώστε να υποστηρίξει διαδικασίες αυτού του βεληνεκούς. Το ΔΕΠΑΝ, στο οποίο συμμετέχει πλέον μεγάλο αριθμός Δήμων, δημιουργήθηκε το 2015 με τον Δήμο Αλοννήσου να έχει την τιμή και τη χαρά να βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του, μετά από πρόταση του δημάρχου. «Οι θετικές εξελίξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του Δήμου Αλοννήσου δικαιώνει τις πολυετείς προσπάθειες μας. Αν και η πανδημία πολλαπλασίασε τις δυσκολίες της δημοτικής αρχής, μέσα από τη θετική αυτή εξέλιξη κάνουμε πράξη μία από τις δεσμεύσεις μας για τη τρέχουσα δημοτική περίοδο που διανύουμε. Στόχος μας μέσα από το συγκεκριμένο έργο αλλά και με άλλες δράσεις μας που είναι προς υλοποίηση, ήταν και παραμένει να καταστήσουμε την Αλόννησο έναν τόπο πιο φιλικό σε δημότες και επαγγελματίες, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και με περισσότερες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης και ανέλιξης, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το