Τοπικά

Αντικαπνιστικός: Σε δύσκολη θέση καταστήματα χωρίς εξωτερικούς χώρους – Γενική συνέλευση τη Δευτέρα στον Βόλο

Τα κέντρα διασκέδασης, όπως τα μπαρ, τα κλαμπ, τα μπουζούκια, που λειτουργούν και μετά τις 12 τη νύχτα και δεν έχουν εξωτερικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των καπνιστών, αναμένεται να αντιμετωπίσουν το σημαντικότερο πρόβλημα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Οι καταστηματάρχες θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου γενική συνέλευση στις 6 το απόγευμα στο καφέ «Πλατεία» στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα συζητήσουν τόσο τον αντικαπνιστικό νόμο όσο και άλλα φλέγοντα γι’ αυτούς θέματα, όπως είναι οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται στα κέντρα εστίασης, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου μιλώντας χθες στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της ηλεκτρονικής έκδοσης www.e-thessalia.gr δήλωσε πως «τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, όπως στην παραλία, στο κέντρο, της πόλης, έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα του αντικαπνιστικού νόμου τον οποίο και τηρούν, ενώ οι καπνιστές μπορούν να εξυπηρετούνται μένοντας στους εξωτερικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί για τα καταστήματα που λειτουργούν μετά τις 12 τη νύχτα και μέχρι τις πρωινές ώρες που δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ή τις προδιαγραφές, ώστε να εξυπηρετούν όσους καπνιστές βγαίνουν από τους εσωτερικούς χώρους και θέλουν να καπνίσουν. Υπάρχει ο κίνδυνος της πρόκλησης ηχορύπανσης και της ενόχλησης των γύρω διαμενόντων. Πού θα κάθεται ο κόσμος να καπνίσει έξω από τα μπαράκια, τα κέντρα με ζωντανή μουσική; Θα είναι μέσα στη βροχή; Έτσι ο καταστηματάρχης κινδυνεύει να μην δεχτεί πρόστιμο από το κάπνισμα, αλλά από την ηχορύπανση, καθώς καταλαβαίνει, κανείς, ποια κατάσταση θα προκαλείται, όταν θα βγαίνουν συνεχώς πολλά άτομα για να καπνίσουν και αρχίσουν να συζητούν. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και μικρότερα μαγαζιά που είναι περισσότερο χειμωνιάτικα και δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Παρακαλούμε λοιπόν τους αρμόδιους να δουν το θέμα και να μας δώσουν κάποιες προδιαγραφές για παρεμβάσεις».

Πάντως ακόμη και για τις καφετέριες και τα κέντρα εστίασης που έχουν εξωτερικούς χώρους για να φιλοξενήσουν κόσμο, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο νόμος προβλέπει κάποιες πλευρές του εξωτερικού χώρου να είναι ανοικτές για να φεύγει ο καπνός. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους θαμώνες και τους καταστηματάρχες.
Μάλιστα υπογράμμισε πως «γενικά θα πρέπει να υπάρχει μια ίση αντιμετώπιση των καπνιστών και μη καπνιστών. Οι καπνίζοντες δεν μπορούν να πετάγονται τον χειμώνα έξω από τα καταστήματα».
Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως θα ήταν καλό σε πρώτη φάση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μην περάσουν αμέσως στα πρόστιμα, αλλά να λειτουργήσουν πιο πολύ συμβουλευτικά, με συστάσεις και κάποιες οδηγίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το