Τοπικά

Αντιδρούν στο πάγωμα των επιταγών – Θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τις  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Την ανάγκη να μην ισχύσει το πάγωμα των επιταγών, υπογραμμίζει με ανοιχτή επιστολή της προς τους τοπικούς βουλευτές και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η Ενωτική Πρωτοβουλία Επιχειρηματιών Μαγνησίας.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Πρωτοβουλίας, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αλλά και μετά την  έναρξη του νέου έτους, έχουν δεχθεί παράπονα από επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους επιταγές που λήγουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 (δηλ. Ιανουάριο, Φεβρουάριο & Μάρτιο). Οι επιχειρήσεις αυτές, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, να απασχολούν προσωπικό χωρίς μειώσεις, είτε στον αριθμό των εργαζομένων είτε στη μισθοδοσία αυτών, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, σε αυτή τη δραματικά δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συνεπακόλουθα την ελληνική οικογένεια.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, σύμφωνα με τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, θα είναι μέγα λάθος να «αφαιρεθούν» από το χαρτοφυλάκιό τους τα αξιόγραφα αυτά και τα αντίστοιχα ποσά, μέσω του παγώματος και μετάθεσης πληρωμής έως και 75 ημέρες όπως φημολογείται. Οι επιταγές αυτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προέρχονται από μεγάλες βιομηχανίες της χώρας  και μέσω του ενδεχόμενου παγώματος, δε θα εισπραχθούν από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι υποχρεώσεις των οποίων, όμως, συνεχίζονται κανονικά. Έτσι, με αυτή τη λογική, ο μικρός και πολύ μικρός επιχειρηματίας θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε άλλους τρόπους ρευστότητας, σαφέστατα επαχθέστερους για εκείνον, τη στιγμή που ουσιαστικά οι επιταγές αυτές θα παραμένουν ανενεργές κατά την ημερομηνία έκδοσής τους.

Για το λόγο αυτό, η Ενωτική Πρωτοβουλία, καλεί την κυβέρνηση  να προβεί σε μία γενναία κίνηση ενίσχυσης της αγοράς, με το μη πάγωμα των επιταγών, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι οι επιχειρηματίες που δε θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν τα αξιόγραφα που έχουν στα χέρια τους, θα αναγκαστούν να καταναλώσουν όποια τυχόν τελευταία κεφάλαια έχουν στις τράπεζες, με συνέπεια η ζημιά τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους να είναι εκθετική.

Επιπρόσθετα, αρκετοί επαγγελματίες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εκφράζουν τα παράπονα και τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός ότι, καίτοι φτάνοντας ήδη στα μέσα του μηνός, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι όροι και οι προϋποθέσεις  για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, πολλοί επαγγελματίες να βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ εντός και εκτός επιστρεπτέας. Απαιτείται να διαφανεί άμεσα γρήγορος και αποτελεσματικός ορίζοντας αποσαφηνισμένων όρων και προϋποθέσεων και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ταλάντωση των επιχειρήσεων.

Τέλος,  η Ενωτική Πρωτοβουλία καλεί τους τοπικούς βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη να βάλουν εντός της συζήτησης, την εφαρμογή όλων εκείνων των ευεργετημάτων που εφαρμόστηκαν στο 1ο lockdown (φορολογικές, ασφαλιστικές εκπτώσεις κτλ), καθώς η αγορά έχει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες οι οποίοι συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, ακόμη και σε ένα μη κανονικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες, παραμένοντας συνεπείς στις πληρωμές τους, τόσο απέναντι στο προσωπικό τους όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο. “Οι επιχειρήσεις αυτές, επιβάλλεται να δουν τα οφέλη που πηγάζουν από την τήρηση της διαρκώς τυπικής αποπληρωμής του συνόλου των υποχρεώσεων τους, άμεσα”, τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης που υπογράφουν οι:

ΜΑΟΥΣΙΔΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ   Πρόεδρος Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων  Μαγνησίας
ΝΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ    Πρόεδρος  Σωματείου Αδειούχων Ψυκτικών Μαγνησίας
ΤΣΕΛΕΠΗ ΜΑΡΙΑ   Πρόεδρος Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Βόλου
ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   Πρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Μαγνησίας
ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Πρ. Πρόεδρος Σ.Ι.Σ.Α.Μ.
ΓΚΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Μαγνησίας
ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ   Επιχειρηματίας – Μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το