Τοπικά

Αντιδρούν στην αύξηση μαθητών σε κάθε Τμήμα οι δάσκαλοι στη Μαγνησία

Τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε τμήματα σε Δημοτικά είναι πολύ πιθανόν να μη λειτουργήσουν σε σχέση με πέρσι λόγω αύξησης του ορίου μαθητών, εκτιμά ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ο οποίος πραγματοποίησε χθες παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μαζί με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών βρίσκονταν και αιρετά μέλη. Το αιρετός μέλος του ΠΥΣΠΕ κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης υπογράμμισε πως «την ώρα που στο εξωτερικό γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών και μειώνονται οι μαθητές ανά τμήμα, στην Ελλάδα ακολουθούμε αντίστροφη πορεία. Συγκεκριμένα με τον νέο νόμο οι μαθητές ανά τμήμα Δημοτικού αυξάνονται από τους 22 στους 25, ενώ για τα επταθέσια Δημοτικά δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τμήματα κάτω από δεκαπέντε μαθητές. Με αυτή την εξέλιξη χάνονται τμήματα και μόνιμοι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να βγουν υπεράριθμοι, ενώ θα μειωθούν και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Επίσης θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της διδασκαλίας, καθώς θα γίνονται μαθήματα σε τμήματα με 25 μαθητές και με συνθήκες υποδομών που δεν είναι οι καλύτερες. Επίσης με τον νέο νόμο, αν μια τάξη έχει 28 μαθητές, δεν θα σπάζει σε δύο τμήματα με δεκατέσσερις μαθητές, όπως συνέβαινε μέχρι και φέτος, αλλά θα δημιουργείται ένα τμήμα με 25 μαθητές και οι άλλοι τρεις μαθητές θα μεταβαίνουν σε όμορο σχολείο. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι στον Βόλο τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε τμήματα κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Βαλής ανέφερε πως «πρόταση μας ήταν ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μειωθεί από τα 22 άτομα στα 20 και για το Νηπιαγωγείο από τα 22 παιδιά στα δεκαπέντε. Με το νέο νομοσχέδιο αντί για μείωση έχουμε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Τη στιγμή που στις Σκανδιναβικές χώρες τοποθετούν και δεύτερο δάσκαλο στο ίδιο τμήμα, εμείς αυξάνουμε τους μαθητές. Ήδη για την ερχόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε τμήματα με 25 μαθητές και κάποιοι από αυτούς χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης σύμφωνα με τις διαγνώσεις από το ΚΕΣΥ. Επίσης και οι υποδομές δεν επαρκούν. Με τον νέο νόμο Δημοτικά μέσα στη πενταετία θα υποβιβαστούν και αρκετοί εκπαιδευτικοί θα βγουν υπεράριθμοι και θα μετακινηθούν από την πόλη, όχι μόνο στην επαρχία της Μαγνησίας αλλά και σε άλλους Νομούς. Θα χαθούν εκατοντάδες ώρες εργασίας και εκπαιδευτικοί ηλικίας 50-55 ετών θα πάνε σε άλλους Νομούς να διδάξουν. Εμείς εκτιμούμε ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα πάνω από δέκα τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά».

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως «η εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας είναι η εφαρμογή του νέου νόμου για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα σχολεία για να μας αποστείλουν τα στοιχεία και να δούμε, πόσα τμήματα θα λειτουργήσουν σε σχέση με πέρσι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το