Τοπικά

Aντιδράσεις για τον φόρο διανομής

Τέσσερις ημέρες συμπληρώθηκαν σήμερα από την έναρξη του νέου έτους και τέσσερις ημέρες από την εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου, για την έναρξη εφαρμογής του νέου φόρου διαμονής, ο οποίος, ως γνωστόν, επιβάλλεται σε κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποιείται στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας.

«Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι – οι ξενοδόχοι, οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι – βρισκόμαστε σε σύγχυση, αναμένοντας πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι λοιπές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και πληροφορίες» σημειώνει ο κ. Κώστας Λεβέντης, μέλος της Διοικούσας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Φόρο να επιβάλουν και ας είναι όπως λάχει».

Την έντονη αντίδραση του κόσμου του τουρισμού συγκεντρώνει ο νέος φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, που έκανε ποδαρικό χωρίς καν να έχει υπάρξει εφαρμοστική εγκύκλιος – απόφαση, από το υπουργείο Οικονομικών.

Για «απίστευτη προχειρότητα» μιλά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Το ειδικό αυτό στοιχείο δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Έπειτα από αυτό, οι ξενοδόχοι αποφάσισαν – μέχρι νεωτέρας – να κόβουν αποδείξεις είσπραξης στο όνομα του πελάτη καταγράφοντας τον αριθμό του «δωματίου διανυκτερεύσεων».
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Λεβέντης, «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει ευθύς εξαρχής, εδώ και μήνες, προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες αυτού του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία.

Δυστυχώς, πέραν αυτού, διαπιστώνουμε ότι και όλη η διαχείριση των σχετικών διαδικασιών, δείχνει να χαρακτηρίζεται από μία ελαφρότητα πλήρως αντίστοιχη της βαρύτητάς του για το μέλλον των χιλιάδων ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων».
Παρά το γεγονός ότι ισχύει και εισπράττεται κανονικά ο φόρος διαμονής, υπάρχουν αρκετά «γκρίζα σημεία», τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων και ρύθμισης.

«Ποια θα είναι η χρέωση του φόρου διαμονής στην day use παραμονή τουριστών; Εάν ο φόρος διαμονής από τον τουρίστα πληρώνεται με κάρτα, τι θα ισχύει για την προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες για τη συναλλαγή; Τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις non show κρατήσεων, όπου ο πελάτης αν και έχει επιβεβαιωμένη κράτηση δεν εμφανίζεται; Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαχειρίζονται εκατοντάδες κρατήσεις – λογαρισμούς ημερησίως, θα πρέπει να εκτυπώνουν αντίστοιχα εκατοντάδες παραστατικά, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις, τόσο οικονομικά, όσο και σε εργατοώρες για το προσωπικό; Πώς θα πληρώνεται ο φόρος διαμονής σε περιπτώσεις που το πλήρες κόστος της διαμονής, εξοφλείται από tour operator ή από ταξιδιωτικό γραφείο, στις περιπτώσεις π.χ. συνεδρίων, όπου τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από τη διοργάνωση; Σε ποια ακριβώς καταλύματα πέραν των κυρίων (εξαιρουμένων των παραδοσιακών) αυτά των βοηθητικών καταλυμάτων θα επιβάλλεται;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Λεβέντη.

Τα θέματα αυτά, έχουν τεθεί από τους ξενοδοχειακούς φορείς, χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις και στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει κατάθεση επίσημων υπομνημάτων προς την κυβέρνηση, προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Η μόνη διευκρίνηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η μη επιβολή ΦΠΑ στον φόρο διαμονής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το