Τοπικά

Αντιδράσεις για την απομάκρυνση του στρατοπέδου Γεωργούλα – Μητροπολιτικό πάρκο προβλέπει απόφαση του Δήμου Βόλου

Ομοβροντία διαμαρτυριών από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων προκάλεσε η είδηση για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Στρατοπέδου Γεωργούλα από την καρδιά της Νέας Ιωνίας.

Κυβερνητικά στελέχη διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η δημοτική αρχή πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στο ενδεχόμενο μεταφοράς της μονάδας. Ωστόσο, μόλις πριν από δυο χρόνια είχε ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την έγκριση της Β2 φάσης του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου (ΓΠΣ), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή της έκτασης του Στρατοπέδου Γεωργούλα σε διοικητικό-εμπορικό κέντρο με πρόσθετες επιτρεπόμενες χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας και σε χώρο αστικού πρασίνου. Το Γενικό Πολεοδομικό αποτελεί πλέον, από τον Νοέμβριο του 2016, νόμο του Κράτους.

Σημειώνεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταγραφεί κάποια παρατήρηση για την πρόταση των μελετητών επ’ αυτού του θέματος.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή και οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκης Μπαλλής, τόνισαν ότι δεν υπάρχει σχετική ειλημμένη απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους και διεμήνυσαν ότι θα αγωνιστούν για την παραμονή του στρατοπέδου στη πόλη του Βόλου.

Από την πλευρά της η Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε το πρωί στην ΘTV ότι επικοινώνησε χθες με τον ο Π.Καμμένο και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο.

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή και οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκης Μπαλλής, σε ανακοίνωσή τους για τις πληροφορίες απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα του Βόλου και μετεγκατάστασή της στον Αυλώνα, τονίζουν:

Σχετικά με πληροφορίες περί απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα του Βόλου και μετεγκατάστασή της στον Αυλώνα για επιχειρησιακούς λόγους, μετά από ενημέρωσή μας δεν υπάρχει σχετική ειλημμένη απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας καθώς είναι σε εξέλιξη μελέτες και έρευνες στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κάθε ενδεχόμενο εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης, η ΝΕ και όλοι οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας και θα αγωνιστούμε για την παραμονή της στη πόλη μας.

Η 32η Ταξιαρχία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την πόλη του Βόλου και η λειτουργία της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αποτελεί την μεγαλύτερη στρατιωτική μονάδα του Νομού Μαγνησίας με το μεγαλύτερο ποσοστό στρατιωτικών και στρατιωτών, οι οποίοι κατοικούν με τις οικογένειές τους και δραστηριοποιούνται στην πόλη του Βόλου και μια ενδεχόμενη μετακίνησή τους θα επέφερε καίριο πλήγμα στην ήδη χειμαζόμενη περιοχή μας.

Ο Μάκης Μπαλλής

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλλής χαρακτηρίζει απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα για τη μεταφορά του στρατοπέδου Γεωργούλα από τη Νέα Ιωνία και υπενθυμίζει ότι ο Δήμος Βόλου έχει λάβει αποφάσεις οριστικές από το 2015 για την δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση του Στρατοπέδου, ψηφίζοντας την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αναρωτιέται γιατί δεν υπήρξε τότε καμία αντίδραση και σημειώνει χαρακτηριστικά:

Επειδή για τρίτη μέρα συνεχίζεται μία προσπάθεια να εμφανισθεί ως δεδομένη και ήδη αποφασισμένη η μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και το «κλείσιμο» του στρατοπέδου «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία θα πρέπει να διευκρινισθούν τα εξής:

Όποια δημοσιεύματα παρουσιάζουν ως ήδη αποφασισμένη μία τέτοια ενέργεια είναι απολύτως αναληθή, σύμφωνα με διευκρινίσεις που αναζήτησα και έλαβα από επιτελικά στελέχη.

Η αναδιοργάνωση της δομής του στρατεύματος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο μελέτης και δεν έχει ολοκληρωθεί

Η όποια σχετική απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο Αρχηγών, που ακόμη δεν έχει συνεδριάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία πρώτη ενημερωτική συνεδρίαση θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ληφθεί παρόμοια απόφαση, απαιτείται διάρκεια κάποιων ετών για να υλοποιηθεί.

Ο,τιδήποτε παρουσιάζεται σήμερα ως έγγραφο απόφασης, δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ερωτηματολόγιο διερεύνησης προθέσεων ή προσδιορισμού κόστους και προπαρασκευαστικών κινήσεων. Όλοι αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο, αλλά κανείς δεν το παρουσιάζει.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τον όποιον πιθανό σχεδιασμό των επιτελείων, έχει επισημανθεί προς την πολιτική ηγεσία η σημασία (οικονομική και άλλη) της ύπαρξης του στρατοπέδου «Γεωργούλα» για την περιοχή και η αρνητική στάση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων.

Όσοι θεώρησαν ότι μπορούν να στηρίξουν την πολιτική τους παρουσία σε μία απόφαση που ακόμη δεν υπάρχει ή θεώρησαν ότι βρήκαν εύκολο τρόπο να κατηγορήσουν πολιτικά την κυβέρνηση και τους τοπικούς «κυβερνητικούς παράγοντες», θα πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν αντέδρασαν αναλόγως όταν τον Οκτώβριο του 2015 δημοσιοποιήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου η μελέτη για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου στην οποία (σελ. 4-114 και 4-115) αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο στο «Γεωργούλα» θα δημιουργηθεί Διοικητικό-Εμπορικό Κέντρο, με χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το

μεγαλύτερο τμήμα του χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου, το δε Πολεοδομικό Σχέδιο κάνει λόγο για «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο σύνολο της έκτασης.

Θα πρέπει να προστεθεί ότι η παραπάνω απόφαση για το «Γεωργούλα», όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, αποτελεί και ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Βόλου που είχε συσταθεί παλαιότερα, όταν γινόταν η συζήτηση των προτάσεων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Ο Χρ. Μπουκώρος 

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το ζήτημα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια απόφαση.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: “Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Μαγνησίας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχεδιάζει τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα της Νέας Ιωνίας Βόλου στο υπό κατάργηση Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αυλώνα, επικαλούμενο επιχειρησιακές ανάγκες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σκεπτικό της απόφασης για μετακίνηση της ταξιαρχίας στηρίζεται στην άποψη ότι οι πεζοναύτες θα πρέπει να βρίσκονται, χωροταξικά, πιο κοντά στα αρματαγωγά του Στόλου, προκείμενου να μη σπαταλούνται πολύτιμες ώρες για την επιβίβαση τους και καθυστερούν οι επιχειρήσεις. Όμως, με αυτή την απόφαση δεν εξοικονομείται ούτε χρόνος ούτε χρήμα, διότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η μετακίνηση των πεζοναυτών από τον Αυλώνα στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να τίθεται και πάλι ζήτημα χρόνου. Μάλλον μικροτοπικά είναι τα κριτήρια της απόφασης.

Επίσης, από την απόφαση αυτή πλήττονται περίπου 450 στρατιωτικοί που μαζί με τις οικογένειες τους εξαναγκάζονται σε βίαιη και ξαφνική μετακίνηση. Ακόμη και σε περίπτωση που το σκεπτικό της απόφασης θεωρηθεί δικαιολογημένο, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί μια ολόκληρη ταξιαρχία και τόσες οικογένειες έτσι ξαφνικά στον Αυλώνα, μέσα στο χειμώνα και μάλιστα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.

Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα το Βόλο εδώ και σαράντα χρόνια, καλύπτει επιχειρησιακά την Κεντρική Ελλάδα, μαζί με την 1η Στρατιά στη Λάρισα, την 1η ΤΑΞΥΠ Αεροπορίας Στρατού που βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο και την 111 Π.Μ. της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο. Όπως αποδεικνύεται η απόφαση για μετακίνηση είναι σαφώς μια μεσοβέζικη λύση, χωρίς κανένα προγραμματισμό, που στην ουσία δεν συντελεί ούτε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού μας ούτε στην εξοικονόμηση πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες. Συγχρόνως, σημαντικό είναι το πλήγμα και για την τοπική οικονομία της Μαγνησίας. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνω ότι γεννά ερωτήματα το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία θεωρεί αντιεπιχειρησιακή την επί σαράντα χρόνια εγκατάσταση της ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες ότι επίκειται πολύ σύντομα μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα του Βόλου στον Αυλώνα;
2. Εάν προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που προκύπτουν από αυτή τη μεσοβέζικη λύση;” καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Ο Αρ. Δουλόπουλος

Ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Αρ. Δουλόπουλος εκφράζει την ανησυχία του υποστηρίζοντας πως η στάση της κυβέρνησης αφήνει σοβαρές υπόνοιες ότι έχει ήδη αποφασισθεί η μεταφορά του στρατοπέδου στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του στρατού ξηράς, με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή. Προτείνει, μάλιστα, την δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην απομάκρυνση του στρατοπέδου και υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε έγγραφό του προς τη δημοτική αρχή:

Αναστάτωση έχει επιφέρει στην τοπική κοινωνία η είδηση περί μεταφοράς της 32ης ταξιαρχίας πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα. Το γεγονός αυτό δεν έχει διαψευστεί μέχρι σήμερα από την πολιτική ηγεσία ή το πεντάγωνο οι οποίοι απαντούν στις ερωτήσεις για την μεταφορά αόριστα και όχι πειστικά. Αυτό αφήνει σοβαρές υπόνοιες ότι έχει ήδη αποφασισθεί η
μεταφορά του στρατοπέδου στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του στρατού ξηράς με απρόβλεπτες συνέπειες βυθίζοντας σε οικονομικό μαρασμό την πόλη μας και όχι μόνο. Ας σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδο υπηρετούν περίπου 1000 άτομα (οπλίτες,στρατιωτικοί,πολιτικό προσωπικό) με αποτέλεσμα , σε μια ήδη αποβιομηχανοποιημένη περιοχή, να προστίθεται ένα ακόμη πρόβλημα με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες , και όχι μόνο για την πόλη.

Ερωτάται η δημοτική αρχή σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποτρέψει την μεταφορά του στρατοπέδου. Προτείνω την δημιουργία με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής ενός μετώπου που θα απαρτίζεται από τοπικούς βουλευτές και φορείς της περιοχής ενάντια στην απομάκρυνση του στρατοπέδου και διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Ο Εμπορικός Σύλλογος 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου-Νέας Ιωνίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η πληροφορία της ενδεχόμενης μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα, φέρει για ακόμη μια φορά τη συζήτηση πως οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να τονίσουν τη σπουδαιότητα της πόλης μας, τόσο ως δημογραφική ανάπτυξη όσο και ως γεωγραφική θέση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρεί ότι τέτοιες θεωρητικές αλλαγές δεν αποτελούν παράγοντα ενός αναπτυξιακού σχεδίου αλλά συρρίκνωσης των ήδη πληγέντων δεδομένων της χώρας.
Το στρατόπεδο Γεωργούλα έχει σημαντική θέση για την περιοχή της Ν.Ιωνίας, καθώς σηματοδοτεί το κέντρο της. Η μετεγκατάσταση της ταξιαρχίας πεζοναυτών θα σημάνει και το μαρασμό της περιοχής. Είναι γνωστό, ότι όχι μόνο οι φαντάροι που ασκούν τη στρατιωτική τους θητεία αλλά και οι οικογένειες πολλών στρατιωτικών διαμένουν εκεί αλλά και στις γύρω περιοχές. Τόσο οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες της υποδομής του στρατοπέδου όσο και οι ανάγκες των οικογενειακών μελών των στρατιωτικών, που έχουν μετατεθεί εδώ καλύπτονται από το δυναμικό της τοπικής αγοράς.

Χωρίς να γινόμαστε περιγραφικοί, ας αναλογιστούμε την οικονομική ζημία όχι μόνο των συναδέλφων εμπόρων αλλά και άλλων επαγγελματιών όπως κέντρα αθλητικών δραστηριοτήτων / γυμναστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών , φροντιστήρια μέσης εκπ/σης κ.α. , τα οποία στηρίζουν χρόνια οι οικογένειες των στρατιωτικών.
Επίσης, καθιστούμε σαφές ότι δεν επιτρέπουμε την υποβάθμιση της πόλης μας, η οποία αναδεικνύεται εξίσου σημαντική ως προς τη δημογραφική της ανάπτυξη αλλά και την κεντρική γεωγραφική θέση της στη χώρα, αφού έχει τις κατάλληλες δομές για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και να στηρίζει τις υποδομές εγκατάστασης πολλών φορέων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ζητά την ακύρωση της φημολογούμενης απόφασης της ΓΕΣ , που αφορά τη μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα και καλεί όλους τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους κυβερνητικούς εκπροσώπους της Μαγνησίας να λάβουν θέση για το μείζον θέμα που πλήττει τη πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το