Ελλάδα

Αντίδραση του Δημάρχου Λέσβου μετά από πληροφορίες για νέο hotspot στο νησί

newego_large_t_1101_54814668_type13145

Την αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προκάλεσε δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας lesvosnews.gr, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται νέο κέντρο φιλοξενίας στο νησί στο στρατόπεδο της Λεμονούς στο Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ο κ. Γαληνός κοινοποίησε επιστολή στους υπουργούς Γιάννη Μουζάλα, Νίκο Τόσκα και Πάνο Καμμένο μέσω της οποίας δηλώνει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε «τέτοια προσπάθεια».

Ολόκληρη η επιστολή 

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με συγκεκριμένες καταγγελίες συμπολιτών μας αλλά και την έντονη φημολογία που αναπτύσσεται περί δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας στην περιοχή του Καρά Τεπέ, σε χώρο πρώην στρατιωτικού φυλακίου.

Θα ήθελα πρωτίστως να δηλώσω ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων Υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου. Θεωρώ επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε τις προθέσεις αυτές από καταγγελίες απλών πολιτών και από φήμες, αντί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη Λέσβο και τους πολίτες της.

Σε κάθε περίπτωση, το νησί της Λέσβου, μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας αλλά αντίθετα θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα με την αναχώρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Παράλληλα, επιβάλλεται το κλείσιμο κάθε μικρότερης δομής που βρίσκεται στη Λέσβο και ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα δύο παραπάνω κέντρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα ήθελα να προτείνω να συγκαλέσετε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ότι αφορά την διαχείρισή του προσφυγικού.

Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης. Αναμένω τις δικές σας σχετικές ενέργειες αναφορικά με τα παραπάνω και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.»

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το