Τοπικά

Αντιδράσεις γιατρών στα νέα όρια της συνταγογράφησης – Δηλώσεις του προέδρου του ΙΣΜ Ευθ. Τσάμη

Την αντίδραση των γιατρών προκαλεί το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται κατά 20% τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο περιστολής των δαπανών που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασθενών.
Την έντονη αντίδραση των γιατρών ανά την Ελλάδα έχει προκαλέσει το νέο μέτρο του υπουργείου Υγείας να θέσει νέα περιοριστικά όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονται κατά 20% τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών.

Ο κ. Ευθύμης Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο περιστολής δαπανών ουσιαστικά, που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κόσμου», ενώ το χαρακτήρισε τελείως ανορθολογικό και αυθαίρετο, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχει τεράστια διαφορά αναλόγως τον Νομό: «Ένας παθολόγος στη Μαγνησία μπορεί να έχει μικρότερο πλαφόν από έναν γιατρό της ίδιας ειδικότητας στη Λάρισα, οπότε υπάρχει ανισομέρεια και ανισότητα στους ασφαλισμένους. Δηλαδή ένας ασθενής με μια πάθηση στη Λάρισα μπορεί να γράψει περισσότερα φάρμακα από έναν ασθενή με την ίδια πάθηση στον Βόλο».

Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο ασθενής στον Βόλο δεν θα μπορεί να γράψει περισσότερα φάρμακα, διότι αν γίνει αυτό είναι πιθανόν να επιβληθεί ποινή στον γιατρό αν ξεπεράσει το όριο κατ’ επανάληψη.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας έκανε λόγο για μια ουσιαστικά προκρούστεια λογική με όρους όχι ισότητας και δικαιοσύνης προς όλους τους ασθενείς. «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη απόφαση και θα υπάρξουν ενέργειες για να προσβληθεί» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Ευθ. Τσάμης πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία ακόμη περικοπή εις βάρος της υγείας των ασφαλισμένων με τη λογική και επίκεντρο τα οικονομικά και τους αριθμούς και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων» για να συμπληρώσει: «Ιατρική με πλαφόν δεν μπορείς να κάνεις. Αν θέλουν πλαφόν, να τα βάλουν στον ασθενή και όχι στον γιατρό. Εμείς είμαστε γιατροί και όχι λογιστές. Αν θέλουν ας βάλουν το πλαφόν στον ασθενή, αλλά δεν το κάνουν γιατί ξέρουν τις συνέπειες. Το βάζουν στον γιατρό με αποτέλεσμα ο γιατρός να φαίνεται ο κακός».
Τέλος ο ίδιος τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε πλαφόν μπαίνει στον γιατρό, αλλά και στον ασθενή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το