Κόσμος

Αντιδράσεις για τον Γιλντιρίμ που αποκάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «Οικουμενικό»

“Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει” σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, αλλά ο υποψήφιος της κυβέρνησης για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, βρήκε το βράδυ της Τρίτης τον μπελά του όταν ευχήθηκε μέσω Twitter στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του εορτή. O λόγος ήταν επειδή χρησιμοποίησε κατά λάθος τον όρο «Οικουμενικός», προσφωνώντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έναν όρο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στους ορθόδοξους Πατριάρχες.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ευχήθηκε «Χρόνια πολλά, υγεία και μακροημέρευση στον Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο για την ονομαστική του εορτή», γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και είχε ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης να σβήσει λίγο μετά τη λέξη «οικουμενικός».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Οζκότς, ο οποίος υπενθυμίζοντας πρώτα τα δηκτικά σχόλια της κυβέρνησης για την ποντιακή καταγωγή του υποψηφίου τους στην Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, αναρωτήθηκε αν το τουρκικό κράτος αναγνωρίζει πλέον την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. «Μόλις είδατε τις αντιδράσεις, το σβήσατε αμέσως. Ο όρος που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος ης κυβέρνησης ξεπερνά τη γκάφα, αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο. Αμάν, αδελφέ Μπιναλί προσέξτε, μετά από αυτό θα πείτε και την Ιστανμπούλ “Κωνσταντινούπολη”. Μην γράφετε τέτοια tweet», σχολίασε καυστικά ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το