Τοπικά

Αντιδράσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα από καθηγητές και μαθητές Λυκείων του Βόλου

Αντιδράσεις προκαλεί σε μαθητές και καθηγητές το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Παιδείας δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους μαθητές της Β’ Τάξης Λυκείου. Οι αλλαγές στο εξεταστικό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης χθες σε αρκετά Λύκεια τόσο από τους καθηγητές όσο και τους μαθητές. Μάλιστα, όσο θα περνούν οι μέρες και θα πλησιάζουμε προς τις πανελλαδικές εξετάσεις, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, θα είναι όλο και περισσότερο στην ημερήσια συζήτηση.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή τόνισε πως «το νέο εξεταστικό σύστημα προκαλεί έντονες επιφυλάξεις σε καθηγητές και μαθητές. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως παρά τις υποσχέσεις για κατάργηση των εξετάσεων, τελικά αυτές όχι μόνο καταργούνται, αλλά γίνονται και διπλές, οι πρώτες για το απολυτήριο και οι δεύτερες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων για το απολυτήριο του οποίου ο βαθμός θα μετράει στον γενικό βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ από τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος. Δηλαδή για τα τέσσερα μαθήματα που θα διαγωνίζονται οι μαθητές για το απολυτήριο, δεν υπάρχει μια ενιαία τράπεζα θεμάτων, όπως ίσως θα ήταν το σωστό, αλλά τα θέματα θα διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθούν αδικίες, ενώ και οι γονείς θα ασκούν τις δικές τους πιέσεις στους καθηγητές για να μην λαμβάνουν καλούς βαθμούς τα παιδιά τους. Επομένως εγκυμονεί κίνδυνο να καταστρατηγηθεί το αδιάβλητο. Επίσης για τις σχολές χαμηλής ζήτησης οι υποψήφιοι θα μπαίνουν σε μια διαδικασία που ίσως και να μην χρειάζεται, αφού αυτά τα τμήματα που δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από το υπουργείο Παιδείας. Τέλος βλέπουμε ότι για ακόμη μια φορά οι αλλαγές ξεκινούν από την Γ’ Τάξη, ενώ θα έπρεπε να ξεκινούν από μικρότερες τάξεις. Ως ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα συζητήσουμε το θέμα και θα καταθέσουμε προτάσεις μαζί με την ΟΛΜΕ για το νέο εξεταστικό σύστημα».
Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Αγγελική Γκούρου τόνισε πως το θέμα των αλλαγών απασχολεί ήδη τους μαθητές και οι οποίοι σε γενικές γραμμές αντιδρούν. Ειδικότερα θεωρούν ότι με το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου μπορεί να υπάρξουν αδικίες γνωρίζοντας παράλληλα ότι ο βαθμός θα μετράει και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα θεωρούν αχρείαστο το σύστημα με την επιλογή των σχολών που τους ενδιαφέρουν από τη Β’ Τάξη Λυκείου, ώστε να φανούν Σχολές που δεν έχουν ζήτηση.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης τόνισε πως το τελικό σχέδιο του νέου εξεταστικού περιλαμβάνει νέα στοιχεία σε σχέση με όσα γνωρίζαμε για το ίδιο θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι προστίθεται μια διδακτική ώρα την εβδομάδα για την καλύτερη επικοινωνία μαθητών και καθηγητών ενόψει των πανελλαδικών, ενώ καταργούνται οι ομάδες προσανατολισμού στη Β’ Τάξη. Επίσης αλλάζει ο τρόπος απόκτησης απολυτηρίου με εξετάσεις μόνο σε τέσσερα μαθήματα και συνθήκες πανελλαδικών, δηλαδή καλυμμένα ονόματα των μαθητών. Αυτό ίσως να προκαλέσει αντιδράσεις, αφού το άγχος των μαθητών θα αυξηθεί. Επίσης οι υποψήφιοι της Γ’ Τάξης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν και πέμπτο μάθημα και να ξεκλειδώσουν σχολές και από δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Επομένως θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα όπως και σήμερα και θα έχουν επιλογές για τμήματα ενός μόνο επιστημονικού πεδίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το