Τοπικά

Αντιδρά έντονα στην απαίτηση για αλλαγή του ονόματος του σκοπευτηρίου Αγχιάλου

Την ύπαρξη κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία του σκοπευτηρίου του Σκοπευτικού Ομίλου του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου εξέφρασε ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου και πρώην πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Φίλιππος Γκριναφίδης. Όπως αναφέρει ο κ. Γκριναφίδης η επιμονή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο να υποστηρίζει πως η λέξη «κυνηγετικός» δεν συνάδει με αθλητική δραστηριότητα και στην απαίτησή της στο να αλλάξει η ονομασία και το καταστατικό του ομίλου θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και στη αναστολή της λειτουργίας του σκοπευτηρίου.
Ειδικότερα, μιλώντας για το σκοπευτήριο και την λειτουργία του ο κ. Φίλιππος Γκριναφίδης αναφέρει ότι «το σκοπευτήριο πραγματοποίησε τα εγκαίνια του πριν από τρία χρόνια, το 2014. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σκοπευτήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα, ένα έργο υψηλών ολυμπιακών προδιαγραφών με τον ανάλογο τεχνολογικό-μηχανολογικό εξοπλισμό. Το σκοπευτήριο κατασκευάστηκε στον χώρο ενός πρώην σκουπιδότοπου στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου και δημιουργήθηκε αποκλειστικά με χρήματα των κυνηγών του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου». Παράλληλα συμπληρώνει ότι «το όλο έργο κόστισε περίπου 710.000€. Ούτε ένα ευρώ δεν λάβαμε από κάποιον χορηγό, κρατικό ή δημοτικό φορέα. Παρόλα αυτά το έργο είναι ανοικτό σε κοινή χρήση για την αθλητική οικογένεια της Ελλάδας. Δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ για όσους το χρηματοδοτήσαν. Σε αυτό έρχονται και προπονούνται αθλητές και ομάδες από όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Γκριναφίδης αναφέρθηκε και στους σκοπούς που υπηρετεί το σκοπευτήριο υποστηρίζοντας πως «εκτός από το γεγονός ότι σε αυτό γίνονται προπονήσεις αλλά και αγώνες από πολλούς αθλητές, σκοπός της δημιουργίας αυτού του έργου ήταν να δοθεί η κατάλληλη παιδεία στους μελλοντικούς σκοπευτές ή κυνηγούς. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει καθαρά και μόνο σκοπούς παιδείας και γνώσης των κυνηγών με το όπλο. Μέχρι τώρα οι κυνηγοί έβγαζαν μια κυνηγετική άδεια, έπαιρναν ένα όπλο και βγαίναν για κυνήγι. Ορισμένες φορές γίνονταν διάφορα ατυχήματα. Η χρήση του όπλου πρέπει να γίνεται από άτομα που γνωρίζουν και είναι εξοικειωμένα με την λειτουργία του. Βεβαίως αυτό επιτυγχάνεται με τα σκοπευτήρια. Στις χώρες του εξωτερικού το σκοπευτήριο εκπαιδεύει τον χρήστη για να μάθει το όπλο».
Ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας και στις κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν από δω και πέρα τονίζοντας ότι «όπως καταλαβαίνει ο καθένας η λέξη «κυνηγετικός» στην συγκεκριμένη περίπτωση του ομίλου δεν ορίζει αθλητική δραστηριότητα αλλά παραπέμπει στα μέλη που ιδρύσανε το αθλητικό σωματείο. Οι κυνηγοί του Βόλου δημιούργησαν αυτό το αθλητικό σωματείο γιατί υπάρχουν αρκετοί κυνηγοί που έχουν σκοπευτικές ταυτότητές και ήταν και αθλητές σε άλλους ομίλους. Φύγαν λοιπόν από τους ομίλους αυτούς και δημιούργησαν τον δικό τους». Και συμπληρώνει «κοιτάζοντας το ζήτημα με τους νομικούς συμβούλους μας πουθενά δεν υπάρχει η απαγόρευση της χρήσης της λέξης «κυνηγετικός». Έχουμε ήδη στείλει μια επιστολή στην Γ.Γ. Αθλητισμού, στον αρμόδιο υφυπουργό αλλά και σε τοπικούς βουλευτές εξηγώντας πως αυτό που απαιτούνε είναι εκ των ουκ άνευ παράλογο, καθώς δεν ορίζετε κάτι τέτοιο από την νομοθεσία».

Ο κ. Φίλιππος Γκριναφίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος υποστηρίζοντας ότι «άλλα μεγάλα προβλήματα δεν έχουμε στο σκοπευτήριο. Το μόνο ίσως που υπάρχει είναι το ζήτημα της πρόσβασης, καθώς ο δρόμος είναι χωματόδρομος, είναι δηλαδή αγροτική οδός. Αυτό το πρόβλημα έγινε φανερό ιδιαίτερα φέτος που ήρθαν ξένες αποστολές με ξένους αθλητές και η πρόσβαση τους φάνηκε αρκετά δύσκολη. Είναι κρίμα για ένα τέτοιο υπερσύγχρονο έργο που προσφέρει τόσα στην περιοχή να υπάρχει τέτοια πρόσβαση».
Τέλος δηλώνει ότι «αυτό που έγινε είναι εξόφθαλμα μεγάλο ατόπημα της Γ.Γ. Αθλητισμού. Προφανώς έχουν πρόβλημα με τη λέξη «κυνηγός», καθώς αυτό μας παραπέμπει η όλη μεθοδολογία της επιστολής τους. Φυσικά εμείς επειδή έχουμε όλα τα στοιχεία για να τα αντικρούσουμε βάση της επιστολής μας θεωρούμε ότι θα συνετισθεί και ότι θα αποδεχθούν πως η λέξη «κυνηγός» δεν είναι κάτι το παράνομο στην Ελλάδα».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το