Άρθρα

Αντί για 700 ευρώ, μας έφεραν τη μισή δουλειά με μισό μισθό

του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Αυτοί που υπόσχονταν κατώτατους μισθούς στα 700 ευρώ, έχουν μετατρέψει σε κανόνα πλέον τις ευέλικτες μορφές εργασίας για να δικαιολογήσουν μια υποτυπώδη μείωση της ανεργίας.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 924.321 προσλήψεις από τις οποίες οι 464.433, δηλαδή το 50%, είναι θέσεις εργασίας με ευέλικτη μορφή, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται για μισό ωράριο και λαμβάνουν μισθό μισθό, μεταξύ 15-20 ευρώ την ημέρα και τυχεροί θα είναι.
Τα στοιχεία λένε ότι από τις 464.433 θέσεις με ευέλικτη μορφή εργασίας οι 341.104 θέσεις είναι μερικής απασχόλησης και οι 123.329 εκ περιτροπής.
Οι κυβερνώντες υπόσχονταν τη θωράκιση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, και τελικά δημιούργησαν με τους μνημονιακούς νόμους που υπέγραψαν, μια εφιαλτική κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου η λέξη «ζούγκλα» είναι επιεικής χαρακτηρισμός.
Καθυστερήσεις πληρωμών, χαμηλές αμοιβές, εργασία για λίγες ώρες ή λίγες ημέρες, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν προστάτευσε τον ιδιωτικό τομέα και τον εγκατέλειψε.
Ποια είναι η προοπτική για έναν άνεργο νέο επιστήμονα, για έναν άνεργο οικογενειάρχη; Να λαμβάνει μισθό 400 ευρώ;
Και είναι άδικο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που δέχονται όλη τη λαίλαπα του μνημονίου, να βρίσκονται απροστάτευτοι.
Μόνο η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση. Γιατί πιστεύουν στις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, τον βλέπουν ως αληθινό πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας και θα τον ενδυναμώσουν με συγκεκριμένες δράσεις.

*μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., πρώην αντιπεριφερειάρχης, Δικηγόρος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το