Ελλάδα

Ανθρωποκυνηγητό στην Αττική για τον «πιστολέρο»

πιστολέρο

Αύριο αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία η φωτογραφία του 31χρονου Αλβανού πιστολέρο, ο οποίος με πυροβόλο όπλο τύπου «Καλάσνικοφ» «γάζωσε» τα ξημερώματα του Σαββάτου νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας 15 άτομα συνολικά, σπέρνοντας τον πανικό και τον τρόμο.Η Εισαγγελία Πειραιά από την Κυριακή το πρωί, ολοκλήρωσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ εκδόθηκε και το σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Αναφορικά με το γεγονός ότι η φωτογραφία του δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα αλλά έχει διαρρεύσει σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δικαστικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπήκε το 2013 στον σχετικό νόμο 2472/97 περί προστασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα διευκρινίζει ότι για να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως των εγκλημάτων που έχει τελέσει, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί ειδική διάταξη, να επιδοθεί στην οικία διαμονής του και να περάσουν 48ωρες, καθώς ο ίδιος νόμος του δίνει το δικαίωμα για προσφυγή.

Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει ότι οι διατάξεις που είναι άμεσα εκτελεστέες, (σσ δηλαδή, άμεση δημοσιοποίηση φωτογραφίας ενός ατόμου) είναι αυτές που αφορούν μόνο εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης, η παράβαση του άρθρου 187. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούν υποθέσεις παιδεραστίας, η φωτογραφία του δράστη δημοσιοποιείται άμεσα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρακαμφθεί ο νόμος, τόνισαν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Β. Κικίλιας με σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαρ. Αθανασίου ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου περί δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων.

«Με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της Πολιτείας αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες Αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων» τονίζει στην επιστολή του, ο υπουργός.

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το