Τοπικά

Ανθή Μπάτζιου: Συνεχίζεται ο αγώνας για την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων της Μαγνησίας από το Υπερταμείο

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα 587 μνημεία και πολιτιστικά ακίνητα, τα οποία περιλαμβάνονται στα 10.119, που με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ, η οποία ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πιο γνωστή ως Υπερταμείο. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και δύο εκτάσεις στον Νομό Μαγνησίας, στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών και στην αρχαία πόλη Σκιάθου.

Ο κατάλογος των 587 μνημείων και ακινήτων, σύμφωνα με αθηναϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποτελεί μέρος των συνολικά 2.329 μνημείων και ακινήτων που το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθούν της μεταβίβασης στο Υπερταμείο.
Η κ. Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τόνισε ότι «το θέμα αυτό έχει τέσσερις μήνες που βρίσκεται στην επικαιρότητα και από την ώρα που διαπιστώθηκε το μεγάλο αυτό πρόβλημα της ένταξης όχι μόνο μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και κτιρίων και μουσείων και πάρα πολλών υποδομών που αφορούν στο υπουργείο Πολιτισμού».

Η ίδια ανέφερε ότι «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν ήδη ελέγξει τον κατάλογο με τα ΚΑΕΚ, έχουν επισημανθεί στην περίπτωση των αρχαιοτήτων Μαγνησίας περίπου 450 ακίνητα κατά μείζονα λόγο στη Νέα Αγχίαλο που αφορούν στον χώρο των Φθιωτίδων Θηβών και συμπεριλαμβάνουν και χώρους με μνημεία, που είναι όλα απαλλοτριωμένα από το υπουργείο Πολιτισμού».
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας επισήμανε πως «ήδη έχουμε στείλει από τον Οκτώβριο στο υπουργείο αυτά που πρέπει να εξαιρεθούν. Δηλαδή να μη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που έχει δοθεί στο Υπερταμείο, διότι έχουν αρχαιότητες και είναι ιδιοκτησίες του Δημοσίου, απαλλοτριωμένες ακριβώς για να προστατευτούν οι αρχαιότητες».

Όπως σημείωσε η κ. Ανθή Μπάτζιου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταφεύγει δικαστικά πλέον για το θέμα αυτό. «Το υπουργείο Οικονομικών έχει τις αντιρρήσεις του και ελπίζω να λυθεί το θέμα. Θέλει αγώνα με τον Σύλλογο να προσπαθεί να εξαιρεθούν από τη λίστα» κατέληξε η ίδια.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στη λίστα βρίσκονται: Η Κνωσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οι προμαχώνες από το Ενετικό Κάστρο του Ηρακλείου, το Κάστρο της Χίου, η Σπιναλόγκα, η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων, το Φρούριο Φιρκά, τα Ενετικά Νεώρια των Χανίων, το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων, η Ροτόντα (μνημείο UNESCO), η Αχειροποίητος (μνημείο UNESCO), ο Λευκός Πύργος, το ανάκτορο του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου, το δάσος του Σέιχ Σου, το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθέατρο των Πατρών, το Κάστρο της Πάτρας, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (μνημείο UNESCO), το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Λευκαντί στην Εύβοια, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, η Ηετιώνεια Πύλη στον Πειραιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το