Ελλάδα

Αντεπίθεση Τσίπρα µε πακέτο µόνιµων µέτρων

Ανακοινώσεις για το νέο κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης αναµένεται να κάνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από νέα συνάντησή του µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οπως αποκάλυψε κατά την οµιλία του στην Ξάνθη, αναβάλλει την προγραµµατισµένη για σήµερα περιοδεία του στα Γιάννενα για να καταλήξει στα νέα «µόνιµα µέτρα ελάφρυνσης για τη µεσαία τάξη και την επιχειρηµατικότητα», µε την επισήµανση δε ότι δεν θα εξαγγελθεί ούτε ένα εφάπαξ µέτρο.

Γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει ακόµη και την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και να φέρει σε αµηχανία την αξιωµατική αντιπολίτευση, την ώρα που εκείνη επιµένει µονότονα στο θέµα Πολάκη. Κάπως έτσι προτού καν συµπληρωθούν τέσσερις µήνες (16 Ιανουαρίου) από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή -λόγω της αποχώρησης των ΑΝΕΛ-, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά και πάλι την ανανέωσή της από το Σώµα µέσα από µια διαδικασία που θα κορυφωθεί το βράδυ της ερχόµενης Παρασκευής. Οπως προφορικά είχε δεσµευτεί ο πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε χθες µιλώντας εκ µέρους του ο Γιάννης Δραγασάκης, η κυβέρνηση µετέτρεψε αυτοµάτως την πρόταση µοµφής της ΝΔ κατά του Π. Πολάκη σε αίτηµα για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης.

Πυρά από την Ξάνθη
Ο Αλέξης Τσίπρας στην οµιλία του στην Ξάνθη σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «έκανε το µεγάλο λάθος», για να προσθέσει πως «στη θέση του δεν θα κρυβόµουν µόνο από το ντιµπέιτ, θα κρυβόµουν ακόµη και από τη Βουλή». Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε το γεγονός πως ο πρόεδρος της Ν∆ έθεσε ως κεντρικό δίληµµα της προεκλογικής περιόδου την παράφραση του συνθήµατος του ΣΥΡΙΖΑ «µε την Ελλάδα των ελίτ ή µε την Ελλάδα των πολλών», αντικαθιστώντας τη λέξη ελίτ µε τη λέξη Πολάκης. Παρατήρησε πως µε κανέναν άλλον αρχηγό η Ν∆ δεν είχε φτάσει σε τέτοιο µιµητισµό και τόσο ρηχό επίπεδο και συµπλήρωσε πως «τόλµησε να µιλήσει στο όνοµα των πολλών ο απόγονος και κληρονόµος µιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες, που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε και απαξίωσε».

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες σχολίασε µάλιστα επί της ουσίας τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, λέγοντας πως η εργαλειοποίηση που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης είναι εξοργιστική πρώτιστα για τον ίδιο τον κ. Κυµπουρόπουλο. Οπως είπε, ο πρόεδρος της Ν∆ προσπαθεί µε χοντροκοµµένο τρόπο να τον εκµεταλλευθεί πολιτικά, ενώ στην πραγµατικότητα «εκθέτει και µειώνει τον συµπαθή κ. Κυµπουρόπουλο αλλά και κάθε συµπολίτη µας µε αναπηρία». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για υποκρισία, λέγοντας πως δεν έπαθε καµία ηθική κρίση ούτε µε την υπόθεση Κυµπουρόπουλου ούτε µε το διατεταγµένο προεκλογικό ξαναζεσταµένο ντοκιµαντέρ για το Μάτι, θυµίζοντας µάλιστα ότι ενώ κάλυψε τον σύµβουλό του που καταδικάστηκε για θέµατα παιδεραστίας, τώρα µιλάει για ηθική. Σχολίασε δε πως «η έγνοια του ήταν να κρύψει τον Μαρινάκη και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του για την κατάργηση του κράτους πρόνοιας». Συνεχίζοντας την επίθεση είπε πως τρεις λέξεις θα συνοδεύουν τον Κ. Μητσοτάκη σε ολόκληρη την πολιτική του πορεία: Siemens, Novartis και offshore.

Περιοδεία
Το Μέγαρο Μαξίµου προετοιµάζεται για τη µάχη της Βουλής µε µικρές τροποποιήσεις στο πρόγραµµα περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα, επενδύοντας ταυτόχρονα στο νέο πακέτο µέτρων που θα ανακοινωθεί. Στελέχη της κυβέρνησης φροντίζουν µε τον τρόπο τους να υπενθυµίζουν, µάλιστα, πως η ψήφιση της ρύθµισης για τις 120 δόσεις θα καθυστερήσει περί τη µία εβδοµάδα λόγω της κατάθεσης της πρότασης µοµφής εκ µέρους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οπως και να ’χει, το πρωθυπουργικό επιτελείο εµφανίζεται βέβαιο ότι παρά το αρνητικό κλίµα που δηµιουργεί εντατικά η Ν∆ γύρω από το ήθος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, θα µπορέσει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να προκαλέσει και συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κατά την ψηφοφορία θα έχει τη δυνατότητα να καταδείξει και την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, µε δεδοµένη και τη θετική ψήφο του νέου υπουργού Τουρισµού Θανάση Θεοχαρόπουλου, τον οποίο επίσης έβαλε στο στόχαστρο ο Κ. Μητσοτάκης. Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της ∆ΗΜΑΡ µιλώντας στο Open TV διευκρίνισε ότι στις εθνικές εκλογές θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα µε σταυρό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το