Τοπικά

Αντέχει η βιομηχανία μέσα στην πανδημία – 426 επιχειρήσεις στη Θεσσαλία παράγουν προϊόντα αξίας 2,7 δισ. ευρώ

Ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας η βιομηχανία εμφανίζει σημάδια αντοχής λόγω των επενδύσεων που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και του εξωστρεφούς χαρακτήρα της. Σε αυτό το ενθαρρυντικό πλαίσιο και οι θέσεις εργασίας διατηρούνται.
Για το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην βιομηχανία ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης μίλησε στην εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Κολιοπούλου.
Η ίδια επισήμανε πως «τα καλά νέα είναι ότι η βιομηχανία έχει σταθεί και αντέχει, με την παραγωγή να έχει μειωθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας. Δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από την πανδημία και στηρίζει τις εξαγωγές, αλλά και τις θέσεις εργασίας. Βέβαια, όλα αυτά έχουν επιτευχθεί με πολύ μεγάλες θυσίες, δουλειά και αγωνία. Επίσης μεγάλο ρόλο διαδραμάτισαν οι επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, προ πανδημίας, και η αποτελεσματικότητά τους φαίνεται τώρα. Η μεταποιητική βιομηχανία δείχνει μια ανθεκτικότητα σε βαθμό μάλιστα που είμαστε καλύτερα και σε σχέση με βιομηχανίες άλλων χωρών. Ακόμη ρόλο έπαιξαν και οι εξαγωγές που γίνονται».
Παράλληλα η βιομηχανία συνέβαλε στο να συγκρατηθεί η ύφεση στη χώρα το 2020 και να μην ξεπεράσει το 10%.

Βέβαια οι συνθήκες είναι πολύ ιδιαίτερες σε διεθνές επίπεδο, από την πανδημία, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, την άνοδο των χρηματαγορών, το Brexit, τις ανατιμήσεις πρώτων και δεύτερων υλών, το κόστος των μεταφορικών που ανέβηκε (ενδεικτικά τετραπλασιάστηκαν οι τιμές των κοντέινερ).
«Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό τοπίο μέσα στο οποίο πορεύεται η ελληνική βιομηχανία» ανέφερε η κ. Κολιοπούλου και πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία διαρκεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία λόγω και της οικονομικής κρίσης. Οι βιομηχανίες έμαθαν να λειτουργούν πλέον σε τέτοιες συνθήκες και ξέρουν να ανταποκριθούν στις καινούριες επιταγές των καιρών. Βέβαια χρειαζόμαστε μια κανονικότητα, μια «ανάσα», να δούμε λίγο «φως», αφού οι βιομηχανίες ως ζωντανοί οργανισμοί λειτουργούν συνεχώς στην ένταση. Η βιομηχανία απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει τον τόπο ζωντανό. Και βέβαια το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο τώρα στους κλάδους που έχουν πληγεί πολύ από την πανδημία. Όμως και η βιομηχανία έχει αιτήματα που πρέπει να λυθούν και τα οποία κινούνται σε διάφορα επίπεδα, από την παραγωγή πολλών νόμων μέχρι και τις υποδομές με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών» επισήμανε η κ. Κολιοπούλου.

Στη Θεσσαλία οι βιομηχανίες που είναι εγγεγραμμένες στον Σύνδεσμο ανέρχονται στις 426 και παράγουν βιομηχανικά προϊόντα αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης η Θεσσαλία κατέχει το 5,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής βιομηχανίας και επίσης έχει το 9,3% των εργαζομένων στο σύνολο της βιομηχανίας. Εξάλλου για δώδεκα συνεχή χρόνια υπάρχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο που δείχνει και παραγωγική δυναμική και στους τρεις τομείς, πρωτογενή, δευτερογενή, πρωτογενή. Ακόμη η αγροτοδιατροφή αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της δραστηριότητας, ενώ δεν λείπουν και τα χημικά, τα μέταλλα, το χαρτί, τα ιατρικά προϊόντα, τα τρόφιμα και πολλοί άλλοι τομείς από τη βιομηχανική παραγωγή.
«Οι επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν, είναι υποχρεωμένες να είναι ανταγωνιστικές. Έχουν να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε» η κ. Κολιοπούλου και συμπλήρωσε πως «τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε λουκέτα στο χώρο των βιομηχανιών. Αυτό δείχνει μια αντοχή, ενώ υπάρχουσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για επενδύσεις αυξάνοντας τον όγκο δουλειάς και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το