Πολιτισμός

Αντάμωμα των απανταχού Δρακειωτών και αναβίωση πανηγυριού «του Γκούνη»

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Αντάμωμα Απανταχού Δρακειωτών, όπου θα τιμηθεί ο ευεργέτης του Βόλου Χαράλαμπος Τσιμάς.
Το αντάμωμα διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ τείνει να γίνει θεσμός για την περιοχή, με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Δράκεια» σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Δράκειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πάνω πλατεία του χωριού όπου συναντά κανείς το τρίπτυχο της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με την εκκλησία, το σχολείο και το καφενείο. Εκεί οι απανταχού Δρακειώτες θα θυμηθούν στιγμές που έζησαν στα κομβικά αυτά μέρη.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσει με την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Θα ακολουθήσει τιμητική βράβευση στον ευεργέτη του τόπου Χαράλαμπο Τσιμά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρξει φωτογραφική έκθεση από το αρχείο της Δράκειας που επιμελείται ο κ. Γιάννης Χατζάκος, με σκοπό να ξυπνήσει μνήμες από τη Δράκεια του χθες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού του «Γκούνη» με μουσική από τους: Κερασιώτη Γιώργο (κλαρίνο), Σκαμπαρδώνη Γιάννη (βιολί), Κινούσης Λεωνίδας (τραγούδι), Καραδέμητρος Κώστας (λαούτο-τραγούδι), Λύτρα Αναστασία (κρουστά).

Ο Ευθύμιος Γκούνης το 1934 δώρισε το ποσό των 750.000 δρχ. για την κατασκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με εγκατάσταση στροβίλου υδατοπτώσεως. Τα εγκαίνια έγιναν το 1939 με τη Δράκεια να γίνεται ένα από τα πρώτα χωριά που ηλεκτροδοτήθηκε. Προς τιμήν του Γκούνη, οι Δρακειώτες καθιέρωσαν πανηγύρι την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη στην πάνω πλατεία του χωριού. Έτσι και φέτος θα γίνει η αναβίωση του ξεχωριστού αυτού πανηγυριού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Μαγνήτων Κιβωτού» και του κοινοτικού καταστήματος στην πάνω πλατεία Δράκειας «Μπαλκόνι με θέα».
Το αντάμωμα και το πανηγύρι αποτελεί το κλείσιμο για έναν μεγάλο κύκλο καλοκαιρινών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Δράκεια από τον Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό Σύλλογο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το