Τοπικά

Ανταγωνιστικότητα το “κλειδί” για την επιχειρηματική επανεκκίνηση- Στην Γ.Σ του ΣΕΒ ο Γ. Σταθάκης

Υπό τη σκιά των 111 επιχειρήσεων, οι οποίες έβαλαν λουκέτο στο Βόλο μόνο το μήνα Μάρτιο και με την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου , η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Βόλου.
Η πόλη του Βόλου και εν γένει η Θεσσαλία μαστίζεται από την ανεργία αλλά και τα αλλεπάλληλα  λουκέτα, γεγονός που τονίστηκε απ’ όλους τους παρευρισκόμενους. Τα πρόσφατα στοιχεία του Επιμελητηρίου έδειξαν πως 111 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά μόνο τον Μάρτιο, ενώ εκατοντάδες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που η κρίση κυριολεκτικά τις στραγγάλισε.
Κοινός τόπος όλων των ομιλητών για την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος ήταν η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, μέσω της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η συνεδρίαση έκλεισε με ομιλία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη.
Ο Υπουργός στην ομιλία του δεσμεύτηκε για νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι και το τέλος Ιουνίου και ανήγγειλε την ενίσχυση της νεανικής και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με 4.5δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και με 3 δις ευρώ τμηματικά έως το 2020, μετά και την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης.

kosmos
Παράλληλα μιλώντας για τα αεροδρόμια και συγκεκριμένα αυτό της Σκιάθου κι εάν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του, ο Υπουργός επεσήμανε πως έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων με τους ενδιαφερομένους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξεταστούν ξανά οι όροι παραχώρησης, χωρίς να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Με βάση λοιπόν, τη σύμβαση που έχει περάσει και από Ελεγκτικό Συνέδριο, η ομάδα α’ περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας ενώ η ομάδα β’ της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Σκιάθου.
Για την επανεκκίνηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και των επιχειρήσεών της, έκανε λόγο ο προέδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως « με τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και την εξασφάλιση της ρευστότητας για την οικονομία, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί το πακέτο Draghi, αλλά και να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και των επιχειρήσεών της».

Για την ανταγωνιστικότητα που θα πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Απόστολος Παπαδούλης. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως «επειδή, η ανταγωνιστικότητα, είναι ένας ακόμη όρος, που έχει διασυρθεί στην χώρα μας, επιτρέψτε μου, να δώσω έναν εκλαϊκευμένο ορισμό, ώστε να έχουμε μία πρώτη βάση συνεννόησης.
Ανταγωνιστικότητα είναι η ικανότητα μίας χώρας να διατηρεί και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, να αναβαθμίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον, να δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας, και να ενισχύει την πραγματική συνοχή, να προστατεύει το περιβάλλον, να βελτιώνει την παραγωγικότητα και να αυξάνει τα μερίδια αγοράς υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το