Τοπικά

Ανώτατη τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό Χρήστο Ξενάκη από την Μητρόπολη Δημητριάδος

Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, τίμησε σήμερα η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Διευθυντών Εκπαιδεύσεως Μαγνησίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών του τόπου και επιμνημόσυνη δέηση για τους εκπαιδευτικούς που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ακολούθησε, στο Πνευματικό Κέντρο, η ετήσια εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός, Φιλόλογος και τ. Λυκειάρχης κ. Χρήστος Ξενάκης. Για τον κ. Ξενάκη μίλησε, καταρχάς, η κ. Καλλιόπη Μπαχαριά Καραθανάση, Φιλόλογος, τ. Γυμνασιάρχης, με θέμα «Λόγος επαινετικός για τον Χρήστο Ξενάκη, δείγμα φιλικής και συναδελφικής εκτίμησης». Η ομιλήτρια, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε τον τιμώμενο «εκπαιδευτικό με εκκλησιαστικό ήθος, με αγάπη για την πατρίδα, άριστο γνώστη και χειριστή της Ελληνικής γλώσσας».

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γεωργίου Κοντομήτρου, Δρος Παιδαγωγικών, τ. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας, με θέμα «Η παιδαγωγική σχέση και η διάρκειά της. Η περίπτωση του Φιλολόγου Χρήστου Ξενάκη». Ο κ. Κοντομήτρος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις μεγάλες αρετές του δασκάλου του: «Γερά καταρτισμένος, με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την πορεία των μαθητών του, με διαρκή πνευματικό αγώνα, δεξιοτέχνης στην διαχείριση της τάξης, προσωπικότητα ηθική, που εξέπεμπε αγάπη και χαρά για την πρόοδο των μαθητών του».

Στην συνέχεια, ο κ. Ιγνάτιος απένειμε στον κ. Ξενάκη την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για την πολύχρονη εκπαιδευτική του προσφορά. Ακολούθησε η αντιφώνηση του τιμηθέντος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος για την εξαιρετική τιμή και τόνισε ότι η τιμητική διάκριση, που του απονεμήθηκε, τιμά το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Ο κ. Ξενάκης μίλησε για την αναγκαιότητα των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας και επεσήμανε ότι «χρειάζονται, για να βοηθούν τον νέο άνθρωπο να ολοκληρώνεται, να γίνεται σωστός πολίτης, να μάθει να συμβιώνει, να συνεργάζεται, να αγαπά, να σκέπτεται, να κρίνει σωστά…».

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ιγνάτιος ο οποίος  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μια Παιδεία χωρίς ερείσματα πνευματικά, που οι Τρεις Ιεράρχες μας διδάσκουν, μπορεί να ονομάζεται εκπαιδευτικό σύστημα, όχι, όμως, Παιδεία». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε με συγκίνηση για τον κ. Ξενάκη, λέγοντας ότι «είναι παράδειγμα προς μίμησιν για τους νέους εκπαιδευτικούς». Δεδομένου ότι ο κ. Ξενάκης, τα τελευταία 20 χρόνια, προσφέρει τις υψηλές υπηρεσίες του στην Τοπική μας Εκκλησία, ως Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτη, ο κ. Ιγνάτιος εξήρε την μεταξύ τους συνεργασία και εμπιστοσύνη και τόνισε την ασφάλεια, που νιώθει, γνωρίζοντας ότι έξω από τον γραφείο του βρίσκεται ένα πρόσωπο σαν τον τιμηθέντα. Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «στο πρόσωπό του τιμούμε τους εκπαιδευτικούς, τους άξιους ανθρώπους της εμπιστοσύνης, αυτούς που συνεχίζουν να νοηματοδοτούν την ζωή μας».

Βιογραφικό Σημείωμα κ. Χρήστου Ξενάκη

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1937 και φοίτησε στο 13ο Δημοτικό και στο 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο αρρένων Βόλου, ενώ είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετά την στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως Φιλόλογος στην Μέση Εκπαίδευση, στο Φανάρι Καρδίτσης, στο 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσης, στο Νυκτερινό και στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, καθώς και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζούμπου, στην Καρδίτσα και Αποστόλου στον Βόλο.

Διετέλεσε υπδ/ντής του Πολυκλαδικού Λυκείου Βόλου και δ/ντής στο Λύκειο Καναλίων, στο 4ο και στο 2ο Λύκειο Βόλου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε.
Υπήρξε μέλος του Δ/Σ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.
Επί σειρά ετών διακονεί ως Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Βόλου, ενώ την τελευταία 20ετία υπηρετεί ως Γραμματέας του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το