Τοπικά

Ανορθολογική η κατανομή των ψυχολόγων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μία Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ», προσλήφθηκαν αναπληρωτές ψυχολόγοι για τις ανάγκες των ΕΠΑΛ. Αυτή η πρόσληψη έγινε με βάση την Υ.Α. Αρ. Φ25γ/158055/Δ4, που ορίζει ομάδες σχολείων εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τόσο τα αριθμητικά όσο και τα χωροταξικά δεδομένα των σχολείων, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ. Ειδικά στο νομό Μαγνησίας, η ανορθόδοξη αυτή κατανομή είναι παραπάνω από καταφανής: για παράδειγμα, στην ίδια ομάδα (109) τοποθετείται ένας ψυχολόγος για τα σχολεία, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ με περίπου 1000 μαθητές, καθώς και για το ΕΠΑΛ Αργαλαστής, που απέχει από τη Ν. Ιωνία 45 χιλιόμετρα.

Επειδή δημιουργούνται προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ουσία, που είναι η δυνατότητα παροχής ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών/τριών σε σχολεία αυτού του μεγέθους, αλλά και προβλήματα αποδοχής της θέσης με τη συγκεκριμένη σύνθεση της ομάδας (ήδη έχουμε παραιτήσεις), το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας την αναδιαμόρφωση των ομάδων σχολείων, την ορθολογική ανακατανομή των προσληφθέντων ψυχολόγων και την άμεση πρόσληψη επιπλέον ψυχολόγων, έτσι ώστε σχολεία αυτού του μεγέθους (αλλά και ΕΠΑΛ με χωροταξικές ιδιαιτερότητες) να καλύπτονται το καθένα και σε καθημερινή βάση από έναν ψυχολόγο.

Πάγια θέση μας, σημειώνει η ΕΛΜΕ παραμένει ότι η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να υλοποιείται μέσω συγκεκριμένων δομών, σε μόνιμη βάση, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το