Τοπικά

Άνοιξαν 57 νέες επιχειρήσεις μετά την καραντίνα στη Μαγνησία

Στους 57 ανέρχονται οι επαγγελματίες που τον Μάιο έβαλαν το κλειδί στην πόρτα και έκαναν έναρξη της επιχείρησής τους μέσα σε ένα πολύ απρόβλεπτο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς είχε προηγηθεί η πολυήμερη καραντίνα, όπου τα πάντα φαίνονταν να κλονίζονται.
Μάλιστα το αξιοσημείωτο είναι πως παρά τον πολύ δύσκολο μήνα του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας οι εγγραφές επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις διαγραφές.
Ειδικότερα οι εγγραφές επιχειρήσεων ανήλθαν στις 57 και οι διαγραφές στις 19, δηλαδή υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο 38 επιχειρήσεων.
Από τις 57 επιχειρήσεις που άνοιξαν, οι 35 προέρχονται από τον κλάδο των υπηρεσιών, οι δέκα του τουρισμού, οι εννιά από τον εμπορικό κλάδο και μόλις τρεις από τον τομέα της μεταποίησης. Επίσης ως προς τη νομική μορφή κυριαρχούν οι ατομικές επιχειρήσεις.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο κλάδος που εμφανίζει έλλειμμα στο ισοζύγιο, είναι η μεταποίηση, καθώς άνοιξαν τρεις επιχειρήσεις και έκλεισαν τέσσερις. Στον κλάδο των υπηρεσιών το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 26 και στο εμπόριο κατά επτά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης δήλωσε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνουν έναρξη σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η ρευστότητα είναι το ζητούμενο. Παρά την πρωτοφανή καραντίνα υπήρξαν επιχειρήσεις που άνοιξαν το Μάιο».
Ο ίδιος τόνισε «πως οι συνέπειες της πανδημίας βρίσκονται εδώ και θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις από την κυβέρνηση, όπως στις φορολογικές ελαφρύνσεις, όπου οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να δοθεί και άλλη στήριξη. Για παράδειγμα καλώς μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, αλλά κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στον τουρισμό, όπου επιβάλλεται να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6%. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν μειώσει το ΦΠΑ, ενώ και η Τουρκία διαθέτει τη λίρα που λειτουργεί πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με το ευρώ».

Για την επόμενη μέρα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ο κ. Μπασδάνης δήλωσε ότι «θα πρέπει να αποζημιωθούν με το αντίστοιχο ποσό και άλλοι κλάδοι που μέχρι τώρα οι ΚΑΔ τους δεν μπόρεσαν ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Επίσης τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σχέδιο και άμεσα, χωρίς να εγκλωβιστούν οι διοικητικοί μηχανισμοί στις σκοπέλους της γραφειοκρατίας. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με τους πόρους που θα πέσουν στην αγορά από το ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το