Τοπικά

Ανοικτά χθες τα εμπορικά καταστήματα στον Βόλο αλλά περιορισμένη η κατανάλωση

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε η χθεσινή αγοραστική κίνηση στα καταστήματα του Βόλου τα οποία παρέμειναν ανοικτά στο πλαίσιο της πρώτης Κυριακής των χειμερινών εκπτώσεων.
Τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν στις 11 το πρωί και έκλεισαν στις 4 το μεσημέρι. Ο καιρός ήταν σύμμαχος με την πολύ καλή για την εποχή θερμοκρασία να επικρατεί και πολύς κόσμος έκανε βόλτα στην εμπορική αγορά.
Όμως αυτό το σκηνικό δεν μεταφράστηκε και σε αγορές, καθώς οι οικονομικές αντοχές των καταναλωτών είναι μικρές και με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν πριν έναν μήνα και περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος ξανά στα τέλη του μηνός, το οικονομικό κλίμα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε πως «παρότι ο καιρός ήταν πολύ καλός και πολύς κόσμος κατέβηκε στην εμπορική αγορά, εντούτοις η κατανάλωση κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και σε έναν βαθμό το αναμέναμε, αφού είναι η περίοδος που οι συντάξεις ακόμη δεν έχουν καταβληθεί και τα νοικοκυριά έχουν ήδη ξοδέψει το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει συνεπώς να υπάρξει νέα ρευστότητα για να κινηθεί ξανά η κατανάλωση».
Παράλληλα ανέφερε πως «και πέρυσι την αντίστοιχη Κυριακή που τα καταστήματα ήταν ανοικτά, η κατανάλωση ήταν χαμηλή που δείχνει ευρύτερα τις περιορισμένες οικονομικές αντοχές των πολιτών».

Στο μεταξύ σε πολύ μικρά ποσοστά κινήθηκε η απεργία των εμποροϋπαλλήλων στα καταστήματα του Βόλου. Σε εξόρμηση και διανομή ενημερωτικού υλικού ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων προχώρησαν μέλη του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων στο πλαίσιο κινητοποίησής τους με τον πρόεδρό του να δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κινητοποιηθούν και να μη φοβούνται.
«Είναι η πρώτη Κυριακή μετά από μια έντονη περίοδο που είχαν οι συνάδελφοι στον κλάδο λόγω του εορταστικού ωραρίου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των καταστημάτων ήταν αντισυνταγματικό. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για το άνοιγμα τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δεν μπορούν να περιμένουν να λυθούν τα θέματα του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων, αν οι ίδιοι δεν κινητοποιηθούν, δεν οργανωθούν στο σωματείο τους για να βάλουν «φρένο» σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούν να περιμένουν από τα δικαστήρια και την κυβέρνηση θετικές εξελίξεις για τη ζωή τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου-Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Τσιτσιρίκης.
Επισημαίνεται πως η περίοδος των εκπτώσεων θα ολοκληρωθεί στον Βόλο στις 5 Μαρτίου. Τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το