Τοπικά

Ανοίγουν μόνο καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα – Έβαλαν «λουκέτο» 455 επιχειρήσεις το α’ οκτάμηνο 2019 στη Μαγνησία

Σε αναζήτηση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία, μακροχρόνια και πλήρη απασχόληση και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στην εγχώρια κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται η τοπική αγορά.
Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πλειονότητά τους στη μαζική εστίαση και διασκέδαση, και όχι σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση ή η τεχνολογία.
Με 18 λουκέτα στην αγορά της Μαγνησίας έκλεισε ο Αύγουστος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 έως το τέλος Αυγούστου του 2019 άνοιξαν 624 επιχειρήσεις έκλεισαν 455, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Τα νέα στοιχεία για την τοπική επιχειρηματικότητα έρχονται να καταδείξουν ότι έπειτα από 10 χρόνια ύφεσης εξακολουθούν να ανοίγουν κατά κόρον καφετέριες, μπαρ και σουβλατζίδικα. Με άλλα λόγια, είτε λόγω αδυναμιών – χρηματοδοτικών και γραφειοκρατικών – είτε λόγω κατεστημένης νοοτροπίας, το πάθημα δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη μάθημα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το λιανεμπόριο υπέστη σοβαρό πλήγμα.

Τα στοιχεία
Τον Ιανουάριο έγιναν 64 εγγραφές και 51 διαγραφές. Για τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων, ταβέρνες, τσιπουράδικα, σουβλατζίδικα, ο νέος χρόνος μπήκε με 9 καταστήματα να κλείνουν και εννέα να ανοίγουν. Στο Λιανικό εμπόριο έκλεισαν 16 καταστήματα και άνοιξαν 11, δείχνοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εμπορική αγορά. Στο εμπορικό τμήμα καταγράφηκαν 14 εγγραφές και 19 διαγραφές εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν ατομικές επιχειρήσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών σημειώθηκε στο τμήμα υπηρεσιών. Έγιναν 40 εγγραφές και 29 διαγραφές,
Τον Φεβρουάριο η αγορά «ζεσταίνεται» με 89 επιχειρήσεις να δηλώνουν έναρξη εργασιών αλλά 39 έβαλαν λουκέτο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν αφορούσαν υπηρεσίες και ήταν 53. Στον κατασκευαστικό κλάδο καταγράφηκε μια μικρή άνοδος με 8 εγγραφές και 12 εγγραφές είχαμε στο λιανικό εμπόριο. Ωστόσο 12 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έκλεισαν. Το Airbnb καταγράφει 10 δηλώσεις εγγραφής, ενώ άνοιξαν 21 αναψυκτήρια και καφέ μπαρ, καφετέριες.
Τον Μάρτιο άνοιξαν 81 επιχειρήσεις και έκλεισαν 54. Τα σκήπτρα στις εγγραφές κρατά η εστίαση και η ψυχαγωγία με 17 εγγραφές και πέντε διαγραφές.
Τον Μάρτιο έκλεισαν 6 διαιτολογικά γραφεία και 12 γραφεία που παρείχαν υπηρεσίες οδηγιών διατροφής.
Τον Απρίλιο η αγορά παρουσιάζει μια εικόνα ανάκαμψης . Άνοιξαν 88 επιχειρήσεις και έκλεισαν 28.
Στο Λιανικό εμπόριο άνοιξαν 17 και έκλεισαν πέντε και η μίσθωση διαμερισμάτων για τουρισμό και διαμονή αυξάνεται. Έγιναν 15 εγγραφές και 6 διαγραφές.
Στην εστίαση άνοιξαν 18 επιχειρήσεις και έκλεισαν έξι.
Επίσης έγινε έναρξη λειτουργίας επτά επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων.

Τον Μάιο άνοιξαν 89 επιχειρήσεις και έκλεισαν 54. Προστέθηκαν στην αγορά τρία αρτοποιία. Άνοιξαν 17 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και έκλεισαν επτά, ενώ η εστίαση καταγράφει άνοδο με 21 εγγραφές και 15 διαγραφές.
Προστέθηκαν ακόμη πέντε επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αλλά και τρεις εγγραφές επιχειρήσεων που ασχολούνται με εκμάθηση καταδύσεων και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Τον Ιούνιο άνοιξαν 74 επιχειρήσεις και έκλεισαν 66. Τον Ιούνιο ανοίγουν τρία νέα αρτοποιία και γίνονται έξι νέες εγγραφές επιχειρήσεων που αφορούν συντηρήσεις σπιτιών. Έκλεισαν πέντε επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου και άνοιξαν τρεις ενώ αντίθετα το λιανικό εμπόριο είδε ανάκαμψη με 16 νέες εγγραφές και 11 διαγραφές.
Επίσης στο airbnb έγιναν 11 εγγραφές και τέσσερις εγκατέλειψαν τη δραστηριότητα. Η εστίαση και η διασκέδαση καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία με 13 εγγραφές και έξι διαγραφές.

Έκλεισαν όμως τον Ιούνιο τρία ασφαλιστικά γραφεία και τέσσερα φροντιστήρια.
Τον Ιούλιο για πρώτη φορά καταγράφονται 83 εγγραφές και 84 διαγραφές αποτυπώνοντας το κλίμα στην αγορά.
Έκλεισαν τρεις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Στο χονδρικό εμπόριο έκλεισαν 8 επιχειρήσεις και άνοιξαν τέσσερις και για πρώτη φορά και στο λιανικό εμπόριο καταγράφονται περισσότερες διαγραφές επιχειρήσεων (16) απ’ ότι εγγραφές (14).
Μόνη αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των θαλάσσιων και παράκτιων μεταφορών με πέντε νέες εγγραφές, έναντι μόλις μιας διαγραφής. Υπήρξαν εννιά εγγραφές σε ξενοδοχειακού τύπου καταλύματα και Airbnb και οχτώ διαγραφές.
Στην καρδιά του καλοκαιρού γίνονται 20 διαγραφές στην εστίαση και έντεκα εγγραφές.
Τον Αύγουστο έγιναν 61 εγγραφές και 79 διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Επιμελητηρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το