Τοπικά

Άνοιγμα της αγοράς με μείωση τιμών έως 50% – Μεγάλες προσφορές αναμένονται από τα καταστήματα του Βόλου

«Επί ποδός» βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει τις πύλες των καταστημάτων. Τα τελευταία 24ώρα επικρατεί έντονη κινητικότητα, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζονται πυρετωδώς για την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα δώσει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των εργασιών τους, στις 11 Μαΐου.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αντίδραση των καταναλωτών μετά τη λήξη «συναγερμού». Μπορεί σε κάποιες επιχειρήσεις, όπως στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής τα τηλέφωνα να έχουν «πάρει φωτιά» από πελάτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού, ωστόσο η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων περιμένει «δύσκολες μέρες» και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας με γενναίες προσφορές, που σύμφωνα με τον νόμο έχει δικαίωμα να προχωρήσει. Εάν ανταποκριθούν οι καταναλωτές θα υπάρχει ενδεχόμενο να καλύψουν αγορές για νέο καλοκαιρινό εμπόρευμα.

Σε κανονικές συνθήκες η αγορά θα είχε «ενδιάμεσες εκπτώσεις» από 1η έως 10 Μαΐου αλλά τα καταστήματα ανοίγουν στις 11 και θα κάνουν όλοι χρήση του μέτρου των προσφορών, με μείωση τιμών άνω του 50%.
Η δραστική μείωση των εισοδημάτων αναμένεται αναπόφευκτα να έχει επίπτωση στην αγοραστική συμπεριφορά κατά τους επόμενους μήνες, ενώ η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον εκτιμάται πως θα κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές. Κάποιοι εκτιμούν πως τα νοικοκυριά τον Μάιο θα σπεύσουν για αγορές, εκμεταλλευόμενα και τις προσφορές που αναμένεται να κάνουν οι έμποροι με το «καλημέρα» της άρσης των περιορισμών, ωστόσο στη συνέχεια και συγκεκριμένα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αναμένεται κάμψη, λόγω και της πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Ερώτημα παραμένει πώς θα κινηθεί η αγορά τον Αύγουστο, την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου επίσης αναμένονται γενναίες εκπτώσεις, που θα ξεπερνούν το 50%, και ίσως φθάσουν ακόμη πιο ψηλά.
Οι έμποροι έχουν μεγάλη ανάγκη από έσοδα για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Προβληματισμός υπάρχει και για το φθινόπωρο, όπου δεν αποκλείεται έξαρση της πανδημίας. Το ενδεχόμενο ενός νέου «lockdown» το ερχόμενο φθινόπωρο «τρομάζει» την αγορά, καθώς θεωρεί ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στο εμπόριο. Μείζον ζήτημα για τον κλάδο αποτελούν τα ενοίκια.

Η μείωση κατά 40% που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θεωρείται πως δεν αρκεί και πως θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις. «Αγκάθι» είναι και οι επιταγές, οι οποίες θα αρχίσουν να «σκάνε» μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 75 ημερών που δόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης από την κρίση του κορωνοϊού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το