Πολιτισμός

Aνοίγει η νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ θα ανοίξει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) η μόνιμη έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες». Πρόκειται για μια εντελώς νέα έκθεση που στηρίζεται στις δωρεές συμπολιτών, αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θαλής» και παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και ανανέωσής της.
Ο σχεδιασμός και υλοποίηση της έκθεσης έγιναν σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015-19 της Δ/σης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Τη δημιουργία της επέβαλαν μια σειρά από λόγους, όπως είναι: Η διεθνής πρακτική, που υπαγορεύει την ανανέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα των μόνιμων εκθέσεων των Μουσείων Πόλεων, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής αξιοποίηση και προβολή των δωρεών, η εμπλοκή σε αυτές των κατοίκων και των φορέων της πόλης και η ανάδειξη νέων πεδίων δράσεων. Η ανάγκη ανανέωσης του ενδιαφέροντος του κοινού, καθώς με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες στα 4 χρόνια λειτουργίας της, η επισκεψιμότητα της πρώτης μεγάλης έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά» έφτασε τα όριά της. Η μεγάλη, αναξιοποίητη έως αυτή τη στιγμή, συλλογή του Μουσείου της Πόλης με περισσότερα από 20.000 τεκμήρια και οπτικοακουστικά αρχεία διάρκειας 2.000 λεπτών κι, επιπλέον, τα ψηφιακά μέσα και οι βάσεις δεδομένων, που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής».

Με οδηγό τις δωρεές των συμπολιτών, δωρεές που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου τα τέλη του 2014, η νέα έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς και οι οποίες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα τροφοδοτούν νέες περιοδικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και αξιοποιώντας νέες προσφορές ή δάνεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το