Ελλάδα

Ανοίγει δρόμο για διώξεις κατά αντιεμβολιαστών ο Ποινικός Κώδικας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της δημοσίευσης του νέου Ποινικού Κώδικα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οι διατάξεις που αφορούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων –διατάξεις που είχαν τύχει αντιφατικών προσεγγίσεων– δημιούργησαν ήδη νέο περιβάλλον για την αντιμετώπιση αντιεμβολιαστών, που προτρέπουν πιεστικά πολίτες να μη δέχονται ιατρικές υπηρεσίες, έστω κι αν νοσούν από κορωνοϊό, ή αρνούνται το εμβόλιο.

Με τις νέες διατάξεις που αφορούν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, εκείνοι που προκαλούν κίνδυνο ζωής ή προβλήματα δημόσιας υγείας μπορούν ευκολότερα να συλληφθούν και να διωχθούν ποινικά, με αποτέλεσμα το νέο ποινικό εργαλείο να έχει κινητοποιήσει τις εισαγγελικές αρχές.

Σύλληψη δικηγόρου
Σε εφαρμογή των διατάξεων, ήδη η Εισαγγελία της Αθήνας –η οποία από καιρό έχει ανοικτές εισαγγελικές έρευνες για αντιεμβολιαστές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών– προχώρησε στη σύλληψη γνωστού για τα αντιεμβολιαστικά του κηρύγματα δικηγόρου, ο οποίος ελέγχεται πλέον ποινικά για σοβαρά αδικήματα.

Ο δικηγόρος μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος –λόγω δικηγορικής ιδιότητας που τον προστατεύει από την αυτόφωρη διαδικασία–, όμως είναι πλέον αντιμέτωπος με τις νέες διατάξεις για διασπορά ψευδών ειδήσεων και εκείνες για προτροπή πολιτών σε ανυπακοή.

Οπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, η νέα διάταξη του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, στις υποθέσεις του κορωνοϊού, δίνει δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν, ανοίγοντας τον δρόμο για διώξεις αλλά και για συλλήψεις, όταν τα αδικήματα είναι σοβαρότερα.

Ετσι, εκτός από τον δικηγόρο και τις αδιανόητες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης –μέσω των οποίων… κάνει τον γιατρό και προτρέπει πολίτες να μην εμβολιαστούν ή να αρνούνται ιατρικές υπηρεσίες– διερευνάται τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες σοβαρότερες υποθέσεις, ενώ στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας έχουν τεθεί και καταγγελίες για ασθενείς – αρνητές, οι οποίοι τελικώς απεβίωσαν.

Ενδεικτική είναι η έρευνα που έχει διαταχθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, για τον θάνατο γυναίκας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η οποία, δυστυχώς, κατέληξε από κορωνοϊό, καθώς αρνιόταν τη διασωλήνωση.

Ο επόπτης Υγείας
Παρόμοια είναι και η γενικευμένη έρευνα που διενεργείται και στη Θεσσαλονίκη, όπου στο επίκεντρο της Εισαγγελίας βρίσκεται επόπτης Yγείας, ο οποίος με σειρά αναρτήσεων προέτρεπε για μεγάλο διάστημα πολίτες να αρνούνται τη διασωλήνωση, το εμβόλιο και κάθε ιατρική φροντίδα, ισχυριζόμενος ότι τα του κορωνοϊού δεν ισχύουν.
Ο συγκεκριμένος επόπτης Υγείας –που είχε τεθεί σε αναστολή λόγω της δράσης του– ελέγχεται έπειτα από παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, και για την εμπλοκή του στον θάνατο γυναίκας 51 ετών, στην οποία είχε αποστείλει σειρά μηνυμάτων πιέζοντας τη να πετάξει τα σωληνάκια και να καλέσει την αστυνομία!

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών, έρευνες για δράσεις αντιεμβολιαστών που εμπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις του ποινικού νόμου διεξάγονται σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι εισαγγελείς βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν παραβατικότητες που σχετίζονται με μείζονα θέματα, όπως τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών, μετά και την εγκύκλιο που έχει αποστείλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Στην εγκύκλιό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαχωρίζει τους πολίτες που απλά δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν –και δυστυχώς ακόμα παραμένουν πολλοί– από εκείνους που αναπτύσσουν επικίνδυνη δράση σε βάρος της δημόσιας υγείας, για τους οποίους έχει ζητήσει την αυστηρή τήρηση του νόμου.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής κινητοποίησης για τους φανατικούς αρνητές των εμβολίων με έκνομη δράση, η Εισαγγελία της Αθήνας –σύμφωνα με πληροφορίες– διενεργεί πάνω από δέκα έρευνες σε συνεργασία με την υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ξετινάζει λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έρευνες για τους αρνητές αυτούς «τρέχουν» και κατά προτεραιότητα εξετάζονται, λόγω της μείζονος σπουδαιότητάς τους, ενώ για την υπόθεση του θανάτου της γυναίκας στον Ευαγγελισμό, πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ σύντομα η Εισαγγελία θα φθάσει σε εντοπισμό και σύλληψη εκείνων που την προέτρεπαν να αρνηθεί τη διασωλήνωση.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεκάδες είναι τα αιτήματα στις Εισαγγελίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από γιατρούς που ζητούν εισαγγελικές παραγγελίες για να μπορέσουν να διασωληνώσουν αρνητές οι οποίοι απορρίπτουν την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών. Οι παραγγελίες, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, δίνονται άμεσα, χωρίς ωστόσο οι γιατροί να προλαβαίνουν πάντα τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικές αρχές έχουν να διαχειριστούν και τη βιομηχανία μηνύσεων κατά γιατρών και εισαγγελέων από αντιεμβολιαστές και αρνητές των ιατρικών υπηρεσιών, ενώ η εξαγγελθείσα ρύθμιση προστασίας από το υπουργείο Υγείας ακόμα δεν έχει λάβει σάρκα και οστά.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το