Τοπικά

«Ανοιχτό Χωριό» στον Άγιο Λαυρέντιο με αφιέρωμα στην πολιτιστική κληρονομιά

Το «Ανοιχτό Χωριό» του Αγίου Λαυρεντίου θα περιλαμβάνει φέτος στις εκδηλώσεις του τη συνδιοργάνωση διημερίδας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα «Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών κατασκευών».
Το «Ανοιχτό Χωριό 2019, για τη φύση και την Πολιτιστική Κληρονομιά» – Open Village 2019, θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Πέμπτη 5 μέχρι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.
Το «Ανοιχτό Χωριό-Open Village» είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από κατοίκους, τοπικούς φορείς και φίλους του παραδοσιακού χωριού του Πηλίου Άγιος Λαυρέντιος.

Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε τις δύο προηγούμενες χρονιές, συνεχίζεται και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τους τοπικούς πολιτιστικούς, φυσικούς και τουριστικούς πόρους της ευρύτερης περιοχής. Από το σύνολο των εκδηλώσεων ξεχωρίζει η διοργάνωση ξεναγήσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του χωριού από τους ενοίκους τους και εθελοντές, προσφέροντας ένα πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει από το απλό λαϊκό σπίτι έως το πλούσιο αρχοντικό, εκκλησιές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και επιπλέον τον δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, βιντεοπαρουσιάσεις, εσπερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακή μουσική, γαστρονομία κ.ά.

Η φετινή διοργάνωση καλύπτει δύο περιόδους εκδηλώσεων. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στα βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά του Πηλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διάστημα 13-14 Ιουλίου, και η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην Πολιτιστική Κληρονομιά και πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διάστημα 5-8 Σεπτεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της δεύτερης περιόδου των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένη στην Πολιτιστική Κληρονομιά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
-Συνάντηση με θέμα «Μνήμες και βιώματα», μια καταγραφή της προφορικής ιστορίας του χωριού με συνεντεύξεις.
-Εσπερίδα – κεντρική ομιλία με θέμα «Καταγράφοντας την προφορική ιστορία του Αγίου Λαυρεντίου. Η αρχή της προσπάθειας», με προβολή διαφανειών και παρουσίαση φωτογραφιών μαθητών από εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Open Village.
-Συζήτηση με θέμα πώς βιώνουν οι έφηβοι τον φυσικό και πολιτιστικό χώρο του Αγίου Λαυρεντίου.
-Προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ «Το χωριό μου ο Άγιος Λαυρέντιος».
-Συνδιοργάνωση διημερίδας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα «Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών κατασκευών».
-Εργαστήριο με πειραματική επίδειξη κατασκευής και ενίσχυσης παραδοσιακών κατασκευών.
-Οργανωμένες ξεναγήσεις σε χαρακτηριστικά κτίρια του χωριού.
-Περιπατητική θεατρική δράση «Τα δέντρα μιλούν».
-Εκπαιδευτικό παιχνίδι απόδρασης βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
-Ξεναγήσεις στην έκθεση «Οι εικόνες αφηγούνται. Όψεις από την ιστορία του Αγίου Λαυρεντίου» κ.ά.

Στη συνδιοργάνωση μετέχουν η Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου και η HeritageLab. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχουν δε την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το