Τοπικά

Ανοιχτές εκκλησίες με διπλές ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα – Προετοιμάζονται οι ναοί του Βόλου 

Τις προετοιμασίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν ξεκινήσει αρκετοί ναοί που προγραμματίζουν διπλές Ακολουθίες για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς.
Βέβαια ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει τελικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ και μετά, όπως ισχύει τώρα, καθώς από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο οι ακολουθίες και η αναστάσιμη θεία λειτουργία ξεπερνούν κατά πολύ αυτή την ώρα.
«Το σημαντικό για εμάς είναι πως αυτή τη φορά θα έχουμε ανοικτούς ναούς» τονίζει ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος συγκρίνοντας την κατάσταση με πέρυσι που δεν επιτρεπόταν η προσέλευση στους πιστούς και εντός των ναών παρευρίσκονταν μόνο οι ιερείς και οι ψάλτες.

Αυτή τη στιγμή οι ναοί δέχονται το μέγιστο 20 πιστούς εντός των ναών. Αυτό αναφέρει η υπουργική απόφαση, αν και παρατηρείται να εισέρχονται περισσότεροι. Με αυτό το δεδομένο οδηγούμαστε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και κανείς δεν συζητά ανατροπή προς το χειρότερο, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί ούτε από τους ειδικούς ούτε πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επιθυμεί αυτός ο αριθμός των 20 ατόμων να αυξηθεί πολύ περισσότερο εντός των ναών.
Οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν για το θέμα της Μεγάλης Εβδομάδας στους ναούς την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως ήδη οι ναοί προετοιμάζονται για την κορύφωση του θείου πάθους.

Ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε πως «το πρόγραμμα των ναών προκύπτει από τα υπάρχοντα δεδομένα.
Έτσι σε πολλούς ναούς θα έχουμε διπλές ακολουθίες τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, για παράδειγμα από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ, δεδομένου ότι υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά. Υπάρχει βέβαια μια προσπάθεια να δούμε κατά πόσο για τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο μπορεί να επεκταθεί η ώρα της απαγόρευσης».
Άλλωστε η Σταύρωση βγαίνει παραδοσιακά στις 9 το βράδυ και η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στις 9.30 το βράδυ, ενώ η Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Πώς θα συνδυαστούν όλα αυτά με τα υγειονομικά μέτρα θα φανεί εντός εβδομάδας. Πάντως οι ναοί κάνουν το πρόγραμμά τους με δεδομένο ότι θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ.

Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος επισήμανε πως «περιφορά επιταφίων δεν θα γίνει έξω παρά εντός του ναού. Ο επιτάφιος δεν θα στολίζεται από διάφορους ανθρώπους, όλους μαζί, αλλά θα ανατεθεί σε μια οικογένεια είτε σε έναν επαγγελματία.
Από εκεί και πέρα είναι θετικό ότι ο κόσμος θα βρίσκεται στους ναούς τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις. Επίσης ελπίζουμε να έχουμε σύμμαχο τον καιρό και αρκετοί να βρίσκονται στους αύλειους χώρους, όπου θα φροντίσουμε να ακούγονται οι ακολουθίες από τα μεγάφωνα».

Ο Ακάθιστος Ύμνος
Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή 16/4 στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές της τοπικής Εκκλησίας.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα μιλήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. και θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό astra, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Μητρόπολης στο youtube.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το