Τοπικά

Ανοχύρωτος ο Δήμος Βόλου απέναντι σε πλημμύρες και χιονοπτώσεις

sto 1

Μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα, πολλά από τα οποία είναι μη οριοθετημένα και «τυφλά», ακλάδευτα δένδρα, έλλειψη πόρων, μηχανημάτων και προσωπικού, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό στο Δήμο Βόλου ενόψει της χειμερινής περιόδου, όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρών και χιονοπτώσεων.
Μόνο οι πυροσβεστικές, αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις παρουσιάστηκαν έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν τυχόν δύσκολες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στις εθελοντικές οργανώσεις, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου έστειλε και φέτος μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν με τις προτάσεις τους ώστε όλα να συμπεριληφθούν στο τελικό σχέδιο δράσης. Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη που εκπροσωπήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ενώ παρέστησαν εκ μερους της «Επιλογής Ευθύνης» ο Χαράλαμπος Τσαμπάζης και της «Δύναμης Βόλου» η Κέρσα Σπανομήτρου.

sto 2

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου Αλέκος Μεταφτσής, επισήμανε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, όλος ο μηχανισμός του δήμου μπορεί να τεθεί σε ετοιμότητα σε 15 λεπτά, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στα Πολυδύναμα Κέντρα. Σημείωσε ότι ο ΟΛΒ θα πρέπει να ορίσει συγκεκριμένο χώρο για τη στέγαση του προσωπικού σε περίπτωση μεγάλης χιονόπτωσης, ώστε να μπορεί να επιβλέπει τη φόρτωση των υδροφόρων με νερό της θάλασσας, ενώ από την 111 Πτέρυγα Μάχης ζήτησε να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση για τις καιρικές συνθήκες. Ο Δήμος Βόλου, όπως είπε, διαθέτει τρία αποχιονιστικά μηχανήματα για το σύνολο του ενιαίου Δήμου. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση για την απορροή των υδάτων στο τμήμα του παραλιακού δρόμου προς Αγριά, από την περιοχή της ΑΓΕΤ μέχρι την κλινική «Μπισακού», προκειμένου να αποφευχθούν νέες πλημμύρες στο μέλλον, αλλά και να απεγκλωβιστεί ο αγωγός που μπαζώθηκε στο ρέμα της Παιδόπολης όταν έγινε η αποκατάσταση του ρέματος, γιατίο επίσης υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας και καταστροφής του οδοστρώματος.
Για «τυφλά» και ακαθάριστα ρέματα στην περιοχή Διμηνίου και Σέσκλου έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημ. Καντόλας, ο οποίος έδειξε να ξαφνιάζεται όταν ο Χαρ. Τσαμπάζης του είπε ότι και το νεκροταφείο Διμηνίου βρίσκεται πάνω σε ρέμα.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βόλου Βασίλης Σκαρβέλης υπογράμμισε πως αν συμβεί οτιδήποτε, οι ευθύνες είναι προσωποποιημένες και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της υπηρεσίας. Τόνισε ότι κανονικά θα έπρεπε να κοπούν και οι 225 λεύκες εκατέρωθεν του Κραυσίνδωνα, γιατί αν σπάσουν από δυνατό αέρα και φράξουν το ποτάμι, θα πλημμυρίσει όλη η περιοχή. Ακόμη, επισήμανε ότι η υπηρεσία δεν διαθέτει προσωπικό και ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν ενέκρινε εργολαβία κοπής και αποκομιδής και χρήση καλαθοφόρων. «Κάθομαι πάνω σε μία πυριτιδαποθήκη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλο αντιπύραρχος Χ. Πόζογλου τόνισε ότι η υπηρεσία του είναι πανέτοιμη να παρέμβει για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, υπογραμμίζοντας ότι τα επικίνδυνα σημεία σε περίπτωση σφοδρής νεροποντής βρίσκονται στην Αγριά, στις Αλυκές και στη Νεάπολη (πιο συχνές κλήσεις στην Πυροσβεστική για απαντλήσεις υδάτων). Σε περίπτωση μερικής επιφυλακής για χιονόπτωση, όπως είπε, υπάρχει ετοιμότητα από τρία συνεργία και σε περίπτωση γενικής επιφυλακής από έξι.
Ο εκπρόσωπος της 32ης Ταξιαχίας Πεζοναυτών ανέφερε ότι η υπηρεσία του μέσα σε μία ώρα από την κλήση μπορεί να διαθέσει 55 άτομα και σε δύο ώρες 98 άτομα, μαζί και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Την ανάγκη να καθαριστούν οι χείμαρροι υπογράμμισε ο Χ. Τσαμπάζης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημεία με βεβαρημένο ιστορικό, όπως ο Άναυρος και το Νέο Δέλτα, ενώ πολλά ρέματα στο Σέσκλο, όπως είπε, έχουν καλλιεργηθεί. Επίσης, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διαβάσεις μέσα στα ρέματα, όπως σ’ αυτό κοντά στις Άσπρες Πεταλούδες, για να του απαντήσει ο κ. Καντόλας, ότι ο ίδιος «έτσι το παρέλαβε». Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να κοπούν δένδρα στο επαρχιακό δίκτυο προς Χάνια, στο ύψος της Αλυκόπετρας, γιατί σε περίπτωση πτώσης τους, θα κόψουν το δρόμο στα δύο. Για ανάγκη σωστού συντονισμού των υπηρεσιών αλλά και των φορέων έκανε λόγο η κ. Κέρσα Σπανομήτρου.
Ο Δασάρχης Νίκος Ντίτορας επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες για τον καθαρισμό των χειμάρρων, όπως και για τον αποχιονισμό και ευχήθηκε «να έχουμε πολλά χιόνια φέτος για να γλιτώσω από τις παράνομες υλοτομίες».
Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων Κώστας Φλαμπούρης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν όλοι να ζητούν από την Περιφέρεια να παρέμβει και ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για το ρέμα της Παιδόπολης στην Αγριά. «Πρέπει να γίνει δίκτυο ομβρίων στην Αγριά. Όλα τα ρέματα εκεί έχουν πρόβλημα όπως και σε άλλα σημεία της Μαγνησίας» επισήμανε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΗΕ Παν. Παπακωνστνατίνουν είπε ότι υπάρχουν πάντα σε ετοιμότητα δύο συνεργεία για αποκατάσταση διακοπών ρεύματος σε περίπτωση θεομηνιών.
Την ανάγκη να ενισχυθούν οι εθελοντικές οργανώσεις και πρωτίστως η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων με πόρους, επισήμανε ο Βασίλης Ηλιόπουλος ενώ ζήτησε να υπάρξει παροχή νερού στο χώρο που τους παραχωρήθηκε προκειμένου να στήσουν ένα σταθμό για έκτακτες ανάγκες, όπου θα σταθμεύουν και πυροσβεστικά οχήματα. Όμως ο Δασάρχης του απάντησε ότι εκεί δεν μπορούν να πάρουν καμία άδεια, καθώς ο χώρος έχει κηρυχθεί αναδασωτέος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το