Τοπικά

Αννίτα Πρασσά: Ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει τους θησαυρούς των αρχείων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου) είναι ημέρα γιορτής για τη διεθνή αρχειακή κοινότητα και παράλληλα μια ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον συναρπαστικό χώρο της αρχειακής πολιτιστικής κληρονομιάς, να ανακαλύψει την αξία των αρχείων και τον πλούτο των πληροφοριών τους. Αυτό τονίζει η κ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, η οποια επισήμανε πως για φέτος επιλέχθηκε, λόγω του κορωνοϊού, ένα ψηφιακό αφιέρωμα με θέμα την Υγεία.

Κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 περίπου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την 9η Ιουνίου, όπως έχει καθοριστεί από την UNESCO, με ένα θέμα ή μια έκθεση.
«Η διεθνής αρχειακή κοινότητα κάθε χρόνο βρίσκει τρόπους, ώστε να θυμίζει την αρχειακή κληρονομιά, με δράσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Μαγνησίας επιλέγουμε ένα θέμα και προσκαλούσαμε τους συμπολίτες μας στο φιλόξενο Αναγνωστήριό μας ξεναγώντας τους στους αρχειακούς θησαυρούς μας» εξηγεί η κ. Αννίτα Πρασσά.

Φέτος ο κορωνοϊός άλλαξε τα σχέδια των ΓΑΚ Μαγνησίας και τη συγκεκριμένη μέρα το Αναγνωστήριο δεν μπόρεσε να είναι ανοιχτό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, την 9η Ιουνίου, από τις 9 το πρωί έως στις 9 το βράδυ, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά το Αναγνωστήριο και τα αρχεία που φιλοξενούνται σε αυτό.
«Φέτος ετοιμάσαμε ένα ψηφιακό αφιέρωμα με θέμα την Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, όπως πολύ καλά διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες της πανδημίας. Ένα θέμα που είχε απασχολήσει τους κατοίκους του Βόλου πριν ακόμη ενσωματωθεί η Θεσσαλία στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Από την πλευρά μας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευαίσθητο αυτό θέμα από την αρχή της λειτουργίας μας και με πολλούς τρόπους: Με προσκτήσεις ή επισημάνσεις και καταγραφές αρχειακού υλικού, με εκθέσεις, εκδόσεις, ειδικά αφιερώματα και ξεχωριστές συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό διαθέτουμε τα αρχεία τριών μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας: Του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, του «Τσιτσιλιάνειου» Νοσοκομείου Καλών Νερών Πηλίου και του Σανατορίου «Η Ζωοδόχος Πηγή» (1909-1965) του γιατρού Γιώργου Καραμάνη στα Χάνια Πηλίου, ενώ παράλληλα έχουμε καταγράψει το αρχείο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του «Αχιλλοπούλειου» που φυλάσσεται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ιδρύματος» ανέφερε.
Όπως σημείωσε η ίδια, η ιστορία και η μνήμη του τόπου αποτελούν ένα δημόσιο αγαθό, με το οποίο πρέπει να εξοικειωθούν όλοι, πόσο μάλλον οι μαθητές της περιοχής, ενώ τόνισε πως «μας αρέσει να υποδεχόμαστε το κοινό στο Αναγνωστήριο, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει την πολιτιστική του κληρονομιά».

Η κ. Αννίτα Πρασσά σημείωσε πως τα ΓΑΚ Μαγνησίας ανοίγουν τις πόρτες του Αναγνωστηρίου στους μαθητές για την εξοικείωσή τους με την ιστορία του τόπου με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και αφορμή την απελευθέρωση του Βόλου από τους Γερμανούς στις 19 Οκτωβρίου 1944.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας αναφέρθηκε και σε δράσεις του παρελθόντος που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία όπως: Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Γεώργιου Κοσμαδόπουλου στο κτίριο Τσικρίκη σε συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συνέπεσαν με τα εγκαίνια του κτιρίου Τσικρίκη με πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τον κ. Γουργουλιάνη.
Το περσινό αφιέρωμα στα βιομηχανικά αρχεία σε συνεργασία με τα Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (ΒΙΔΑ). Ενδιαφέρον είχε και η περιήγηση με ποδήλατα στα παλιά βιομηχανικά κτίρια του Βόλου, μια ιδέα του κ. Ηρακλή Φασουράκη, «ψυχή» των ΒΙΔΑ.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη το 2017 με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο του πνευματικού δημιουργού, ο οποίος είχε εν ζωή καταθέσει στα ΓΑΚ Μαγνησίας ένα μέρος του πολύτιμου προσωπικού του αρχείου. Το αφιέρωμα περιλάμβανε έκθεση με σπάνια τεκμήρια από το αρχείο του, τα δημοσιεύματά του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το