Οικονομία

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τα μέτρα – Τι ζητούν οι δανειστές

Θα γίνει αποδεκτή η «σαλαμοποίηση» των μέτρων που προτείνει η Αθήνα και φαίνεται να αποδέχονται και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί από το ΔΝΤ;

Ιδού η απορία!

Το ΔΝΤ σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται να δεχθεί ως δεδομένο και εγγύηση το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018 και δεν ικανοποιείται με έναν ακόμη…μελλοντικό κόφτη. Επανέρχεται στα ερωτήματα «ποιος και πότε θα αποφασίζει για την εφαρμογή των μέτρων» και εκτιμά πως το 2019 μπορεί να είναι αργά και ότι τα μέτρα θα πρέπει να έρθουν το 2018 για να καλυφθούν και οι τρύπες που ανοίγουν στον προϋπολογισμό του 2017 λόγω υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης και επιδείνωσης των στοιχείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ντ. Τούσκ στο Μαξίμου μίλησε για «τα πολύ καλά στοιχεία σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 που αναμένεται να πιστοποιηθεί από την Eurostat ότι είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για το 2018».

Αναβλήθηκε η αποψινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς – Τεχνικές…δικαιολογίες

Η τηλεδιάσκεψη που είχαν προγραμματίσει για το βράδυ της Τετάρτης Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών αναβλήθηκε για …τεχνικούς λόγους όπως δηλώθηκε. Ουδείς βεβαίωνε από το ΥΠΟΙΚ πως η τηλεδιάσκεψη θα γίνει την Πέμπτη αντιθέτως έλεγαν πως σε περίπτωση που δεν γίνει η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανή συνάντηση των Ελλήνων υπουργών με τους Θεσμούς, την Παρασκευή στη Μάλτα, λίγες ώρες πριν το Eurogroup.

Σόιμπλε: Δεν θα εκφράσω προσδοκίες…

Εν τω μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένει αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τα αποτελέσματα των επαφών Αθήνας – Θεσμών. Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης να απαντήσει την Τετάρτη στο κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες πως η συζήτηση των εμπλεκόμενων πλευρών διεξάγεται πλέον στη βάση συμβιβαστικής πρότασης και πιθανώς απόψε να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

«Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες…Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα» είπε μιλώντας για την ανάγκη ταχείας προόδου «στη βάση των συμφωνιών» και επισημαίνοντας «καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

Το μείγμα «70-30» στα μέτρα που θέλει ο Τσακαλώτος

Η συμβιβαστική πρόταση που γνωρίζαμε έως το απόγευμα της Τετάρτης προέβλεπε μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων θα γίνει το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020, με την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2018.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ στο ερώτημα αν ισχύει το παραπάνω σενάριο έλεγαν πως μπορεί να υπάρχει κάποια δοσολογία στις περικοπές συντάξεων και του αφορολογήτου. Δηλαδή να μην υπάρξει η περικοπή του 100% των συντάξεων το 2019 και του 100% του αφορολογήτου το 2020. Αλλά ένα «μείγμα» μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου σε ποσοστό 70-30 % το 2019 και μείωση αφορολόγητου και συντάξεων σε ποσοστό 30-70% το 2020.

Ο Τσίπρας πιέζει για συμφωνία απειλώντας με…σύνοδο κορυφής

Η Αθήνα εμφανίζεται ( πάλι) αισιόδοξη για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής αν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι πχ Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν συμερίζονται αυτή την αισιοδοξία αν και υπερτονίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία γρήγορα.

Το Μαξίμου είναι σε αναμμένα κάρβουνα και ο Αλέξης Τσίπρας αξίωσε στις δηλώσεις του μετά το ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ συμφωνία την Παρασκευή ειδάλλως αλλιώς είπε ότι θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής για να βρεθεί λύση σε υψηλότερο επίπεδο.

«Βλέπουμε διαρκώς κάποιους να μεταφέρουν τα γκολπόστ λίγο παραπέρα. Δεν παίζουμε τις κουμπάρες, εδώ παίζεται το μέλλον ενός λαού» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε« Αν το Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, έχω ζητήσει σύνοδο των κρατών-μελών του ευρώ για να βγάλουμε λύση άμεσα»,

Παρά την σκληρή ρητορική τα όσα είπε ο πρωθυπουργός έμοιαζαν με έκκληση να σταματήσει το «μαρτύριο του αυτοεγκλωβισμού» της ελληνικής κυβέρνησης και της συνεπαγόμενης καταστροφής της οικονομίας , παρά ως απειλή.

Κυβερνητικά στελέχη συμμερίζονται την άποψη ότι τα «άνοιξε-κλείσε» της συμφωνίας και οι υπαναχωρήσεις από αναληφθείσες δεσμεύσεις επέφεραν πλήγμα στους στόχους και οδήγησαν τους δανειστές σε σκληρότερες απαιτήσεις.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το