Τοπικά

Ανησυχούν για πλήγμα στα φαρμακεία της γειτονιάς από την απελευθέρωση του ωραρίου

Για πολύ αρνητικές συνέπειες στα φαρμακεία από την απελευθέρωση του ωραρίου που και επίσημα θεσμοθετήθηκε με την προχθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί που επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως ορισμένες γειτονιές της πόλης μπορεί να μην έχουν φαρμακεία ή να συμπτυχθούν τα υπάρχοντα.
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως τα φαρμακεία της γειτονιάς θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα φαρμακεία που με το μεγαλύτερο προσωπικό τους θα μπορούν να εργάζονται σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας χωρίς να κλείνουν καθόλου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και των άρθρων για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δημιουργείται νέο δεδομένο για τα φαρμακεία και τους πολίτες, δηλαδή θα έχουμε απεριόριστες ώρες εργασίας, επομένως θα υπάρχει μια κατάσταση που θα μπερδέψει τους συμπολίτες μας διότι από τη μια θα λειτουργούν τα φαρμακεία τα εφημερεύοντα υποχρεωτικά εκ του νόμου και από την άλλη τα πρόσκαιρα διευρυμένα φαρμακεία. Επιπλέον, επειδή με αυτούς τους νόμους για το ωράριο πλέον τα φαρμακεία κατατάσσονται σε εμπορικό κατάστημα, όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια να λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά με βάση τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία που μπορεί και να μην είναι φαρμακοποιός. Εκτιμούμε ότι αυτά είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, αφού σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν και ο συμπολίτης δεν έχει να κερδίσει από αυτές τις ρυθμίσεις. Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να διεισδύσουν στον κλάδο. Αυτό το πείραμα θα αποτύχει παταγωδώς. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και το φαρμακείο της γειτονιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Έλληνα συμπολίτη».

Σύμφωνα με τον πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι:
– Οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό.
– Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία.
– Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
– Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως.
– Αυξάνεται η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.
– Τέλος θεσμοθετείται η ατιμωρησία για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το