Τοπικά

Ανησυχία στον εμπορικό κόσμο του Βόλου για την επόμενη μέρα – «Ασπιρίνες στον καρκινοπαθή» τα μέτρα ενίσχυσης

Και η εμπορική αγορά του Βόλου ακολουθεί τον γενικό πανελλαδικό μέσο όρο στην πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Στην πιο «δυνατή» περίοδο των θερινών εκπτώσεων, που είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο από την έναρξή τους, 7 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση στον τζίρο τους. Ανησυχία υπάρχει στον εμπορικό κόσμο για την επόμενη μέρα και για τη φθινοπωρινή περίοδο, με τα μηνύματα με άλλους κλάδους που συνδέονται με τον εμπορικό κλάδο, να μην είναι καλά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας κ. Αποστόλης Οντόπουλος επικαλούμενος την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.), που είναι το επίσημο επιστημονικό ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), τόνισε ότι «πανελλαδικά στα καταστήματα λιανεμπορίου όσον αφορά στο πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων, δηλαδή από 13 έως 31 Ιουλίου περίπου, που παραδοσιακά είναι η πιο δυνατή περίοδος των θερινών εκπτώσεων, από την έρευνα προέκυψε ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Ο ίδιος επισήμανε πως το ίδιο σκηνικό, δηλαδή η πτωτική πορεία στους τζίρους, συνεχίστηκε και τον μήνα Αύγουστο, με τον Βόλο να ακολουθεί την πανελλαδική τάση.

Ο κ. Απ. Οντόπουλος πρόσθεσε πως «με την ολοκλήρωση των θερινών εκπτώσεων στις 5 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί έρευνα στην εμπορική αγορά για να δούμε τα ποσοστά και την ακριβή πτώση».
Εν τω μεταξύ το μέλλον προβληματίζει τους εμπόρους του Βόλου. «Μας προβληματίζει πάρα πολύ η φθινοπωρινή περίοδος και το πώς θα εξελιχθεί. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε γενικότερα από την αγορά, αλλά και από άλλους κλάδους που συνδέονται με τον εμπορικό κλάδο, δεν είναι καλά» σημείωσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ οι περιορισμοί σε γάμους και βαφτίσια επηρέασε αρκετούς κλάδους του εμπορίου. «Το γεγονός ότι υπήρξαν περιορισμοί στους γάμους και τα βαφτίσια με τα τελευταία μέτρα στον Βόλο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, προέκυψαν πολλές ακυρώσεις. Αυτό επηρέασε καταρχάς τα ανθοπωλεία, τις διοργανώσεις γάμων και βαπτίσεων, την ένδυση και την υπόδηση» ανέφερε ο κ. Απ. Οντόπουλος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας μίλησε γενικότερα για μια κατάσταση προβληματική. «Οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού παρουσιάζουν σοβαρότερα προβλήματα από εμάς, με την κατάσταση αυτή να έχει μεταφερθεί αναπόφευκτα και στην εμπορική αγορά» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει πως «μας προβληματίζει η επόμενη μέρα. Πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία και να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μας σαν μικρή επιχείρηση».
Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης που ζητούν οι έμποροι, ο κ. Απ. Οντόπουλος σημείωσε πως «ζητούμε ουσιαστικά και πραγματικά μέτρα ενίσχυσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Ήταν απλώς ασπιρίνες στον καρκινοπαθή».
Πάντως με τη λήξη των εκπτώσεων στις 5 Σεπτεμβρίου τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα 10ήμερων προσφορών, αλλά όχι σε όλα τα προϊόντα, παρά σε συγκεκριμένα.

Η 5η Σεπτεμβρίου σημαίνει το τέλος των θερινών εκπτώσεων
Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας αναφέρει πως οι θερινές εκπτώσεις λήγουν στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ εφιστά την προσοχή διότι μετά το τέλος των εκπτώσεων (5/9/2020) οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη εκπτώσεις επιφέρει ποινές.
«Οι θερινές εκπτώσεις για τον Νομό μας λήγουν την 5η Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, όπως έχει οριστεί από την Περιφέρεια Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4179/Β’/18-11-2019/Αριθμ. 2481.
Μετά το τέλος των εκπτώσεων (5/9/2020) εφιστάται η προσοχή ότι οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη εκπτώσεις επιφέρει ποινές. Για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ακολουθείται η απόλυτη εφαρμογή των όρων και των κανόνων σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 56885/19-11-2014, που αναφέρεται σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ν. Ιωνίας επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να τηρούνται πρώτα από εμάς οι κανόνες ορθής λειτουργίας της αγοράς, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να πατάξουμε την παρανομία και την ασυδοσία που κυριαρχεί στο λιανικό. Ο Σύλλογος είναι εδώ για να ενημερώνει σωστά κι έγκαιρα τα μέλη του και να προλάβει τυχόν ενέργειες, που αποδιοργανώνουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το