Κόσμος

Ανησυχία για την έκρηξη βίας στην Τουρκία ενώ ο σουλτάνος παίζει με τη «φωτιά»

Με τη «φωτιά» παίζει ο… σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με τη σύλληψη και προφυλάκιση των ηγετών αλλά και βουλευτών του κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP άνοιξε άλλο ένα «μέτωπο» αντιπαράθεσης και προκάλεσε την κατακραυγή της Δύσης.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν εν χορώ τις συλλήψεις των συμπροέδρων του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ ενώ το ίδιο το τουρκικό κόμμα μίλησε για «πραξικόπημα του καθεστώτος Ερντογάν».
Το «θερμόμετρο» έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, με διαδηλωτές να συγκρούονται βίαια με την αστυνομία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη αλλά και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Το PKK προειδοποιεί ότι θα εντείνει τη «μάχη», εγείροντας φόβους για τρομοκρατικά χτυπήματα με θύματα αθώους πολίτες.
Και τι απαντά η Άγκυρα; «Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν το PKK». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε επίθεση εναντίον της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί από την Ευρώπη μαθήματα «περί κράτους δικαίου». Μάλιστα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» κριτική.
Προφυλακίστηκαν οι Ντεμιρτάς και Γιουκσέκνταγ
Με δικαστική εντολή, οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ καθώς και άλλοι τέσσερις βουλευτές του κόμματος προφυλακίστηκαν. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, τρεις από τους άλλους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η διαδικασία για τους υπόλοιπους προσαχθέντες εκκρεμεί ενώ έχουν εκδοθεί και δύο εντάλματα σύλληψης για Τούρκους βουλευτές που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες του HDP βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται.

 

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα ότι είναι «βιτρίνα» του PKK, με τους συμπροέδρους του να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές κατηγορίες.
Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων «σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις», «ότι είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», «διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης», «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και «εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ανησυχία των ΗΠΑ
Τη «βαθιά ανησυχία» της αμερικανικής κυβέρνησης για τις συλλήψεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Όπως τόνισε ο Τζος Έρνεστ, οι συλλήψεις αυτές έρχονται κατόπιν της αύξησης «κατά τα φαινόμενα, των πιέσεων της κυβέρνησης σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία».
«Η βαθιά ανησυχία μας έχει ήδη εκφραστεί από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους σε τούρκους ομολόγους τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προβληματισμός στην Ευρώπη
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες ισορροπούν πλέον σε μια κλωστή, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζεται η συμφωνία για το προσφυγικό και συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις βίζα των Τούρκων πολιτών.
Το νέο πογκρόμ συλλήψεων αντιφρονούντων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές και οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό για τις σχέσεις των δυο πλευρών πλαίσιο, ενώ λάδι στην φωτιά ρίχνουν και τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να επαναφέρει την θανατική ποινή.
Ιδιαίτερα ανησυχητική, έχει γίνει η κατάσταση μετά τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Λύση για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με το τελεσίγραφο της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό προτείνει -σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard- ο τούρκος διπλωμάτης Φεηζά Μπαρουτσού ο οποίος, όπως αναφέρεται, εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ειδικότερα, ότι σε δηλώσεις του προς ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων πριν από δέκα ημέρες, ο Τούρκος διπλωμάτης υιοθέτησε μια «εποικοδομητική» στάση που έρχεται σε αντίθεση με την «σκληρή γλώσσα» του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Θα μπορούσαμε να δώσουμε χρόνο σε ειδικούς από το Συμβούλιο της Ευρώπης να επεξεργαστούν μια εφαρμόσιμη λύση», ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης. «Εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, η συμφωνία για το προσφυγικό τίθεται εν αμφιβόλω γιατί θα είναι πολύ δύσκολο για την τουρκική κυβέρνηση να τροποποιήσει την νομοθεσία της και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

 
Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον ο διπλωμάτης εκφράζει προσωπικές απόψεις ή μιλά εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι ακόμα κι αν η τουρκική κυβέρνηση προχωρούσε αύριο το πρωί σε αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ να απελευθερώσει την βίζα λαμβανομένων υπόψη των εκλογικών αναμετρήσεων που βρίσκονται προ των πυλών, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και για τον λόγο αυτό τιτλοφορεί το δημοσίευμα «Το αδύνατο τελεσίγραφο της Τουρκίας».

 
Επικοινωνία Μογκερίνι-Τσαβούσογλου
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Μογκερίνι ανέφερε σε tweet thw ότι μίλησε με τον Τσαβούσογλου και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ τηλεφωνικά απόψε.
Νωρίτερα σήμερα η Μογκερίνι δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις συλλήψεις και συγκάλεσε μια σύνοδο των διπλωματικών απεσταλμένων των κρατών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα.
Και η κ. Μογκερίνι δεν είναι η μόνη. Γερμανία, Δανία και Αυστρία κάλεσαν την Παρασκευή τους Τούρκους πρεσβευτές και επιτετραμμένους ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν «εν αμφιβόλω τη βάση της σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη φίμωση της αντιπολίτευσης και τη φυλάκισή της» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς ποιά πολιτική κατεύθυνση οδεύει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το