Τοπικά

Ανησυχία για τη σφήκα της καστανιάς – Τι πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές

kastanies

Ανησυχία προκαλεί νεοεμφανιζόμενος εχθρός στην καλλιέργεια της καστανιάς. Πρόκειται για το έντομο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (σφήκα της καστανιάς) που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2014 σε περιοχή της Πιερίας. Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καλούνται οι καλλιεργητές, ακόμη και σε περίπτωση υποψίας προσβολής από τη σφήκα της καστανιάς, να επικοινωνούν με την υπηρεσία στα τηλέφωνα 2421352493-494 ή να απευθύνονται στον οικείο Δήμο.

Το έντομο προσβάλει τα διάφορα είδη καστανιάς και προκαλεί μείωση της παραγωγής των κάστανων έως 85%, μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια) ενώ σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με την πτήση των ενηλίκων ατόμων.
Τα ενήλικα εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου έως και το τέλος Ιουλίου και ωοτοκούν στους οφθαλμούς των νεαρών βλαστών των δένδρων. Η εκκόλαψη των προνυμφών ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Το έντομο προκαλεί κηκίδες σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και οφθαλμούς οι οποίες στο αρχικό στάδιο (καλοκαίρι) δεν είναι ορατές και γίνονται αντιληπτές την επόμενη άνοιξη όπου πλέον τα σημεία προσβολής είναι πολύ ευδιάκριτα.
Εξαιτίας της βιολογίας του εντόμου η εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος έχει περιορισμένα αποτελέσματα ενώ η εφαρμογή ψεκασμών εναντίον των κηκίδων δεν εγγυάται την καταπολέμησή του. Σε νεαρούς καστανεώνες προτείνεται η μηχανική αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων ενώ σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη η αντιμετώπιση του εντόμου. Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το