Τοπικά

Ανησυχία για τα κρούσματα γρίπης στα σχολεία

Σήμερα τα  μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών  Μαγνησίας, του σωματείου καθαριστριών –καθαριστών ν. Μαγνησίας, του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των συλλόγων συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου πραγματοποίησαν  παρέμβαση στη Διεύθυνση  Αβάθμιας εκπαίδευσης  Μαγνησίας και είχαν συνάντηση με το Διευθυντή  κ. Γιώργο Πολύζο. Του εξέφρασαν την  έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας της εποχικής γρίπης στα σχολεία και του επέδωσαν   το παρακάτω υπόμνημα. Στη συνέχεια το ίδιο υπόμνημα  επέδωσαν και στη Διεύθυνση Δημόσιας  Υγείας της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας.

Η  εποχική γρίπη βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση αυτή την περίοδο και σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών περιμένουμε την κορύφωσή της στα μέσα Φεβρουαρίου. Εκτιμάται δε ότι περιστατικά της νόσου θα έχουμε και ως το τέλος Μαρτίου. Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τι συμβαίνει στα σχολεία από την επιδημία της νόσου. Είναι πολλά τα περιστατικά που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε μικρά παιδιά – όπως ξέρουμε πολύ  εύκολα τα παιδιά  κολλάνε το ένα από το άλλο- ώστε να λείπει για μέρες η μισή και πάνω τάξη.

Γνωρίζουμε  ότι έχουν δοθεί σχετικές  οδηγίες αλλά δεν ξέρουμε πόσο εύκολο και εφικτό είναι αυτές να εφαρμοστούν, γιατί με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων οι χώροι  εκπαίδευσης στερούνται τα απαραίτητα μέσα , υποδομές και προσωπικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου δε μπορεί να γίνεται η καθαριότητα σύμφωνα με τις οδηγίες, γιατί οι περισσότερες καθαρίστριες είναι με σύμβαση έργου με αποτέλεσμα να καθαρίζουν μετά το τέλος των μαθημάτων. Επίσης οι καθαρίστριες – οι οποίες να σημειώσουμε  πληρώνονται μόνο για τα τετραγωνικά  των αιθουσών διδασκαλίας, όχι για τους κοινόχρηστους χώρους –  έχουν να καθαρίσουν μεγάλης έκτασης επιφάνειες, ώστε να μην προλαβαίνουν  να κάνουν την απαραίτητη καθαριότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και λένε οι οδηγίες:  πχ «προσεχτικός και συχνός καθαρισμός λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως πόμολα , χερούλια , παιχνίδια, έπιπλα, κουπαστή σκάλας, βρύσες , τουαλέτες κτλ.»

Οι εκπαιδευτικοί παράλληλα με το εκπαιδευτικό τους έργο πολλές φορές με θυσίες επωμίζονται και τη φροντίδα και την υγειονομική προστασία των παιδιών και την καθαριότητα του χώρου, ενώ δεν είναι στην αρμοδιότητά τους.

Ανησυχούμε πολύ γι’ αυτή την κατάσταση και  ιδιαίτερα για τους γονείς που μέσα στον αγώνα για την καθημερινή τους επιβίωση έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις  υγειονομικές συνθήκες των  σχολείων και γενικότερα τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι σύλλογοι ζητούν: 

Μέτρα ενίσχυσης της καθαριότητας των σχολείων με μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών-ών με πλήρες  ωράριο, ώστε να βρίσκονται στο σχολείο και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για την καλύτερη καθαριότητα και να αντιμετωπίζουν και τα έκτακτα περιστατικά.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με Κέντρα Υγείας πλήρως στελεχωμένα σε όλες τις πόλεις και τις κοινότητες με κινητές μονάδες για να επισκέπτονται χώρους εκπαίδευσης και άθλησης, όταν χρειαστεί, που θα αναλαμβάνουν δωρεάν και τους εμβολιασμούς.

Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας , Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Κάλυψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού  στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Βόλου  και στα επείγοντα,  ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα παιδιά  που νοσούν και να μην αναγκάζονται οι γονείς να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς , μιας και όλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οικονομική ενίσχυση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό  για επιπλέον υλικά καθαριότητας και ατομικής υγιεινής των παιδιών σε περιόδους έξαρσης των επιδημιών.

Υποχρεωτική άδεια σε έναν από τους γονείς όταν τα παιδιά τους είναι άρρωστα για να μπορούν να τα κρατήσουν στο σπίτι.»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το