Κόσμος

Ανησυχία από τον δήμαρχο του Λονδίνου: Φοβάται ότι οι νέοι έλεγχοι της ΕΕ θα προκαλέσουν χάος

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το «τρομερό σήμα» που θα έστελνε στον κόσμο το «χάος» που ενδέχεται να επικρατήσει στον σιδηροδρομικό σταθμό St Pancras, όπου φθάνει το Eurostar, όταν τεθεί σε ισχύ ένα νέο σύστημα ελέγχου των εισόδων και εξόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλλονται από τα τέλη του 2024 σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των εισόδων και εξόδων (Entry/Exit System, EES). Αυτή η κεντρική βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει ιδίως τις φωτογραφίες προσώπου και τα ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα του ταξιδιώτη.

Προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις έως και 14 ωρών στον σιδηροδρομικό σταθμό
Τον περασμένο μήνα μια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε προειδοποιήσει για τις σημαντικές καθυστερήσεις, έως και 14 ώρες σύμφωνα με τα μέλη της, που το σύστημα EES θα μπορούσε να προκαλέσει στα σύνορα. Και ιδιαίτερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου St Pancras, όπου καταφθάνουν τα τρένα Eurostar, ένα απαραίτητος σιδηροδρομικός σύνδεσμος για τη βρετανική πρωτεύουσα.

«Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, αυτοί οι νέοι έλεγχοι στη μετά τη Brexit εποχή θα προκαλέσουν χάος στον St Pancras, με μείωση των υπηρεσιών και ουρές αναμονής ενδεχομένως τεράστιες για τους επιβάτες στις ώρες αιχμής», επισήμανε σήμερα με ανησυχία, σε ένα δελτίο τύπου, ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Φόβοι για την τουριστική κίνηση
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να «μην νίπτει τας χείρας της» για αυτήν την «άμεση συνέπεια του Brexit», που θα έστελνε «ένα τρομερό σήμα στους τουρίστες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», την ώρα που η βρετανική οικονομία μόλις που ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.

Η σιδηροδρομική εταιρεία Eurostar, όπως και η High Speed 1 (HS1), εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνδέει το Λονδίνο με την είσοδο της σήραγγας της Μάγχης, έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους.

Η Eurostar εκτιμά πως το νέο σύστημα σχεδιάστηκε αρχικά για τα αεροδρόμια παρά τους τερματικούς που βρίσκονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Πηγή:ethnos

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φοιτητές

Συνεχίζονται οι μαζικές πορείες και καταλήψεις φοιτητών και καθηγητών των δημόσιων πανεπιστημίων σε όλη την…

10 Φεβρουαρίου 2024

Χίος: Ο μητροπολίτης καλεί τους οικογενειάρχες να προσευχηθούν για να… μετανοήσουν οι αμαρτωλοί ομοφυλόφιλοι

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου…

10 Φεβρουαρίου 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Η πρόταση για ίδρυση πρότυπου Εργομετρικού Κέντρου στη Θεσσαλία»

Στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. στην Λάρισα τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Μαγνησίας…

10 Φεβρουαρίου 2024

Φωτιά σε ξερά χόρτα

Φωτιά σε ξερά χόρτα σε οικοπεδικό χώρο στις Αλυκές, ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι. Η Π.Υ.…

10 Φεβρουαρίου 2024

Ενίσχυση

Την ενίσχυση των μηχανισμών και υποδομών εκπαίδευσης, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης…

10 Φεβρουαρίου 2024

Ανάρτηση της Λίνας Κλείτου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με φωτογραφία του Γιάννη Μάγγου – Απάντηση του πατέρα του Βασίλη

Σάλος στα social media μετά από ανάρτηση της δημοσιογράφου Λίνας Κλείτου, η οποία σε ανάρτησή…

10 Φεβρουαρίου 2024