Τοπικά

Πενθεί όλη τη χώρα-Εξετάζονται τα αίτια της τραγωδίας (photos)

Ανείπωτη οδύνη σε όλη την Ελλάδα για το θάνατο των τριών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο βολής στις Γλαφυρές, κατά τη διάρκεια τελικής φάσης εκπαίδευσης του 505 Τάγματος Πεζοναυτών  . Η έκρηξη όλμου 81 mm  προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χωρίς να αποκλείεται η αστοχία υλικού αλλά και το ανθρώπινο λάθος.

Στο στρατόπεδο βρέθηκαν άμεσα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Μανωλάς, ενώ ο Υπουργός κήρυξε 3ήμερο πένθος.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός κ. Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία ερευνώνται, ενώ ήδη δικαστικός λειτουργός και Ανώτερος Εισαγγελέας Αναθεωρητικού  κατευθύνονται στο Βόλο, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη.

Από την έκρηξη τραγικό θάνατο βρήκαν, ο Λοχίας Αναστ. Μεζάλας που κατάγονταν από την Αθήνα , 34 ετών , παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού 9 μηνών, ο Λοχίας Γεωργ. Ορφανίδης 33 ετών, από τις Σέρρες, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 4,5 και 2,5 ετών και ο οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος 19 ετών, που σε λίγες και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου απολυόταν. Ο  υπολοχαγός είχε προτείνει στον 19χρονο οπλίτη να του δώσει άδεια, ωστόσο ο ίδιος δεν δέχθηκε , γιατί ήθελε να ολοκληρώσει την άσκηση.

Στο Νοσοκομείο του Βόλου , έχοντας διαφύγει κάθε κίνδυνο νοσηλεύεται ο υπολοχαγός πεζικού Κων. Βακάλης 30 ετών, που γεννήθηκε στην  Κύπρο και διέμενε στην Άλλη Μεριά.

Οι σωροί των δύο ΕΠΟΠ,  μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η σωρός του 19χρονου οπλίτη θα μεταφερθεί αύριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να του αποδοθούν τιμές.

Ο κ. Λαμπρόπουλος, δήλωσε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ πρόσθεσε ότι οι πυροσωλήνες είχαν χρησιμοποιηθεί και την περασμένη εβδομάδα σε άσκηση από επίστρατους.

Για εκπαίδευση ρουτίνας, που για άγνωστους λόγους οδήγησε σε μια ανείπωτη τραγωδία έκανε λόγο ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Μανωλάς. «Η σημερινή εκπαίδευση προβλέπονταν μέσα στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων Είναι εκπαίδευση ρουτίνας. Την εκτελούμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε εκπαίδευση με επίστρατους δηλαδή  πολίτες τους οποίους καλέσαμε υπό τα όπλα. Λήφθηκαν όλα τα ανθρωπίνως δυνατά μέτρα ασφαλείας κι εκτελέστηκαν όπως πρέπει. Τεχνικά, έλεγχος σωλήνων έγιναν όπως προβλέπονταν. Όταν έχεις πυρομαχικά, αλεξίπτωτα, βολές, όλα αυτά είναι μέσα στη ζωή μας».

Ο Αρχηγός του ΓΕΣ, ανέφερε ότι κίνδυνος υπάρχει πάντα όταν εκτελείς βολές αλλά παίρνεις όλα τα μέτρα που απαιτούνται.

Όλμος από το 1995

Ο κ. Μανωλάς δήλωσε ότι ο όλμος ελληνικής κατασκευής, παραλήφθηκε το 1995 και καθημερινά μετά από βολή καθαρίζεται και πάντα γίνεται οπτικός έλεγχος. «Τα πυρά που διεξήγαμε στην τελική φάση του Παρμενίωνα ήταν τρομακτικά και δεν έγινε τίποτα» και διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί προβληματικών  πυρομαχικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το