Οικονομία

Ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου – Που έχει «σκαλώσει» η διαπραγμάτευση

ImageHandler

Στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί ένα σήμα για τον ακριβή χρόνο επανόδου των εκπροσώπων των δανειστών μετά από την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το χάσμα δανειστών και κυβέρνησης στην προσέγγιση των “καυτών” ανοικτών ζητημάτων.

Η κυβέρνηση παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών επιμένει πως τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να βγουν και παραπέμπει στις δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος έκανε λόγω για πρόοδο στις συζητήσεις.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν και πιέσεις υπάρχουν κυρίως στο θέμα του ασφαλιστικού.

Ο μύθος πάντως των καλών και των κακών τροϊκανών φαίνεται πως κατέρρευσε πλήρως μιας και οι δανειστές εμφανίστηκαν με ενιαίες και σκληρές θέσεις. Κάτι εξάλλου που φάνηκε απ’ τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που ζήτησε «γενναία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό» αλλά και στην έκθεση της Κομισιόν με την οποία ζητούνται επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2016 – 2017.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες πως θα γίνουν συζητήσεις και για την “τρύπα” στον προϋπολογισμό.
Το κουαρτέτο κάνει λόγο για “τρύπα” τεσσάρων δισεκατομμυρίων για τη διετία 2016-2017, ενώ ζητεί ριζικές αλλαγές στο σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Ασφαλιστικό – Φορολογικό

Οι δανειστές έχουν πει «όχι» στον κ. Κατρούγκαλο για το ύψος της “Εθνικής Σύνταξης” και ζητούν τόσο να μειωθεί το ποσό όσο και να υπάρχουν κριτήρια για τους δικαιούχους. Επίσης οι δανειστές επιμένουν σε μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και ως εκ τούτου μικρότερες συντάξεις και 20ετία αντί για 15ετία προκειμένου κάποιος να πάρει την ελάχιστη σύνταξη.

Οι δανειστές αντιδρούν και στα σχέδια για υψηλό συντελεστή φορολόγησης στο 50% με 55% καθώς όπως αναφέρουν κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή.

Επίσης εκτιμάται πως δύσκολα θα περάσει από τους δανειστές η πρόταση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φορολογείται σήμερα με 26% και προτείνεται να μειωθεί στο 22%
Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, δεν αυξάνονται μόνο οι ισχύοντες συντελεστές από το 11% στο 13% και από το 33% στο 35%, αλλά προβλέπεται και νέος συντελεστής 45%, για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.

Για το θέμα των αγροτών η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει η πρόθεση να επιμεριστούν τα φορολογικά βάρη σε περισσότερα χρόνια.

Το «διαβατήριο» 

Η κατ’ αρχήν συμφωνία σε ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό κενό αποτελεί το διαβατήριο για την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών. Και για να συμβεί αυτό, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να δουλεύουν στην Αθήνα όσο ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο θα επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Αντίθετα η πλευρά των δανειστών, δεν έχει κανένα λόγο για βιάζεται.

«Κόκκινα» δάνεια

Επίσης στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα κριθεί η «τύχη» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη όσων έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάρει δύο χρονικές παρατάσεις: η πρώτη αφορά για την εξαίρεση από την πώληση σε fund των κόκκινων δανείων με υποθήκη στεγαστικά, των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων. Η δεύτερη, την επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί υπαγωγή τους στον Νόμο Κατσέλη (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική ΠΝΠ).

Το θέμα των κόκκινων δανείων, όμως, δεν έχει κλείσει. Αντιθέτως μόλις ανοίγει με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Μάλιστα πηγές από την Αθήνα υποστηρίζουν πως δανειστές και ελληνική πλευρά δεν έχουν μπει στην ουσία της συζήτησης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα funds, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Πηγή www.newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το