Τοπικά

Ανοίγει ξανά τις πόρτες του ο βυζαντινός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στα Κανάλια

agios nikolaos

Ολοκληρώθηκε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του βυζαντινού (12- 13ος αι. μ.Χ.) ιερού ναού Αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας και πλέον ο χώρος καθίσταται και πάλι επισκέψιμος. Τα θυρανοίξια θα τελεστούν την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του Κέντρου για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ), που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια αναστήλωσης του μνημείου, “στις 20 Μαΐου 2015, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, ουσιαστικά ξαναγεννιέται ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας. Έχοντας πετάξει τα δεκανίκια-υποστυλώματα, που για χρόνια συγκρατούσαν την τοιχοποιία του, στέκεται όρθιος αναδεικνύοντας τη μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά του”.

Σημειώνεται οτι ο ανός δέχθηκε σημαντικά πλήγματα από σεισμούς, κυρίως αυτούς του 1955. Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. – Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, προσπαθώντας να αναδείξει το σημαντικό αυτό μνημείο και να ευαισθητοποιήσει όλους, ώστε να ξεκινήσει προσπάθεια αναστήλωσής του από το 2006 (και κάθε χρόνο στο εξής) καθιέρωσε την 20η Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου, ως ημέρα εορτασμού του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καναλίων.

Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ο επισκέπτης μπορεί να δει έκθεση φωτογραφιών του βυζαντινού ναού, που αποτελεί σημαντικό μνημείο της κάρλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειτα για ένα θαυμάσιο βυζαντινό εκκλησάκι, ένα χιλιόμετρο περίπου νότια απ’ τα Κανάλια – πάνω στο δρόμο που ενώνει το χωριό με την εθνική οδό Βόλου –Λάρισας. Πριν από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας ο ναός βρισκόταν στις όχθες της λίμνης και προστάτευε τους ψαράδες τις δύσκολες ώρες που η λίμνη φουρτούνιαζε. «Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν άκρη της λίμνης (παραλία)», γράφει ο Ηλ. Λεφούσης. Είναι ένας μονόχωρος κεραμοσκέπαστος δρομικός ναός. Η επικοινωνία με το εξωτερικό γίνεται με τρεις εισόδους και το εσωτερικό φωτίζεται από τρία δίβολα παράθυρα. Η εκκλησία έχει κτιστεί με παλιότερα μάρμαρα σε δεύτερη χρήση. Για να κτιστούν οι τοίχοι χρησιμοποιήθηκαν υλικά της αρχαιότητας και της πρώιμης χριστιανικής εποχής. «Η κρηπίδα, η τριπλή σύνθεση – βάση, κορμός, στέψη – η διαμόρφωση των παραθύρων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, χρονολογούν με πολλή πιθανότητα το κτίσμα στα τελευταία χρόνια του 12ου αι. ή στις αρχές του 13ου αι.» γράφει ο Νικονάνος, ο οποίος μελέτησε το μνημείο, όπως επίσης η Κουρκουτίδου και η Αβραμέα. Ο ναός είναι εσωτερικά κατάγραφος με τοιχογραφίες που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές. Κατά τον Απ. Παπαθανασίου ο ναός αποτελούσε καθολικό μοναστηριού που υπήρχε στην περιοχή. Σημείο αναφοράς για τους παρακάρλιους κατοίκους ο Άγιος Νικόλαος συνδέθηκε ποικιλότροπα με τη ζωή τους και ως προστάτης Άγιος και ως φυσικός χώρος που περιτριγυρίζει το ναό. Προστάτης των ψαράδων ο Άγιος Νικόλαος αλλά και του χωριού από τους Τούρκους, όπως διασώζουν θρύλοι λαϊκοί. Επίσης,ο αύλειος χώρος του ναού πρόσφερε την απλωσιά του για τη συσκευασία και το εμπόριο των φρούτων (παλιότερα)και συνδέθηκε με μέρες ξενοιασιάς & αργίας, όπως η Πρωτομαγιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το