Αθλητισμός

Ανοίγει τα φτερά του ο Βολιώτης κολυμβητής Γ. Βελιάδης – Κέρδισε υποτροφία στο Saint Leo University

Νέοι δρόμοι ανοίγονται στον δρόμο του Γιώργου Βελιάδη. Ο Βολιώτης κολυμβητής με τις σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και κέρδισε υποτροφία στο Saint Leo University. Πλέον είναι έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του και να διαφημίσει τη βολιώτικη κολύμβηση και στις ΗΠΑ.

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΙΣΙΛΑ

Γεννήθηκε στις 29/4/1999 και έχει κολυμπήσει κατά σειρά σε ΟΕΑ/ΝΑΒ, ΝΟΒΑ, ΠΑΟΚ προτού επιστρέψει στον ΟΕΑ/ΝΑΒ. Το ταλέντο του διαφάνηκε από νωρίς. Από το 2012 και μετά έχει κερδίσει 22 χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα και δεκάδες ακόμη χρυσά σε διάφορες διοργανώσεις της χώρας μας καταρρίπτοντας πέντε πανελλήνια ρεκόρ. Το 2015 έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας, με την οποία η μεγαλύτερη διάκριση ήταν η 6η θέση στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας την ίδια χρονιά. Επιπλέον έχει κατακτήσει τρία χρυσά και τέσσερα αργυρά σε Βαλκανικούς Αγώνες, καθώς και ένα αργυρό και ένα χάλκινο σε διεθνείς συναντήσεις. Ειδικεύεται περισσότερο στο ελεύθερο, αλλά χωρίς να παραλείπει και την πεταλούδα, που ήταν ένα από τα αρχικά του στυλ. Ο Γιώργος Βελιάδης άνοιξε την καρδιά του στη «ΘτΔ» και μίλησε για τις επιτυχίες του, για τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και την υποτροφία που κέρδισε για τις ΗΠΑ

Η φετινή χρονιά πως ήταν για σένα αγωνιστικά;
Θα έλεγα πως ήταν επιτυχημένη σ’ έναν μεγάλο βαθμό, καθώς κατάφερα μέσα από τις διακρίσεις μου να πάρω υποτροφία για το Saint Leo University στην πόλη Τάμπα της πολιτείας Φλόριντα.

Είχες όμως και τα μαθήματά σου…
Ήμουν μαθητής της Γ’ Λυκείου και είχα μπροστά μου τις Πανελλήνιες. Ήταν δύσκολη χρονιά γιατί έπρεπε να διατηρηθώ σε υψηλό επίπεδο κολυμβητικά, ώστε να μπορέσω να πραγματοποιήσω κάποιους στόχους που μου δίνουν το δικαίωμα να συμμετέχω στις αποστολές στης Εθνικής εκτός Ελλάδας και να βελτιώνω τους χρόνους μου. Επίσης στο σχολείο έπρεπε να πετύχω υψηλό βαθμό, προκειμένου να αποκτήσω το δικαίωμα για πλήρη υποτροφία αθλητική και ακαδημαϊκή. Το πρόγραμμα ήταν βαρύ, με συνέπεια να χάνω τις πρωινές προπονήσεις ή να μην γυμνάζομαι τόσο τακτικά. Παρόλα αυτά πέτυχα τον στόχο μου, που δεν ήταν άλλος από το να πάρω την υποτροφία…

Πάντως ο δρόμος σου μέχρι τώρα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα…
Συνάντησα πολλές δυσκολίες. Από τις αρχές Νοεμβρίου όταν έκλεισε η εξωτερική 50αρα πισίνα αναγκαζόμουν να κολυμπάω μισές ημέρες στην 25αρα με ακόμη 13 παιδιά στην ίδια διαδρομή και τις άλλες μισές στην 50αρα στη Ν. Ιωνία με πολλούς συναθλητές μου όλων των ηλικιών, καθιστώντας την προετοιμασία μου δύσκολη έως ανύπαρκτη. Την ίδια στιγμή άλλοι αθλητές του Βόλου είχαν διαφορετική μεταχείριση κολυμπώντας όλη τη χρονιά στην 50αρα πισίνα. Αναγκάστηκα να πάω προσωπικά στον Δήμαρχο και να εκφράσω τα παράπονά μου. Το θετικό είναι ότι οι επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής ανταποκρίθηκαν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Έτσι από τον Απρίλιο άρχισα να κολυμπώ αποκλειστικά στην 50αρα, έτσι ώστε να συναγωνιστώ αθλητές άλλων χωρών.

Είχες και παλιότερα κάποια προβλήματα με το δελτίο σου…
Ναι έμεινα μακριά από την αγωνιστική δράση για 9 μήνες και τελικά πήρα το δελτίο μου μετά από προσφυγή στο αθλητικό δικαστήριο. Δυστυχώς η αγωνιστική απραξία ανέκοψε την πορεία μου τότε. Ήταν η περίοδος που είχα καταρρίψει συνεχόμενα πανελλήνια ρεκόρ στα 50 και 100 ελεύθερο στις κατηγορίες παμπαίδων Α και Β. Παρόλα αυτά στάθηκα ξανά στα πόδια μου και μόλις με έναν αγώνα κατάφερα να μπω στην Εθνική και συμμετείχα στους διεθνείς αγώνες της χρονιάς.

Πάντως έχει τον δικό σου τρόπο για να προετοιμάζεσαι πριν τους αγώνες…
Λίγες ημέρες πριν από κάθε διοργάνωση εστιάζω την προσοχή μου εκεί αγωνιστικά, ενώ πνευματικά είμαι όσο το δυνατόν γίνεται κοντά στον Θεό. Ο Θεός μου δίνει δύναμη να προχωράω παραπέρα, να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες, αλλά και να ξεπερνάω τον ίδιο μου τον εαυτό…

Ο Βολιώτης πρωταθλητής φροντίζει να ενημερώνεται από τη «Θ»

Είσαι ο πρώτος Βολιώτης και ο πρώτος μετά τους καταξιωμένους Γκολομέεβ και Βαζαίο που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο σε επέλεξαν;
Το κριτήριό τους είναι ένας αθλητής να έχει όλο το πακέτο, δηλαδή να είναι καλός στα μαθήματα και αφοσιωμένος στην κολύμβηση. Για παράδειγμα πέρασα με πολύ καλούς βαθμούς τις πιστοποιήσεις αγγλικών, είχα καλούς βαθμούς και στα μαθήματα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις κολυμβητικές επιτυχίες ήταν για μένα το διαβατήριο για τις ΗΠΑ. Δεν μπορείς να τα πηγαίνεις καλά μόνο στον αθλητισμό και να επαναπαύεσαι σ’ αυτό.

Πώς έγινε η επαφή σου με την Αμερική;
Αρχικά ήρθα σε επαφή με τον υπεύθυνο της Hellenic Aquatics και στη συνέχεια με κάποιους προπονητές στην Αμερική, που παρακολουθούσαν τους αγώνες μου και διαπίστωσαν ότι έχω εξέλιξη ως αθλητής. Έτσι βρέθηκε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, το οποίο επέλεξα κρίνοντας ότι διαθέτει τις πιο ιδανικές συνθήκες.

Για ποιο λόγο επέλεξες να μετακομίσεις στις ΗΠΑ;
Οι υποδομές στην Ελλάδα είναι πολύ υποβαθμισμένες. Αν ήταν διαφορετικά η ελληνική κολύμβηση θα είχε περισσότερες διακρίσεις. Γι’ αυτό τον λόγο πάω στην Αμερική. Για να μπορώ να βελτιωθώ ως αθλητής συνδυάζοντας παράλληλα τις σπουδές μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο τρόπος που με προσέγγισαν. Ο αρχιπροπονητής Πολ Μάγκνεν και το επιτελείο του, με τις συχνές επικοινωνίες που είχαμε, μου έδειξαν πως θέλουν πολύ να γίνω μέλος της ομάδας τους, ώστε κι εγώ να προσφέρω στην ομάδα τους κι εκείνοι να με βοηθήσουν να εξελιχθώ. Μου εξήγησαν για τεχνικές που δεν υπάρχουν καν στην Ελλάδα… Γενικά με τη συμπεριφορά τους κέρδισαν την εμπιστοσύνη μου

Σε ποιον τομέα θα σπουδάσεις; Θα μπορείς να κολυμπάς και στην Ελλάδα;
Θα σπουδάσω βιοϊατρική και μετά θα ακολουθήσω συγκεκριμένη ειδικότητα. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους θα κολυμπώ με την ομάδα του πανεπιστημίου, τους Lions. Αυτό όμως δεν με αποκλείει να συνεχίσω το κολύμπι και στην Ελλάδα. Όταν θα έρχομαι Ελλάδα για το καλοκαίρι θα μπορώ να αγωνίζομαι με την ομάδα, η επιλογή της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη, με στόχο να συνεχίσω να είμαι μέλος της Εθνικής.

Το πρόγραμμά σου πλέον θα έχει ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις. Θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις;
Σίγουρα στην αρχή θα χρειαστώ κάποιο χρόνο προσαρμογής, γιατί εκεί θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Και μόνο ότι θα βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα σημαίνει πολλά. Η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη, αλλά μήπως στον Βόλο δεν τα πέρασα πολύ δύσκολα; Ωστόσο εκεί βλέπω ότι θα έχω προοπτική και μπορώ να εξελιχθώ τόσο ως αθλητής, όσο και ως άνθρωπος.

Ποιοι άνθρωποι σε έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα;
Μπορεί η πορεία του κάθε κολυμβητή να είναι μοναχική, αλλά χωρίς τις θυσίες κι άλλων ανθρώπων δίπλα του, τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Αρχικά οφείλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Κώστα Σουρμενίδη, που είναι πέρα από προπονητής άνθρωπος με Α κεφαλαίο, για τη βοήθειά του, τη στήριξή του, καθώς πίστεψε σε μένα. Επίσης τον γιατρό Δημήτρη Αντωνακάκη που με το ήθος και την καθαρότητά του, αναγκαίο για τον χώρο μας, που με κουράριζε όλα αυτά τα χρόνια και ήταν δίπλα μου σε κάθε απόφασή μου ανά πάσα στιγμή.
Κατόπιν τη διοίκηση και ειδικότερα τον πρόεδρο του ΟΕΑ/ΝΑΒ Απόστολο Καζάκη, τον ομοσπονδιακό Λευτέρη Χατζηστάμο, τον Βασίλη Κατσικόπουλο, τους γυμναστές Κώστα Καμμένο και Θανάση Γρηγορίου, που συνέβαλαν στην κολυμβητική μου πορεία, καθώς και τους καθηγητές στο 8ο Λύκειο και το φροντιστήριο Παιδεία-Ιωνία, που στάθηκαν δίπλα μου αυτή τη δύσκολη χρονιά
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Hellenic Aquatics, που έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα με σταθερά βήματα, συντονισμένες κινήσεις, με άπειρη γνώση της κατάστασης στις ΗΠΑ, με βοήθησε να επιλέξω το Πανεπιστήμιο που θα πάω και από το Α ως το Ω καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας με οδήγησε στη σωστή απόφαση.
Πάνω απ’ όλα όμως θα ήθελα να πω το πιο μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτήν, με μεγάλωσε με ήθος και αθλητική παιδεία και με έμαθε να εκτιμώ και να σέβομαι όλους τους συναθλητές μου…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το