Κόσμος

Ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη πώληση κεράτων ρινόκερου

File photo of a white rhinoceros moving across grassland at the Imire Rhino and Wildlife Conservation Park near Marondera

Το δρόμο για την ελεύθερη διάθεση κεράτων ρινόκερου «ανοίγει» σημερινή απόφαση δικαστηρίου στη Ν. Αφρική, σύμφωνα με την οποία αίρεται το μορατόριουμ στην πώλησή τους, που ισχύει από το 2009.

Το σκεπτικό της απόφασης, η οποία δεν θέτει εν αμφιβόλω τη βάση του μορατόριουμ, όμως εκτιμά ότι δεν ακολουθήθηκε η προσήκουσα διαδικασία στην εφαρμογή του, είναι να καταπολεμηθεί η λαθροθηρία των ζώων αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Νοτιοαφρικανοί εκτροφείς ρινόκερων απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο ζητώντας να αποκτήσουν το δικαίωμα να πωλούν νόμιμα τα κέρατα των ζώων αυτών, εκτιμώντας ότι αυτό θα έπληττε τη λαθροθηρία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ενδέχεται να πιέσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να ζητήσει κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών) την άρση της απαγόρευσης σε παγκόσμιο επίπεδο του εμπορίου κεράτων, κάτι που θα επέτρεπε να οριστεί ένα καλύτερο νομικό πλαίσιο.

«Η απόφαση σημαίνει ότι μπορεί κανείς να πουλά νόμιμα κέρατα ρινόκερων στη Νότια Αφρική, όμως θα πρέπει πρώτα να λάβει άδεια», την οποία θα παρέχει η εθνική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος, εξήγησε ο Ιζάκ ντι Τουά, ένας άλλος δικηγόρος.

Μετά το 1999 οπότε ίσχυσε το μορατόριο, το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου γνώρισε τεράστια αύξηση στη Νότια Αφρική, όπου ζει το 80% των ρινόκερων.

Το 2014 σφαγιάστηκαν συνολικά 1.215 ρινόκεροι, οι περισσότεροι στο πάρκο Κρούγκερ. Το εμπόριο αυτό τρέφει την παράνομη αγορά της ασιατικής παραδοσιακής ιατρικής, κυρίως στο Βιετνάμ και την Κίνα, όπου θεωρείται ότι το κέρατο ρινόκερου έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το