Οικονομία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση

ekt-omologa
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομολόγα να γίνουν και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Β. Κοστάντσιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοστάντσιο ανέφερε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μία τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν σαφή και επαρκή δείγματα ότι η χώρα έχει πλήρως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πιο πολύπολο θέμα, όπως είπε ο κ. Κοστάντσιο.

Αναφερομένος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμμερίστηκε την απόψη για τις απώλειες που υπέστησαν οι παλαιοί μέτοχοι, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, αυτή τη φορά το Δημόσιο στις δύο τράπεζες που συμμετείχε (Εθνική και Πειραιώς) έχει πλήρη δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν απόφαση εν μέρει της κυβέρνησης και εν μέρει των διοικήσεων των τραπεζών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε τα νέα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού (συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού).

Τα μέτρα αυτά αφορούν α. τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε επίπεδο ρεκορ -0,30%. Πρόκειται για το επιτόκιο το οποίο προσφέρει η ΕΚΤ στις τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν σ΄αυτή, β. την επέκταση του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) κατά έξι μήνες έως το Μάρτιο του 2017, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο των 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα γ. την επανεπένδυση των ομολόγων που αποπληρώνονται, μετά τη λήξη τους.

Πρόκειται για ομολόγα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ δ. την επέκταση της γκάμας των ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης. Θα περιλαμβάνονται πλέον και ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και Περιφέρειες και ε. την πλήρη κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο για όσο καιρό ακόμη κρίνεται απαραίτητο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το