Τοπικά

Ανοιχτή πληγή για το Νότιο Πήλιο το φράγμα Παναγιώτικο (photos) “Θ”

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «Θ» επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος στο Παναγιώτικο
Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «Θ» επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος στο Παναγιώτικο

Έξι μήνες πέρασαν από την ημέρα που μηχανικοί της Εθνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων επισκέφτηκαν το φράγμα Παναγιώτικο προκειμένου να εξετάσουν το έντονο πρόβλημα των διαρροών. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου ακόμη περιμένουν το τελικό πόρισμα της αυτοψίας που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού πηγαίνουν χαμένα σε καθημερινή βάση, με τις κατασκευαστικές αστοχίες του έργου να στοιχίζουν ανεπανόρθωτα στην υδροδότηση του Νοτίου Πηλίου. Η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» επισκέφτηκε το Παναγιώτικο και αποτύπωσε τα προβλήματα με τα ρήγματα στο φράγμα, τα οποία ζητούν επειγόντως λύση.

Παρουσία του αντιδημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Ευάγγελου Ντόβα, αρμόδιου για τεχνικά θέματα και του υπεύθυνου του τομέα Ύδρευσης του Δήμου και βιολόγου κ. Γιώργου Μανούδη, έγινε καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Παναγιώτικο τα τελευταία 24ωρα. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων υπερπλήρωσαν το φράγμα, αλλά αυτό οδήγησε σε αύξηση των υδρολογικών απωλειών.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, οι απώλειες ανέρχονται κοντά στα 350 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Δυστυχώς, το νερό που χάνεται σε ημερήσια βάση, ξεπερνά κατά πολύ την ποσότητα που απαιτείται για την υδροδότηση των χωριών το καλοκαίρι. Τα διυλιστήρια δίνουν λιγότερο νερό από εκείνο που χάνεται», δήλωσε ο κ. Ντόβας.

Πάντως, ένα μέρος του νερού που διαρρέει, επιστρέφει στο φράγμα, με τον κ. Μανούδη να εξηγεί τον τρόπο: «Στον πόδα του φράγματος, όπου καταλήγει το νερό της διαρροής, τοποθετήσαμε μία αντλία. Συλλέγουμε το νερό που τρέχει και ένα μέρος της ποσότητας το στέλνουμε πάλι επάνω».

Θυμίζουμε ότι από το Παναγιώτικο υδροδοτείται το Τρίκερι και μέρος του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, που περιλαμβάνει την Άφησσο, τα Καλά Νερά, την Κορόπη, το Λεφόκαστρο, τον Κάλαμο και την Πάου. Ωστόσο, η ζημιά που υπάρχει με τις διαρροές, καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για επέκταση του δικτύου. «Όταν το έργο κατασκευάστηκε, προβλεπόταν σε δεύτερο στάδιο με άλλη μελέτη, η οποία υπάρχει, να υδροδοτηθεί το βόρειο τμήμα του Δήμου και το δίκτυο να επεκτεινόταν σε Νεοχώρι, Αφέτες, Αργαλαστή, Προμύρι, Λαμπινού και Πρόπαν», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο οποίος κατέληξε: «Βέβαια, με βάση τη σημερινή οικονομική κατάσταση, δύσκολα θα προχωρήσει οτιδήποτε. Αυτό θα προϋπόθετε να γίνουν νέες δεξαμενές και καινούρια αντλιοστάσια, ώστε να υδροδοτηθεί ο ορεινός όγκος, αλλά το κόστος είναι τεράστιος. Ήδη ο νότιος κλάδος του δικτύου κόστισε αρκετά χρήματα. Όμως, με την υπάρχουσα κατάσταση και τις διαρροές, το φράγμα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο 100% τις υπάρχουσες ανάγκες. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ζημιά που υπάρχει».

Ο κ. Ντόβας εξετάζει προβληματισμένος το μεγαλύτερο ρήγμα στην κορυφή του φράγματος
Ο κ. Ντόβας εξετάζει προβληματισμένος το μεγαλύτερο ρήγμα στην κορυφή του φράγματος

Στασιμότητα από την Επιτροπή Φραγμάτων

Αρχές του περασμένου φθινοπώρου ο Δήμος Νοτίου Πηλίου απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθώντας να βρει λύσεις για το Παναγιώτικο. Στελέχη της Δημοτικής Αρχής ήρθαν σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος παρέπεμψε τον δήμαρχο Νίκο Φορτούνα στην Εθνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων. Αυτό αποδείχθηκε το εύκολο μέρος της υπόθεσης, αφού έκτοτε παρατηρείται στασιμότητα.

Πριν από έξι μήνες μία τριμελής ομάδα μηχανικών της Ε.Ε.Μ.Φ. ήρθε στο Παναγιώτικο. Οι μηχανικοί που εξέτασαν το φράγμα, έδωσαν οδηγίες στους υπεύθυνους του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αλλά το τελικό πόρισμα δεν έχει φτάσει ακόμη από την Αθήνα. «Ζητήσαμε τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία μας συνέστησε να πάμε στην ΕΕΜΦ. Όντως, τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε αυτοψία στο Παναγιώτικο από υπαλλήλους της Επιτροπής Φραγμάτων», σημείωσε ο κ. Μανούδης, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για την πρόοδο που υπήρξε: «Προς το παρόν, στα χέρια μας έχουμε μόνο μία πρόδρομη έκθεση της ΕΕΜΦ. Το τελικό πόρισμα ακόμη δεν έχει αποσταλεί, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει και να επισκευαστεί το φράγμα. Το φθινόπωρο έγινε καταγραφή των προβλημάτων και μας έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται από πλευράς Δήμου. Ουσιαστικά μας έδωσαν οδηγίες για τη μελέτη της συμπεριφοράς του φράγματος κι εάν αυξάνονται οι ρωγματώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο των διαρροών, υπενθυμίζει τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν στη φάση της κατασκευής του έργου. «Επίσημα δεν έχει παραδοθεί, αλλά εξαρχής το φράγμα στο Παναγιώτικο ήταν προβληματικό», σχολίασε ο κ. Βαγγέλης Ντόβας, που τόνισε ότι οι κακοτεχνίες έγιναν αντιληπτές από πολύ νωρίς: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι διαρροές υπήρχαν από τον πρώτο καιρό που έκλεισε ο ταμιευτήρας. Τότε θεωρούσαμε ότι ήταν λογικό να έχουμε ορισμένες απώλειες, αλλά όσο η διαρροή αυξανόταν, οδηγηθήκαμε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι υπήρχε τεχνικό πρόβλημα».

Στη στέψη του φράγματος, όπως λέγεται το ανώτερο υψομετρικά τμήμα του αναχώματος, δίχως την υπερύψωση, υπάρχουν πολλά ρήγματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ. «Στην κορυφή βρίσκονται αρκετά ρήγματα. Κάποιοι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι όταν έριξαν τις πλάκες, δεν έγινε καλή συμπίεση του υποστρώματος και προκλήθηκαν τα ρήγματα. Τώρα εμείς προσέχουμε τις μετατοπίσεις και καταγράφουμε πόσο μεγαλώνουν οι αποστάσεις», σημείωσε ο Γιώργος Μανούδης, ενώ έπειτα μίλησε για τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, προκειμένου να εντοπιστούν επ’ ακριβώς τα αίτια των διαρροών: «Πριν από καιρό συζητήθηκε να αδειάσει το φράγμα, ώστε οι μηχανικοί της Επιτροπής Φραγμάτων να μπορέσουν να δουν τα σημεία που έχουν πρόβλημα και να γίνει αποκατάσταση των ζημιών. Βέβαια, το θέμα είναι κατά πόσο είναι εφαρμόσιμο κάτι τέτοιο. Πολύ δύσκολα μπορεί να αδειάσει ένα φράγμα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ιζήματα. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες λάσπης στη βάση του Παναγιώτικου κι αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας».

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ζήτησε ο αντιδήμαρχος κ. Ντόβας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το φράγμα Παναγιώτικο είναι μία πληγή με μεγάλο κόστος για την περιοχή. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου δεν διαθέτει χρήματα για παρεμβάσεις τέτοιου είδους και εκ των πραγμάτων αδυνατούμε να επισκευάσουμε τις ζημιές, τις οποίες σε τελική ανάλυση παραλάβαμε. Μόνο η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την αντλία 40 ίππων που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, φτάνει για εμάς. Το λειτουργικό κόστος είναι δυσβάσταχτο για έναν ΟΤΑ του δικού μας μεγέθους. Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει, αφού όσο υφίστανται οι διαρροές, ακυρώνεται η λογική του έργου».

Ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ευάγγελος Ντόβας (δεξιά) και ο υπεύθυνος του τομέα Ύδρευσης κ. Γιώργος Μανούδης στον πόδα του φράγματος, όπου συγκεντρώνονται τα νερά από τις διαρροές
Ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ευάγγελος Ντόβας (δεξιά) και ο υπεύθυνος του τομέα Ύδρευσης κ. Γιώργος Μανούδης στον πόδα του φράγματος, όπου συγκεντρώνονται τα νερά από τις διαρροές
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το