Πολιτισμός

Ανοιχτές στο κοινό οι πόρτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στη Μαγνησία την ερχόμενη εβδομάδα

ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την εβδομάδα από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ανοίγει τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων και υποδέχεται το κοινό, προκειμένου να το ενημερώσει για τον τρόπο που δουλεύει, αλλά και για τη σημασία της δουλειάς της στην εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού σε μία εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο την 21η Οκτωβρίου που έχει καθιερώσει ο ΣΕΑ ως «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».
Στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης των μνημείων και του έργου που συντελείται για την προστασία τους και την απόδοσή τους στην κοινωνία, το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό είναι η ίδια η δουλειά τους.
Για τη φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad και του Qassem Abdallh Yehya, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από φανατικούς ισλαμιστές. Ο Σύρος Khalid al-Asaad, Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας, ήταν ταγμένος στην προστασία των αρχαιοτήτων μέχρι τέλους. Το ίδιο και ο χημικός Qassem Abdallh Yehya, υπεύθυνος συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, η είδηση για τη δολοφονία του οποίου, δεν προβλήθηκε επαρκώς στα ΜΜΕ.
Η δολοφονία ανθρώπων του πολιτισμού γίνεται σύμβολο στους κοινούς αγώνες της ανθρωπότητας για υπεράσπιση της ζωής, της ιστορικής μνήμης και των μνημείων, ενάντια στο εύκολο κέρδος, την αυξανόμενη αρχαιοκαπηλία, τη λαθραία διακίνηση αρχαιοτήτων στα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής, την ισοπέδωση και την καταπάτηση κάθε ίχνους ήθους και αξιοπρέπειας.

Το Τοπικό Παράρτημα Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ανοίγουν τις πόρτες των Μουσείων, των Μνημείων και των Αρχαιολογικών Χώρων για να υποδεχθούν τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουν για τις αξίες της ζωής και της ιστορικής μνήμης, για την κοινωνική αναγκαιότητα της προστασίας των μνημείων.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

1. “Αθανασάκειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Τετάρτη 21/10/15, 18:00

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου θα παρουσιαστεί το Έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το 2015, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν αναρτημένα ενημερωτικά posters με θέματα που καλύπτουν το πολυσχιδές έργο της Υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια.
Μετά την Εκδήλωση θα ακολουθήσει περιήγηση στις Αίθουσες του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας.

2. “Γιαννοπούλειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού
Πέμπτη έως Κυριακή, 22-25/10/15, 10:00-13:00

Προβολή του Έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το 2015.

Κυριακή 25/10/15, 10:00

Περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου και επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο του σπηλαίου στη θέση “Κρούνια” Τ.Ε. Αχιλλείου Πτελεού, σε συνεργασία με την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς».
Το πρόγραμμα της περιήγησης και της επίσκεψης έχει ως εξής :
• Εκπαιδευτική Περιήγηση στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, ώρα 10:00
• Προβολή των δραστηριοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το έτος 2015.
• Επίσκεψη – ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου – Νυμφαίου στη θέση «Κρούνια» του Αχιλλείου. Πρόκειται για ένα «Νυμφαίο», ένα σπήλαιο, δηλαδή, σε βράχο, στο οποίο λατρεύονταν οι «Νύμφες», μοναδικό στο είδος του, ίσως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Για την επίσκεψη στο «Σπήλαιο –Νυμφαίο», παρακαλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν με δικό τους μέσον ή με τη βοήθεια φίλων και γνωστών. Διαφορετικά, να επικοινωνήσουν με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού εγκαίρως για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης.

3. Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου
Πέμπτη έως Κυριακή, 22-25/10/15, 10:00-13:00

Προβολή του Έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το 2015.

Κυριακή 25/10/15, 10:00

• Περιήγηση στον προϊστορικό οικισμό Σέσκλου, στην οποία θα δοθεί έμφαση στην παρουσίαση του έργου της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για την ανασκαφή, διαμόρφωση, ανάδειξη, αναστήλωση, προστασία και διαχείρισή του.
• Ενημέρωση του κοινού για τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής Σέσκλου.

4. Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου
Πέμπτη έως Κυριακή, 22-25/10/15, 10:00-13:00

Προβολή του Έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το 2015.

Τετάρτη 21/10/15, πρωί

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και περιήγηση στο Μυκηναϊκό Οικισμό Διμηνίου, με τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας.

5. Αρχαιολογικός Χώρος Δημητριάδος
Παρασκευή 23/10/15 και Κυριακή 25/10/15, 10:00 – 12:00

Περιήγηση στους χώρους του αρχαίου θεάτρου και του ανακτόρου της αρχαίας Δημητριάδος.

6. Αρχαιολογικός Χώρος Φθιωτίδων Θηβών (Νέας Αγχιάλου)

Πέμπτη έως Κυριακή, 22-25/10/15, 10:00-13:00

Προβολή του Έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το 2015.

Πέμπτη και Παρασκευή 22-23/10/15, 09:00 – 13:00, κατόπιν ραντεβού

Θεματικές περιηγήσεις σχολικών ομάδων στον Αρχαιολογικό Χώρο, με έμφαση στο έργο ανασκαφής, ανάδειξης, διαμόρφωσης και προστασίας του από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σημείωση: Η είσοδος για όσους μετέχουν στις περιηγήσεις είναι δωρεάν, κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το