Τοπικά

Αγγλόφωνο βιβλίο από τον Βολιώτη ιατρό Πέτρο Κολτσιδόπουλο

Βολιώτης χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος απολαμβάνει εδώ και λίγους μήνες την εμπιστοσύνη μεγάλου εκδοτικού οίκου του εξωτερικού, καθώς κυκλοφόρησε το πρώτο ιατρικό εγχειρίδιο που συνέγραψε καθ’ ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα. Ο Πέτρος Κολτσιδόπουλος έχει να επιδείξει σημαντικό συγγραφικό έργο, καταφέρνοντας να περάσει το κατώφλι του Springer, ενός ομίλου διεθνούς φήμης στις επιστημονικές εκδόσεις.
Το βιβλίο έχει τον τίτλο «ENT – Core Knowledge», ενώ τη συγγραφική ομάδα συμπληρώνουν άλλοι συνάδελφοι του Πέτρου Κολτσιδόπουλου: Ο Χαράλαμπος Σκουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ο Στυλιανός Κουντάκης που διδάσκει ωτορινολαρυγγολογία στις ΗΠΑ. Το επιστημονικό εγχειρίδιο του Βολιώτη γιατρού συνοψίζει τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται να έχει ένας ωτορινολαρυγγολόγος. Καλύπτει τις κυριότερες ασθένειες του αυτιού, της μύτης και του τράχηλου, παρουσιάζοντας τα κύρια συμπτώματά τους, την απαιτούμενη διαγνωστική διαδικασία και τη θεραπευτική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθείται κατά περίπτωση.
«Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που ονομάζονται FEB ORL-HNS, για την απονομή ευρωπαϊκού τίτλου στην ωτορινολαρυγγολογία. Με βάση τις σημειώσεις που κράτησα για να προετοιμαστώ και με τη βοήθεια των δυο καθηγητών φτιάξαμε το βιβλίο. Συμπυκνώσαμε τη γνώση που μπορεί να βοηθήσει έναν ΩΡΛ ή ένα γιατρό γενικής ιατρικής για την καθημερινή κλινική πράξη και στην οποία μπορεί να ανατρέξει με μεγάλη ευκολία», υπογράμμισε ο κ. Κολτσιδόπουλος, ο οποίος εκτός από το ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στον Βόλο είναι και επιστημονικός υπεύθυνος στην κλινική ΩΡΛ του «Ιασώ Θεσσαλίας».


Το τελευταίο του πόνημα είναι το τέταρτο κατά σειρά. Προηγήθηκε η σειρά βιβλίων στα ελληνικά «Η ΩΡΛ σε ερωτήσεις και απαντήσεις» από τις επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου σε συνεργασία και πάλι με τον Χαράλαμπο Σκουλάκη, με τον Βολιώτη επιστήμονα να λέει: «Το πρώτο μας βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011. Ένα χρόνο αργότερα γράψαμε το δεύτερο τεύχος και το 2016 ολοκληρώσαμε την τριλογία. Με τον κ. Σκουλάκη έχουμε μία μακρόχρονη συνεργασία. Όταν ολοκλήρωσα την ειδικότητα, βρέθηκα για μία διετία ως επικουρικός στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου εργάστηκα ως επιμελητής. Εκείνη την εποχή με βοήθησε πάρα πολύ και θα τον ευγνωμονώ για πάντα, γιατί άλλαξε την οπτική μου σε σχέση με την ωτορινολαρυγγολογία. Είναι από τους καλύτερους ΩΡΛ στην Ελλάδα και θεωρώ μεγάλη τύχη που συνεργάζομαι μαζί του».
Στη συνέχεια ο κ. Πέτρος Κολτσιδόπουλος, ο οποίος είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να προτιμήσει την αγγλική γλώσσα στην τελευταία συγγραφική του προσπάθεια: «Κινηθήκαμε στους ρυθμούς της εποχής. Τα αγγλικά είναι η γλώσσα της δουλειάς μας. Οτιδήποτε νέο και καινοτόμο, το βλέπουμε πρώτα στα αγγλικά δημοσιευμένο. Παράλληλα στρεφόμενοι σε ένα αγγλόφωνο βιβλίο, καταφέραμε να συνεργαστούμε με τον Springer, έναν από τους σπουδαιότερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως σε επιστημονικά βιβλία. Αυτό από μόνο του συνιστά μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα καταθέσαμε το δεύτερο βιβλίο μας στον Springer. Περιμένουμε την απάντησή τους και μέσα στο 2018 ευελπιστώ ότι θα κυκλοφορήσει».
Το γράψιμο φανερώνει και άλλη πτυχή του χαρακτήρα του Πέτρου Κολτσιδόπουλο: «Θεωρώ ιδιαίτερα δημιουργικό το να ξεκινάς από μία λευκή κόλλα χαρτιού και έπειτα από καιρό να πιάνεις στα χέρια το βιβλίο που έγραψες. Μία μέγιστη ικανοποίηση που μπορείς να εισπράξεις, ειδικά αν το βιβλίο αφορά στη δουλειά σου. Με το γράψιμο νιώθω ότι εμβαθύνω στο αντικείμενό μου. Άλλωστε, με ενδιαφέρει η επιστήμη μου και πρέπει να υπάρχει μία διαρκής αναζήτηση σε βάθος χρόνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το